Kurak Günler (Burning Days) - Μέρες ξηρασίας

Παραγωγή: Τουρκία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Ελλάδα/Γερμανία/Ολλανδία/Κροατία 

Διάρκεια: 129 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * ½

Σκηνοθεσία: Emin Alper

Πρωταγωνιστούν: Selahattin Pasali, Ekin Koç, Hatice Aslan, Nizam Namidar, Eylül Ersöz, Selin Yeninci, Erdem Senocak, Erol Babaoglu, Ali Seçkiner Alici, Sinan Demirer.

ΣΥΝΟΨΗ: Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας το Yaniklar, ο νεοδιορισμένος εισαγγελέας Εμρέ (Selahattin Paşali) καλείται να αντιμετωπίσει τα πολιτικά σκάνδαλα της τοπικής εξουσίας, το πρόβλημα της διαχείρισης της ύδρευσης αλλά και έναν βιασμό, στον οποίο τυχαίνει να είναι αυτόπτης μάρτυρας. Η σχέση του με τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας αλλά και η αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του θα παίξουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αδυσώπητου αγώνα για επικράτηση σε μια μικρή ομοφοβική κοινωνία γεμάτη διαφθορά και ποτισμένη από την πατριαρχική κουλτούρα της Τουρκίας του Ερντογάν. 

Η ταινία που αποτέλεσε το απόλυτο sold out του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στις αίθουσες με τη φήμη 18 βραβείων από διάφορες φεστιβαλικές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Μοντάζ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2022 αλλά και το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Selahattin Pasali, δημοφιλής στην γείτονα χώρα ανερχόμενος σταρ, ερμηνεύει με εσωτερική ένταση και αρκετό μυστήριο το ρόλο ενός νεαρού δικαστικού που βυθίζεται σε ένα κόσμο παράξενο, ανάμεσα στην ανατολίτικη οικειότητα ενός κόσμου «παραδοσιακού» που κρύβει θανάσιμα μυστικά και τον εφιάλτη μιας απειλητικής δυστοπίας α λα David Lynch. Ενός  κόσμου, άμεσου φιλμικού απόγονου του Ύποπτου Κόσμου του Twin Peaks. Λώρα Πάλμερ δεν διαθέτει το Yaniklar, προσφέρει όμως βορά στα απόκρυφα ένστικτα των προκρίτων του την αγαθή μικρή Ρομά Πεκμέζ που πέφτει θύμα ενός άγριου βιασμού, κατάληξης μιας βραδιάς γεμάτης αλκοόλ και διφορούμενο ερωτισμό.

Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που κορυφώνεται η αφήγηση του Αλπέρ «ροκανίζοντας» το έδαφος κάτω από τα πόδια του αινιγματικού πρωταγωνιστή του και αφήνοντάς τον να βυθισθεί σε μια κόλαση που θα αναδείξει τόσο την ασύλληπτη παρακμή ενός κοινωνικοπολιτικού συστήματος αλλά και την μοιραία εμπλοκή του ίδιου του ήρωα σε ένα παιγνίδι με σημαδεμένη τράπουλα. Ενός ήρωα που από την μια προσπαθεί να καταπνίξει μέσα του κάθε υποψία σεξουαλικής «παράκαμψης» κι από την άλλη δεν παύει να είναι όργανο του ίδιου συστήματος που ευνοεί τη διαφθορά.   

Το άγριο τοπίο της Καππαδοκίας, φωτογραφημένο ιδανικά από τον Χρήστο Καραμάνη, γίνεται πεδίο μιας σχεδόν western αναμέτρησης, μιας σύγκρουσης δυνάμεων και ανάδειξης κρυφών επιθυμιών, σε ένα κοινωνικό δράμα που όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης τόσο μετατρέπεται σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Με τις Μέρες Ξηρασίας ο Εμίν Αλπέρ παίρνει τη θέση που του αξίζει στο διεθνή κινηματογραφικό χώρο, δίπλα (ή και λίγο πιο μπροστά) στον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.    

Διανομή: Mikrokosmos

Στις αίθουσες από 02.02.23