Drive My Car

Παραγωγή: Ιαπωνία 2021 

Διάρκεια: 179 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * * *

Σκηνοθεσία: Ryûsuke Hamaguchi

Πρωταγωνιστούν: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima, Masaki Okada, Park Yu-rim, Lee Yoon-a, Jin Dae-yeon, Sonia Yuan, Ahn Hwitae, Perry Dizon, Satoko Abe, Hiroko Matsuda, Toshiaki Inomata, Takako Yamamura, Ryô Iwase.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Γιούσουκε, διάσημος σκηνοθέτης-ηθοποιός του θεάτρου, έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του, επίσης διάσημη τηλεοπτική σεναριογράφο, από εγκεφαλική αιμορραγία. Όταν αποδέχεται την πρόσκληση να ταξιδέψει στην πόλη της Χιροσίμα και να αναλάβει εκεί το ανέβασμα του «Θείου Βάνια» του Τσέχοφ, δέχεται να αποχωριστεί το τιμόνι της αγαπημένης του Saab και να αναλάβει τις μετακινήσεις του στην πόλη μια νεαρή αλλά έμπειρη οδηγός. Μέσα από την καθημερινή του επαφή με τον πολυεθνικό θίασο καθώς και με τη λιγομίλητη νεαρή οδηγό του, ο σκηνοθέτης θα κατορθώσει να διαχειριστεί την απώλεια και τη μοναξιά και θα βρει κοινό έδαφος συνύπαρξης και νέο νόημα στη ζωή του και την τέχνη του.

Η απόλυτη κινηματογραφική τελειότητα. Ας ξεκινήσουμε με αυτό το αξίωμα, επιχειρώντας να μεταδώσουμε ένα μικρό μέρος από την απόλαυση αυτής της τρίωρης πολυσύνθετης δημιουργίας που μεταγράφει το τσεχωφικό σύμπαν στην Άπω Ανατολή, περνώντας μέσα από το ομώνυμο διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι. Πολλοί έχουν μιλήσει για τις τσεχοφικές επιρροές του σινεμά αρκετών δημιουργών, από Νικίτα Μιχάλκοφ μέχρι Γούντι Άλεν, ο Χαμαγκούτσι όμως είναι μοναδική περίπτωση: ένας κινηματογραφιστής που έχει αφομοιώσει τόσο βαθιά την ουσία του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα ώστε να νομίζεις ότι ο θείος Άντον θα ξεμυτίσει από κάθε πλάνο και κάθε φράση των διαλόγων. Δεν μιλάμε καν για δημιουργική αντιγραφή. Μιλάμε για κάτι εντελώς καινούργιο, ένα ζεν κομψοτέχνημα γραφής που μας βυθίζει σε ένα κόσμο ανάμεσα στην ζωή και την τέχνη, το ερέθισμα και την καλλιτεχνική του αποτύπωση, την ψυχή και το σώμα σαν πομπούς και δέκτες της μόνης κινητήριας δύναμης του σύμπαντος, της αγάπης. Από το θεόπνευστο ταλέντο της συζύγου του Γιούσουκε που μοιάζει να ονειρεύεται τα σενάρια της τα οποία διηγείται κάνοντας έρωτα μέχρι τις πολυεθνικές και πολύγλωσσες παραστάσεις του Γιούσουκε, η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ερωτική πράξη και απόδειξη της ύπαρξης της ψυχής, άσχετα με το μέσο. Από το Θέατρο μέχρι την Τηλεόραση η κινητήρια δύναμη είναι ίδια: το πάθος της ψυχής και η απόδοση στο φως της αγάπης, η κάθαρση, κάτι που στην πορεία της ταινίας αποδίδεται αριστουργηματικά σε νοηματική γλώσσα από την άλαλη ερμηνεύτρια της Σόνιας του Θείου Βάνια. Μέσα από αυτή την κάθαρση, ο Γιούσουκε βρίσκει εκ νέου τον εαυτό του, ανεβαίνοντας ξανά στη σκηνή για να ερμηνεύσει τον Βάνια. Μέσα από αυτήν την κάθαρση αναγνωρίζει πραγματικά τη σύζυγό του, έστω και μετά θάνατον, αλλά και τον εαυτό του, παραμερίζοντας το εγώ του και δεχόμενος κάποια άλλη στο τιμόνι του. Baby, you can drive my car. Και όχι, δυστυχώς το ομώνυμο τραγούδι των Beatles που έδωσε την έμπνευση του τίτλου δεν ακούγεται στην ταινία. Ακούγεται όμως με περισσή απόλαυση το αισθαντικό soundtrack που συνέθεσε η Έϊκο Ισιμπάσι για μια ταινία που συνδυάζει κινηματογράφο, θέατρο, γραφή και εικαστικά σε ένα απόλυτα αρμονικό σύνολο. Τα άπειρα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε πέρυσι (Όσκαρ διεθνούς ταινίας και άλλες τρεις υποψηφιότητες, Χρυσή Σφαίρα Διεθνούς Ταινίας, Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες κλπ.) είναι μια μικρή αναγνώριση για μια ταινία που μια φορά δεν είναι αρκετή για την απόλαυσή της. 

Διανομή: AMA Films 

Στις αίθουσες από 13.10.22