1341 Frames of Love and War - 1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

Παραγωγή: Ισραήλ 2022 

Διάρκεια: 89 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

* * ½

Σκηνοθεσία: Ran Tal

Με τους Barak Bar-Am, Micha Bar-Am, Nimrod Bar-Am και Orna Bar-Am.

ΣΥΝΟΨΗ: Για ενάμιση χρόνο, ο καταξιωμένος φωτορεπόρτερ Μίσα Μπαρ-Αμ επέτρεψε στον σκηνοθέτη Ραν Ταλ την πρόσβαση στο τεράστιο αρχείο αρνητικών του. Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από εικόνες που ο Μπαρ-Αμ τράβηξε για περισσότερα από πενήντα χρόνια, η ταινία αποκαλύπτει το τεράστιο τίμημα που συνοδεύει την καταγραφή φρικαλεοτήτων και πολέμων.

Ο γεννημένος στη Γερμανία το 1930 Μίχα Μπαρ-Αμ μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στο Ισραήλ και υπήρξε γνήσιο τέκνο του νεοσύστατου μετά τον πόλεμο κράτους. Η δεξιοτεχνία του πίσω από το φακό παρήγαγε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα και συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση της εικόνας του Ισραηλινού έθνους παράλληλα με την επικράτηση και συνεχή ανάπτυξη του κράτους του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή. Ο φακός του υπήρξε πανταχού παρών. Από τα κιμπούτζ στον Πόλεμο των 6 ημερών και από το Γιομ Κιπούρ στις σφαγές της Σάμπρα και Σατίλα, ο φακός του Μπαρ-Αμ αποτυπώνει την σταδιακή μεταστροφή μιας καλλιτεχνικής συνείδησης στο πέρασμα του χρόνου.

Η ταινία του Ραν Ταλ συλλαμβάνει μάλλον αμήχανα και σχετικά αποστασιοποιημένα αυτή την μεταστροφή, εμπλουτίζοντας τη συλλογή από τις εύγλωττες εικόνες του καλλιτέχνη με στιγμιότυπα του βίου του και σκηνές από τη σύγχρονη καθημερινότητά του, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αποφασιστική παρουσία της συζύγου του και λιγότερη έμφαση στην άριστη σχέση του Μπαρ-Αμ με την εκάστοτε Ισραηλινή κυβέρνηση.

Δεν ξέρω ποια ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού κοινού μπροστά στην άποψη του Ραν Ταλ για αυτό το καλλιτεχνικό μνημείο του Ισραηλινού κράτους, για τον φωτογράφο που προσπάθησε να συλλάβει στο φακό του την ουσία της ζωής, που υπήρξε για 25 χρόνια ανταποκριτής των New York Times και ίδρυσε το Φωτογραφικό Τμήμα του Μουσείου του Τελ Αβίβ, πάντως για τον απληροφόρητο Δυτικό θεατή η ταινία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν και πολλά γεγονότα και πρόσωπα είναι μοιραίο να μην έχουν για αυτόν την ίδια σημασία.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 09.02.23