The Lost King – Ο Χαμένος Βασιλιάς

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

* * *

Σκηνοθεσία: Stephen Frears

Πρωταγωνιστούν: Sally Hawkins, Steve Coogan, Harry Lloyd, Mark Addy, Shonagh Price, Helen Katamba, Lewis Macleod, Jenny Douglas, Benjamin Scanlan, Adam Robb, Robert Jack, Sarah MacGillivray, John-Paul Hurley, James Rottger, David Ireland, Julian Firth, Alasdair Hankinson, Sharon Osdin, Lee Ingleby, Ian Dunn.

ΣΥΝΟΨΗ: Το 2012, μετά από 500 χρόνια, αποκαλύπτονται σε ένα πάρκινγκ του Λέστερ τα χαμένα λείψανα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’. Η έρευνα οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ερασιτέχνη ιστορικού, Φιλίππα Λάνγκλι, της οποίας η ανυποχώρητη στάση δεν έγινε ποτέ κατανοητή ούτε από τον κύκλο της ούτε από τους ειδικούς και τους ακαδημαϊκούς.  

Από την πολυαγαπημένη Φιλομένα μέχρι την Φιλίππα και το Χαμένο Βασιλιά της έχουν μεσολαβήσει εννιά χρόνια αλλά ο 80χρονος πια Στίβεν Φρίαρς δεν φαίνεται να το βάζει κάτω τόσο εύκολα. Σκηνοθέτης δεκάδων εξαιρετικών ταινιών, δημιουργός μεγάλου βεληνεκούς, έχει ταυτιστεί τελευταία με «βασιλική» θεματολογία. Εξάλλου δική του ήταν και η Βασίλισσα που χάρισε το Oscar στην Έλεν Μίρεν το 2006. Ο Χαμένος Βασιλιάς, βασισμένος στον επίμονο αγώνα μιας ερασιτέχνη ιστορικού να αποκαταστήσει τη φήμη του Ριχάρδου του 3ου, εύκολα μπορεί να καταταγεί στην παραπάνω θεματολογία, μόνο που πίσω από την αφήγηση της ιστορίας της Φιλίππα Λάνγκλεί δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ένα αιχμηρό σχόλιο για το πώς γράφεται η Ιστορία και για τη σχέση της με τους Μύθους και το Χρόνο. Ο Ριχάρδος 3ος, τελευταίος βασιλιάς από τον Οίκο των Πλανταγενετών, που σκοτώθηκε στη μάχη το 1485, με το θάνατο του να σηματοδοτεί το τέλος του Πολέμου των Ρόδων και του Αγγλικού Μεσαίωνα, αποτέλεσε την έμπνευση για τον μοχθηρό και παραμορφωμένο εγκληματικό ομώνυμο ήρωα του Σαίξπηρ που γράφτηκε εκατό χρόνια αργότερα. Σήμερα, μετά τις ανακαλύψεις της Λάνγκλεϊ το 2012, η φήμη του Ριχάρδου έχει σχεδόν αποκατασταθεί αφού το λείψανό του και ο τόπος και τρόπος ταφής ακύρωσαν εν μέρει την βιτριολική πέννα του Μεγάλου Βάρδου, αποδεικνύοντας ότι η Ιστορία γράφεται από τους νικητές (εν προκειμένω από τη νέα δυναστεία των Τυδώρ) με μελάνι συνήθως σκοτεινό και ανεξίτηλο. Άπειρα τα παραδείγματα αλλά δεν κατάφεραν να πτοήσουν τη Φιλίππα που διακινδύνευσε τα πάντα για ένα hunch, ένα προαίσθημα, το οποίο στην ευφυή ανάλαφρη αφήγηση του Φρίαρς και των εξαίρετων σεναριογράφων Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ παίρνει τη μορφή του φαντάσματος ενός Βασιλιά που «καθοδηγεί» την μικροκαμωμένη αλλά χαλύβδινη ηρωίδα προς την ανακάλυψη της και τη δικαίωση. Άψογη η Σάλι Χόκινς συνεπαίρνει το θεατή με την ορμή της σε μια συναρπαστική μικρή ταινία που φέρνει τον Φρίαρς πίσω στη γενέτειρά του, το Λέστερ, εκεί όπου κρίθηκαν όλα τον 15ο αιώνα.   

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 13.10.22