Mrak (Darkling) – Στο Σκοτάδι

Παραγωγή: Σερβία 2022 

Σε συμπαραγωγή με: Δανία/Ελλάδα/Ιταλία/Βουλγαρία 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

* * * ½

Σκηνοθεσία: Dušan Milić

Πρωταγωνιστούν: Slavko Stimac, Danica Curcic, Miona Ilov, Darren Pettie, Nikola Kent, Flavio Parenti, Nikola Rakocevic, Slavisa Curovic, Nikola-Kole Angelovski, Ivan Zerbinati.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Milica ζει με τη μητέρα της Vukica και τον παππού της Milutin σε μια αγροτική κατοικία περιτριγυρισμένη από ένα πυκνό δάσος, στην ορεινή ενδοχώρα του Κοσόβου. Όταν πέφτει η νύχτα, η οικογένεια οχυρώνεται μέσα στο σπίτι, τρομοκρατημένη από την ψυχολογική απειλή που έρχεται από το δάσος. Αυτός ο φόβος  πως το σπίτι τους πολιορκείται είναι επακόλουθο του πρόσφατου πολέμου, ή μήπως πρόκειται απλά για αποκύημα της φαντασίας τους, όπως προσπαθούν να τους πείσουν οι αξιωματούχοι της ιταλικής υπηρεσίας KFOR; Δεν υπάρχει καμία χειροπιαστή απόδειξη πως κάτι κακό συμβαίνει, κι όμως κάθε φορά που πέφτει το σκοτάδι, ο φόβος τους μεγαλώνει…

Μια φορά κι ένα καιρό, στις αρχές του 21ου αιώνα, ήταν ένα μικρό αγροτόσπιτο δίπλα στο δάσος. Στο σκοτεινό δάσος που έμοιαζε να κρύβει αόρατες δυνάμεις που ζωντάνευαν όταν έπεφτε το απόλυτο σκοτάδι της νύχτας. Χωρίς ηλεκτρισμό τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας, με φρικιαστικούς θορύβους να σχίζουν την ησυχία της εξοχής, τρεις γενεές Κοσοβάρων Σέρβων βρίσκονταν κλειδαμπαρωμένες και περιτριγυρισμένες από μια ακαθόριστη απειλή. Ο Μιλουτίν, η νύφη του Βούκιτσα και η εγγονή του Μίλιτσα μαζί με μια χούφτα ακόμη συγχωριανούς αποτελούσαν τον τελευταίο σέρβικο θύλακα της περιοχής που προστάτευε η διεθνής στρατιωτική δύναμη KFOR στο μαρτυρικό Κόσοβο. Ο παντοδύναμος τότε UCK φρόντιζε να σπείρει τον τρόμο στους σερβικούς πληθυσμούς στον απόηχο ενός αιματηρού πολέμου που θα κατέληγε στην απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία. Όχι ότι και οι Αλβανοί Κοσοβάροι δεν είχαν υποφέρει χρόνια από τους διωγμούς του Γιουγκοσλαβικού καθεστώτος αφού κανείς δεν παραμένει αθώος στη δίνη του πολέμου. Ωστόσο αυτό που απασχολεί εδώ τον Ντούσαν Μίλιτς είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του πολέμου στον ψυχισμό των αμάχων, η σαδιστική φύση της εθνοκάθαρσης προκειμένου να επιτευχθεί η εθνική ομοιογένεια ενός νεοσύστατου κράτους αλλά και η αδυναμία των Δυτικών «ειρηνοποιών» να κατανοήσουν το φόβο και την απελπισία των Σέρβων αμάχων που απειλούνταν συνεχώς με σφαγή. Πετυχαίνει δε απόλυτα το στόχο του μέσα από τη φόρμα ενός κλειστοφοβικού σκοτεινού θρίλερ που δίνει σχεδόν μεταφυσική χροιά στην απειλή που δέχεται η μικρή ηρωίδα και η οικογένειά της. Σφιχτοί ρυθμοί και γνήσια ατμόσφαιρα ταινίας τρόμου χτίζουν ένα υποδειγματικό αλληγορικό θρίλερ για γερά νεύρα αλλά και ανοικτά μυαλά. Μια από τις μεγάλες κινηματογραφικές εκπλήξεις της χρονιάς.   

Διανομή: Filmcenter Trianon

Στις αίθουσες από 08.12.22