The Woman King – Η Γυναίκα Βασιλιάς

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 135 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

* * ½

Σκηνοθεσία: Gina Prince-Bythewood

Πρωταγωνιστούν: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin, John Boyega, Jimmy Odukoya, Masali Baduza, Jayme Lawson, Adrienne Warren, Chioma Antoinette Umeala, Siyamthanda Makakane, Shaina West, Sivuyile Ngesi και η  Angélique Kidjo.

ΣΥΝΟΨΗ: 1823 Αφρική: Η στρατηγός Νανίσκα εκπαιδεύει την επόμενη γενιά μαχητριών και τις προετοιμάζει για τη μάχη ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό που απειλεί το βασίλειο της Δαχομέης και την ελευθερία τους. Γιατί για κάποια πράγματα, αξίζει να πολεμάς. 

Δαχομέη: Ένα πανίσχυρο Αφρικάνικο βασίλειο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Μπενίν, που άκμασε για τρεις αιώνες από το 1600 μέχρι το 1904 και την επικράτηση της Ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Ένα βασίλειο ο πλούτος του οποίου βασίστηκε κυρίως στο δουλεμπόριο μέχρι να αντικατασταθεί σταδιακά με το εμπόριο φοινικέλαιου, μετά τις πιέσεις της Βρετανίας για την παύση του δουλεμπορίου στα μέσα του 19ου αιώνα. Βασίλειο πολεμοχαρές με θανάσιμο εχθρό τη γειτονική αυτοκρατορία των Όγιο, η επικράτεια της οποίας εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νιγηρίας. Δουλέμποροι οι μεν, δουλέμποροι και οι δε ανταγωνίζονταν στο εμπόριο με τους Ευρωπαίους, κυρίως Πορτογάλους που έψαχναν δούλους για τις φυτείες τους στη Βραζιλία. Βασικό όπλο επικράτησης της Δαχομέης στα πεδία των μαχών ήταν ωστόσο τα γυναικεία τάγματα των Αγκότζιε, θρυλικών αμαζόνων που έσπερναν τον τρόμο και το θάνατο στους εχθρούς της Δαχομέης. Οι άγριες αυτές πολεμίστριες άκμασαν στην 40ετή περίοδο της Βασιλείας του Γκέζο, ενός σπουδαίου ηγεμόνα που γρήγορα κατανόησε την ανάγκη κατάργησης του δουλεμπορίου που αποτέλεσε για αιώνες τη βασική πηγή πλούτου για τη Δαχομέη.

Πάνω σε αυτό τον καμβά πλέκεται μια δυναμική περιπέτεια όπου το σύγχρονο Χόλιγουντ «ζωγραφίζει» τη δική του ρεβιζιονιστική βερσιόν της Ιστορίας, κατασκευάζοντας μια #metoo θηλυκή μαύρη βερσιόν του Μονομάχου που συναντά το Black Panther. Οι άβολες «γωνίες» των ιστορικών πηγών που μιλούν για βαρβαρότητα, βία και ανθρωποθυσίες στο βωμό της επικράτησης λειαίνονται αρκετά ώστε να σταθεί το επικό αφήγημα της γυναικείας δύναμης και αυτοθυσίας ενός πολιτισμού αδικημένου από την Ιστορία.

Εντάξει κορίτσια, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το αφήγημα υποστηρίζεται με συνέπεια και πάθος από τις ταλαντούχες πρωταγωνίστριες με επικεφαλής την εντυπωσιακή (όπως πάντα) Βάιολα Ντέιβις. Αν δεν πάρουμε και τόσο τοις μετρητοίς την ιστορική ανάλυση της ταινίας, θα ευχαριστηθούμε μεγάλο θέαμα, μάχες σώμα με σώμα και το απαραίτητο ρομάντζο που μπαίνει σφήνα στη ροή των γεγονότων.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια μεγάλη Χολιγουντιανή παραγωγή, αδιανόητη μόλις πριν λίγα χρόνια. Συμπερίληψη VS Βαρβαρότητα σημειώσατε Χ… 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 29.09.22 

  

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

Οι ηθοποιοί της ταινίας ανέλαβαν το 90% των σκηνών μάχης με ελάχιστες εξαιρέσεις, όταν για παράδειγμα έπρεπε να βουτήξουν στο νερό από ύψος 25 μέτρων, οπότε αναλάμβανε η αντίστοιχη κασκαντέρ.

Μήνες πριν το γύρισμα, οι πρωταγωνίστριες έκαναν σκληρή προπόνηση. Τις περισσότερες φορές γυμνάζονταν δύο φορές τη μέρα, έξι φορές την εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολεμικές τέχνες, άρση βαρών και σπριντ στα πλαίσια μιας αυστηρής διατροφής. Στόχος ήταν να παρουσιαστούν αυθεντικές, μυώδεις και ισχυρές μαχήτριες και όχι απλώς αδύνατες και γυμνασμένες γυναίκες.

«Όταν ξεκινήσαμε τις προπονήσεις, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα τα καταφέρω», δηλώνει η πρωταγωνίστρια της ταινίας Viola Davis.

«Είμαι 56 χρονών. Οι υπόλοιπες είναι γύρω στα 30. Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, ένιωσα δυνατή».

Η ταινία γυρίστηκε στη Νότιο Αφρική, από το Ανατολικό Ακρωτήρι στο Κουαζούλου-Νατάλ μέχρι το κέντρο του Κέιπ Τάουν.

Ήταν μια πρόκληση να σχεδιαστεί μια ταινία που διαδραματίζεται πριν τη εφεύρεση της φωτογραφίας. Οι εικονογραφήσεις της εποχής ήταν σχεδιασμένες από επισκέπτες του βασιλείου της Δαχομέης, κυρίως δηκτικούς αποικιοκράτες. Έτσι, η επικεφαλής του  σχεδιασμού παραγωγής της ταινίας, Akin McKenzie, έκανε εκτενή έρευνα και μόνο όταν κάτι επαναλαμβανόταν από διαφορετικές πηγές, τότε μόνο εμπνεόταν από το στοιχείο εκείνο.

Για τις σκηνές του παλατιού χτίστηκε από το μηδέν ένα τεράστιο σκηνικό. Στην

πραγματικότητα το παλάτι της Δαχομέης ήταν πολύ μεγαλύτερο, αφού φιλοξενούσε περίπου 30.000 άτομα, ενώ στο βασίλειο ζούσαν περίπου 350.000 άτομα.

Οι φούστες της μάχης και οι χιτώνες που φοράνε οι μαχήτριες, ράφτηκαν στο χέρι από ειδικές υφάντρες στην Γκάνα.