The Banshees of Inisherin - Τα Πνεύματα του Ινισέριν

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Σε συμπαραγωγή με: ΗΠΑ/Ιρλανδία 

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

* * * * ½

Σκηνοθεσία: Martin McDonagh

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Pat Shortt, Gary Lydon, Jon Kenny, Sheila Flitton.

ΣΥΝΟΨΗ: Η μακροχρόνια φιλία ανάμεσα στον Padraic και τον Colm διαλύεται απότομα, μετά την παράξενη απόφαση του Colm να ζητήσει από τον Padraic να μην του ξαναμιλήσει. Ο έκπληκτος Padraic αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα της απόρριψης και, με τη βοήθεια της αδελφής του Siobhan και του νεαρού Dominic, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όταν όμως ο απεγνωσμένος πια Colm του δίνει τελεσίγραφο να σταματήσει, η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Μια φορά κι ένα καιρό, και ειδικότερα ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, ήταν ένα μικρό παραδεισένιο νησί του οποίου οι κάτοικοι, αγνοώντας προφανώς την παραδεισένια φύση του κόσμου τους, ήταν βυθισμένοι σε μια καθημερινή ρουτίνα στα όρια του κοινωνικού αυτοματισμού. Ο κατά Μακντόνα παράδεισος, ένα φανταστικό νησί έξω από τις Ιρλανδικές ακτές του Ατλαντικού, τείνει να είναι η επιτομή του ανιαρού και του προβλέψιμου. Μέχρι να ακουστεί ο θρήνος του banshee, του οικόσιτου πνεύματος που αναγγέλλει επερχόμενο θάνατο στην οικογένεια. Η ανία δίνει τη θέση της στην αγωνία και το προβλέψιμο στο παράλογο.

Ο Μακντόνα είναι κυρίως θεατρικός συγγραφέας και αυτό κάνει ουσιαστικά με την τελευταία του ταινία. Μεταμφιέζει ένα θεατρικό έργο σε θεαματική κινηματογραφική υπερπαραγωγή με φόντο μια ειδυλλιακή φύση που έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με το παράδοξο των ηρώων του. Στο Ινισέριν η γραφή του έρχεται να συναντήσει το διάσημο συμπατριώτη του Σάμιουελ Μπέκετ. Σε αυτό το φανταστικό νησί που περικλείει όλες τις εικόνες που έχουμε αποθηκεύσει στη μνήμη μας για την «Ιρλανδικότητα», η ηθογραφία μιας φιλίας που διακόπτεται μονόπλευρα μετατρέπεται σε αλληγορία παραλόγου. Μια κωμική αλλά κατά  βάθος αδυσώπητη παραβολή για τη ματαιότητα της ύπαρξης μπροστά στη συνειδητοποίηση της θνητότητας αλλά και τη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης που πιστεύει ότι θα κερδίσει την αθανασία μέσω της τέχνης. Ο Colm αρνούμενος τον συνάνθρωπο και συνοδοιπόρο του Padraic ουσιαστικά αρνείται την ανθρώπινη φύση του και από δημιούργημα που ζει σε αρμονία με το περιβάλλον του επιχειρεί να γίνει δημιουργός. Να αφήσει έργο. Από την άλλη, ο καλός και αγαθός Padraic αρνείται να δεχθεί αυτή την Χριστιανικής αντίληψης προδοσία και παλεύει σαν προδομένος Ποιμήν να την ανατρέψει. Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή παρά το κωμικό της περιτύλιγμα και θα τον στείλει μόνο και έρημο στον δικό του οικιακό Γολγοθά να μιλάει με τον αγαπημένο του γαιδαράκο. Στο φόντο αυτού του προσωπικού πολέμου, θα μαίνεται αδιάφορα ο πραγματικός εμφύλιος που σπάραζε την Ιρλανδία πριν από εκατό χρόνια. Μια αντανάκλαση του μείζονος μέσα στο μικρό που ο Μακντόνα σκιαγραφεί με κορυφαία σεναριακή τεχνική, αποσπώντας συγκλονιστικές ερμηνείες από όλο το καστ. Ο Κόλιν Φάρελ δίνει όλο του το είναι στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, ο Γκλίζον είναι ο τεράστιος Γκλίζον που γνωρίζουμε, η Κέρι Κόντον αποδίδει το ρόλο της μοναχικής αδελφής με ανεπανάληπτη εσωτερική δύναμη αλλά η αποκάλυψη εδώ είναι ο νεαρός Μπάρι Κίoγκαν. Απλά μοναδικός, επιδεικνύει μεγάλη ερμηνευτική στόφα.

Τα πνεύματα του Ινισέριν είναι ένα έργο τέχνης βαθιά φιλοσοφικό που απαιτεί όχι τόσο τη λογική όσο την ενσυναίσθηση του θεατή, τον οποίο καλεί να αφουγκραστεί τον θρήνο του banshee και να βυθιστεί σε ένα παράξενο κόσμο ανάμεσα στη μακαριότητα της φύσης και την αντάρα του ανθρώπινου εγωισμού. No man is an island. 

9 Υποψηφιότητες Oscar: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας-Martin McDonagh, Α’ Ανδρικού Ρόλου- Colin Farrell, Β’ Ανδρικού Ρόλου-Brendan Gleeson, Β’ Ανδρικού Ρόλου-Barry Keoghan, Β’ Γυναικείου Ρόλου-Kerry Condon, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Πρωτότυπης Μουσικής.

3 Χρυσές Σφαίρες: Καλύτερης Ταινίας-Κωμωδία/Μιούζικαλ, Α’ Ανδρικού Ρόλου Κωμωδία/Μιούζικαλ-Colin Farrell, Σεναρίου 

2 βραβεία στο 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας Colin Farrell και Καλύτερου Σεναρίου 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 23.02.23