28ο ΔΦΚ - Νύχτες Πρεμιέρας: Τα βραβεία στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Μετά από 9 ημέρες προβολών και 40 ταινίες επιλεγμένες από 277 συμμετοχές, οι Ελληνικές Μικρές Ιστορίες ολοκλήρωσαν το Διαγωνιστικό τους τμήμα και απένειμαν τα βραβεία τους στην Τελετή Λήξης του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Η Χρυσή Αθηνά απονεμήθηκε στο (βραβευμένο φέτος και στη Δράμα) 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ. 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 

«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, σκηνοθέτης, Πρόεδρος
ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ, ηθοποιός
ΤΑΜΙΛΑ ΚΟΥΛΙΕΒΑ, ηθοποιός
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΙΑΠΗ, εκπρόσωπος πωλήσεων Heretic Outreach
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, κριτικός κινηματογράφου. 

Για την φετινή 28η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες διεκδίκησαν τα εξής βραβεία: 

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το βραβείο καλύτερης ταινίας δίνεται σε μια υπέροχη ταινία που αγάπησε όλη η επιτροπή. Μια ταινία με λιτή και απέριττη αφήγηση και ταυτόχρονα εντυπωσιακή και βαθιά σε όλα τα επίπεδα». 

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

ΜΑΓΜΑ, της Λίας Τσάλτα 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

 «Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δίνεται σε μια ιδιαίτερη και υποβλητική ταινία που υπηρέτησε περίτεχνα και με καλλιτεχνική ακρίβεια ένα είδος δύσκολο, σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα».

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Θανάσης Τρουμπούκης για την ταινία UNDER THE LAKE

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται σε ένα εντυπωσιακό αφαιρετικό πορτρέτο μιας περιοχής και των ανθρώπων της, που μας υπνώτισε με τις υπέροχες, αξέχαστες εικόνες του».

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Θάνος Τοκάκης για την ταινία TOKAKIS Ή WHAT'S MY NAME

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

 «Το βραβείο σεναρίου το δίνουμε σε ένα θαρραλέο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα αυτομυθοπλασίας που δεν αναζητά την αλήθεια του εαυτού αλλά φωτίζει την κατασκευή του».


Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη της Σχολής Σεναρίου Ant1.

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΑΝΤ1

Μελίνα Λουκανίδου για την ταινία ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

 «Η υποτροφία της Σχολής Σεναρίου ANT1 δίνεται σε μια δημιουργό που αφηγείται την ιστορία της με λιγοστά μέσα αλλά πλούσια εκφραστικότητα ».

H υποτροφία περιλαμβάνει την ελεύθερη παρακολούθηση μαθημάτων - σεμιναρίων - διαλέξεων στη Σχολή, κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για την ταινία 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ  

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για μια ερμηνεία ανεπιτήδευτη, με βάθος, ουσία που έφτιαξε έναν χαρακτήρα με συναίσθημα και απλότητα».

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Λένα Παπαληγούρα για την ταινία AIRHOSTESS-737, του Θανάση Νεοφώτιστου

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Σε μια γυναίκα που ο κάθε ρόλος της είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι. Θέλουμε να συνεχίσει τα ταξίδια της, όμορφα ταξίδια ερμηνευτικά, πάντοτε πάντα με ωραίες ερμηνείες και με δημιουργικές και ωραίες αναταράξεις».

 

ONASSIS AWARD

PENDULUS, του Δημήτρη Γκότση

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Mια κοινωνικά ανήσυχη ταινία, με ευαίσθητη σκηνοθεσία που ρίχνει φως στα άδυτα μιας κοινότητας που είναι δίπλα μας, αλλά σχεδόν δεν τη γνωρίζουμε. Με τόλμη και θάρρος αποδομεί τα στερεότυπα χωρίς να φωνάζει, και καταφέρνει μέσα σε 18 λεπτά να διευρύνει τη ματιά μας πάνω στον κόσμο που ζούμε». 

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.

Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι από τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» των 28ων Νυχτών Πρεμιέρας, εξαιρέθηκαν από την βράβευση με το Onassis Award όσες ταινίες μικρού μήκους είχαν λάβει κατά την παραγωγή τους την υποστήριξη του Onassis Culture καθώς και όσες αντίστοιχα έχουν ήδη βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή και Αργυρή Αθηνά σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. 

 

Το 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.