Καθαρτήριο

Παραγωγή: Ελλάδα 2022 

Διάρκεια: 95 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ζορμπά, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Κοκιασμένος, Κώστας Μπάρας, Νεφέλη Κουρή, Βαγγέλης Ψωμάς, Ανδρέας Νάτσιος, Αγγελική Καρυστινού, Adrian Frieling, Ηλέκτρα Γεννατά, Νίκος Παντελίδης, Θανάσης Χαλκιάς,  Μαρία Καρακίτσου, Χρήστος Ζαχάρωφ, Δημήτρης Φουρλής, Χριστίνα Σωτηρίου, Στέφανος Κακαβούλης, Αλέξιος Κοτσώρης, Δημήτρης Σιγανός, Natalie Pawloff, Κατερίνα Τσάση, Δημήτρης Μωραΐτης και η Άννα Γούλα.

ΣΥΝΟΨΗ: Επτά διαφορετικές ιστορίες στη σύγχρονη Ελλάδα. Ιστορίες όπου οι ήρωες τους προσπαθούν να εξαγνιστούν μέσω της αγάπης: Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν. 

Η αγάπη είναι μια έννοια απωθημένη στη σύγχρονη Ελλάδα. Δεν υπάρχει τόπος για αυτήν ανάμεσα σε τόση βία, υποκρισία, αλλοτρίωση, καταπίεση, διαφθορά, παράνοια. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα καθαρτήριο για να μπορέσει να επιστρέψει σε βασικές έννοιες πολιτισμού. Αυτό το καθαρτήριο ή τουλάχιστον το κινηματογραφικό του υποκατάστατο έρχεται να μας προσφέρει με την τελευταία του ταινία ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ένας ολοκληρωμένος δημιουργός με άποψη, ιδέες και ιδιαίτερο κινηματογραφικό ύφος που δεν σταματά ποτέ να δημιουργεί, είτε σαν σκηνοθέτης ή και σαν παραγωγός μιας πλειάδας ταινιών μικρού μήκους μέσα από το κινηματογραφικό του «ορμητήριο» την Horme Pictures.

Το Καθαρτήριο έρχεται με την φόρα μιας κατεπείγουσας κινηματογραφικής θεραπείας για να αναδείξει μέσα από επτά περιπτώσεις ακραίων ανθρώπινων καταστάσεων τις παθογένειες μιας κοινωνίας που έχει πάρει στραβό δρόμο. Δυσάρεστη αποστολή να θυμίζεις οικεία κακά και να μην χαϊδεύεις αυτιά αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει. Και ο Βασίλης Μαζωμένος το κάνει καλά. Εντυπωσιακά σκηνοθετημένο, το Καθαρτήριο ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και τη μαύρη κωμωδία, το ρεαλισμό και το παράλογο, κερδίζοντας έξτρα πόντους από τις θαυμάσιες στην πλειοψηφία τους ερμηνείες του καστ. Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα την Μαρία Ζορμπά και τον Θοδωρή Κατσαφάδο στην ιστορία του ηλικιωμένου και της αστυνομικού που αποτελεί κατά τη γνώμη μας και την κορυφαία συγκινησιακή στιγμή της ταινίας. Θαυμάσια αποδίδει την ανία και την καταπίεση μιας αστής νοικοκυράς και η Αγγελική Καρυστινού αλλά και ο Κώστας Μπάρας τον ιερωμένο που σηκώνει τα λάβαρα κατά των περιορισμών της πανδημίας.

Φυσικά σε μια ταινία που αποτελείται από επεισόδια δεν μπορεί να μην υπάρξει κάποια ανισότητα ή ανομοιογένεια αλλά εδώ όλα λειτουργούν σχεδόν άψογα, χωρίς να χάνεται η συνοχή, χάρις στο σκηνοθετικό touch που δεν αφήνει το θεατή να πάρει ανάσα.  

Φεύγοντας από την αίθουσα κουβαλάς μαζί σου μια αίσθηση δέους για αυτό που παρακολούθησες και μια απρόσμενη έννοια για την τύχη που περιμένει τους χαρακτήρες της ταινίας όταν «Κλείσουν τα φώτα». Κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία της ταινίας.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 02.02.23 

Purgatory_Καθαρτήριο_Greek trailer from Horme Pictures on Vimeo.

 

Λοιποί Συντελεστές 

Σενάριο: Βασίλης Μαζωμένος, Βασίλης Γουδέλης 

Φωτογραφία: Φώτης Μήτσης GSC 

Μοντάζ: Αλέξανδρος Χριστάρας, Εύη Λόη / Πρωτότυπη Μουσική: DNA 

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς / Σχεδιασμός Ήχου: Κώστας Χρυσόγελος  

Σκηνικά: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου / Ενδυματολογία: Σοφία Κατσούρα  

Παραγωγοί: Βασίλης Μαζωμένος, Πάνος Παπαδόπουλος 

Συμπαραγωγός: Κωνσταντίνος Αλατάς  

Μια παραγωγή των: Horme Pictures, Prosenghisi Film & Video, ERT, Alatas films 

Με την υποστήριξη: Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (EKOME)

Σημείωμα του σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένου 

"Καθαρτήριο. Ο τίτλος θυμίζει Μεσαίωνα. Θυμίζει ψυχές, βασανισμό, αιώνιο θάνατο ή αιώνια λύτρωση. Πόσο μακριά αλλά και πόσο κοντά στην εποχή μας. Μια εποχή πανδημίας και διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Η ταινία, μέσα από αυτές τις επτά ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο τρόπο, προσπαθεί να δείξει αυτήν την τρέλα που επικρατεί στις μέρες μας, έχοντας όμως μια σταθερά: την αγάπη. Αυτήν την αγάπη αναζητούν όλοι οι ήρωες των ιστοριών, σαν ένα καταφύγιο. Και ακόμα κι αν δεν τους δίνεται ή δεν τους ανήκει πραγματικά, την αρπάζουν όπως ο διψασμένος στην έρημο αρπάζει ένα μπουκάλι για την τελευταία σταγόνα νερού."

Η φεστιβαλική πορεία της ταινίας μέχρι σήμερα 

Παράλληλα με το πρόσφατο Βραβείο Best Feature Film στα φημισμένα για τον εναλλακτικό κινηματογράφο Maverick Movie Awards, πριν 2 περίπου εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα επίσημα διαγωνιστικά προγράμματα του 43ου διεθνούς φεστιβάλ του Πόρτο | FANTASPORTO 2023, όπου ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα όπως των Krzysztof Zanussi και Milcho Manchevski βρίσκουμε και το Καθαρτήριο, τη νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου.

Παράλληλα, και μετά την ελληνική πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2022), με τις sold out προβολές και τη θερμή υποδοχή του κοινού, η ταινία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Τη δυναμική της ταινίας του Βασίλη Μαζωμένου επιβεβαίωσαν τα 3 βραβεία στο 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και καλύτερου ηθοποιού στον Θόδωρο Κατσαφάδο), τα 2 βραβεία στο Bridge Fest στο Βανκούβερ του Καναδά (Καλύτερης Mαύρης Kωμωδίας και Kαλύτερου Δεύτερου Ρόλου στη Νεφέλη Κουρή), και  υποψηφιότητες σε διακεκριμένα φεστιβάλ της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στα Maverick Movie Awards η ταινία ήταν υποψήφια και για το Best Ensemble Performance Award.

Βιογραφικό Σκηνοθέτη 

Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ιδρυτής και διευθύνων της εταιρείας Ορμή (Horme Pictures), έχει γράψει και σκηνοθετήσει δέκα μεγάλου μήκους ταινίες. Είναι επίσης γνωστός ως παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, έχοντας αναλάβει την παραγωγή περισσότερων από σαράντα. Το έργο του έχει διαγωνιστεί και παρουσιαστεί σε φημισμένα φεστιβάλ όπως του Μόντρεαλ, του Ταλίν, της Γκόα, του Πόρτο, του Βελιγραδίου, της Θεσσαλονίκης, του Καΐρου, του Sitges, μεταξύ πολλών άλλων.

Φιλμογραφία | Ταινίες μεγάλου μήκους 

-Μέρες οργής, ένα ρέκβιεμ για την Ευρώπη 1995

-Ο θρίαμβος του χρόνου 1996

-Το χρήμα, μια μυθολογία του σκότους 1998

-Η μνήμη 2002

-Λόγοι και αμαρτήματα 2004

-Guilt 2009

-10η μέρα 2012

-Γραμμές 2016

-Εξορία 2019

-Καθαρτήριο 2020