Where the Crawdads Sing – Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Δράμα

* *

Σκηνοθεσία: Olivia Newman

Πρωταγωνιστούν: Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith, Harris Dickinson, David Strathairn, Garret Dillahunt, Michael Hyatt, Sterling Macer Jr., Logan Macrae, Bill Kelly, Ahna O'Reilly, Jojo Regina, Dane Rhodes, Eric Ladin.

ΣΥΝΟΨΗ: Η μικρή Κάια, μεγαλώνει ολομόναχη στους επικίνδυνους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας, μετά τη διάλυση της οικογένειάς της και την εγκατάλειψη του σπιτιού τους βαθιά μέσα στο βάλτο. Τα χρόνια περνούν και οι φήμες για την «Πιτσιρίκα του Βάλτου» στοιχειώνουν το γειτονικό Μπάρκλι Κόουβ, απομονώνοντας το ευαίσθητο κορίτσι που στρέφεται στην παρατήρηση και καταγραφή της άγριας φύσης που αποτελεί σπίτι του. Δυο νεαροί από την πόλη γοητεύονται από την ομορφιά της ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της Κάια, αλλά όταν ο ένας από τους δύο βρεθεί νεκρός, αυτόματα θεωρείται ύποπτη φόνου. Η δίκη που θα ακολουθήσει θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την υπόθεση,  απειλώντας να αποκαλύψει τα πολλά μυστικά που κρύβονταν όλα αυτά τα χρόνια βαθιά μέσα στο βάλτο.

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες είναι ένας τόπος μυθικός βαθιά στην καρδιά της μητέρας φύσης, ένας εσωτερικός ου-τόπος θαυμάτων, έσχατο καταφύγιο για μια αθώα κόρη της μάνας γης, μια «παρθένα του βάλτου» πέρα από την κοινωνία και τις συμβάσεις της. Η αθωότητα φυσικά ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος στα παραμύθια με μπαμπάδες-δράκους, πρίγκηπες διπρόσωπους και κοινωνίες μισαλλόδοξες. Το τίμημα για αυτή την αθωότητα καλείται να πληρώσει η νεαρή αυτοδίδακτη φυσιοδίφης σε μια δίκη η ετυμηγορία της οποίας μοιάζει εξ αρχής αποφασισμένη.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή τα μυστικά του βάλτου είναι πιο περίπλοκα από όσο φαντάζονται όλοι; Δύο ώρες μετά την εισαγωγή στο ράθυμο υγρό σύμπαν της Κάια ο θεατής θα έχει τη λύση του μυστηρίου. Εκτός αν στο μεταξύ έχει κλείσει λίγο τα μάτια από τον βασανιστικά αργό ρυθμό της αφήγησης, με την κάμερα να σταματάει συνεχώς σε γοητευτικά τοπία με πουλάκια που κελαηδούν, πεταλούδες που πετούν ελεύθερες και πολύχρωμα ζουζούνια που απαθανατίζει με το πενάκι της η ηρωίδα μας.

Μια ιστορία με μπόλικο αλληγορικό ζουμί για τη σύγκρουση φύσης και κοινωνίας-αρσενικού και θηλυκού, μετατρέπεται σε κακώς εννοούμενη «γυναικεία ταινία», ένα ημιδικαστικό μελόδραμα με διακοσμητικούς ανδρικούς χαρακτήρες. Από τον σκληρό πατριαρχικό πατέρα που κοπανάει όποιο μέλος της οικογένειάς του βρεθεί εύκαιρο, έτσι γιατί είναι άγριος, στους νεαρούς με τη λαμπερή κορμοστασιά που πολιορκούν την ηρωίδα και μοιάζουν σαν βγαλμένοι από σελίδες του Country life και της Vogue, μέχρι τον καλοκάγαθο συνταξιούχο δικηγόρο-περιφερόμενο χολιγουντιανό κλισέ που αναλαμβάνει την υπεράσπιση της, οι άνδρες παραμένουν χρήσιμες μαριονέτες για την εξέλιξη της μυθοπλασίας και την απόδοση της ηρωίδας πίσω στην κοινωνία και τίποτε περισσότερο.

Ευτυχώς η πανέμορφη πρωταγωνίστρια αποδεικνύεται και ταλαντούχα και καταφέρνει να κρατήσει το όποιο ενδιαφέρον σε μια ακόμη φωτογενή αλλά επιφανειακή κινηματογραφική διασκευή λογοτεχνικού best seller. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 01.09.22