En attendant Bojangles – Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Παραγωγή: Γαλλία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

* ½

Σκηνοθεσία: Régis Roinsard

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Virginie Efira, Grégory Gadebois, Solan Machado Graner.

ΣΥΝΟΨΗ: Στη Ριβιέρα του 1958 ο φιλόδοξος Ζορζ Φουκέ μαγεύεται από την σαγηνευτική Καμίλ, βλέποντάς την να χορεύει σε ένα πάρτι. Ένας παθιασμένος έρωτας γεννιέται  που συνεχίζεται και μετά τη γέννηση του γιου τους. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο μικρός τους γιος βιώνει την αντισυμβατική καθημερινότητα των εκκεντρικών γονιών του, που κάθε βράδυ χορεύουν το αγαπημένο τους τραγούδι "Mr Bojangles" της Νίνα Σιμόν. Όμως οι ξέφρενες γιορτές, οι χοροί, και η αχαλίνωτη φαντασία, αυτή η καθημερινή δίνη ποίησης  που παρασύρει και τους τρεις μακριά από κάθε τι πρακτικό και πεζό,  έχει και μια άλλη πλευρά, πιο σκοτεινή. Όταν η Καμίλ σταδιακά βυθίζεται σε αυτήν χωρίς κανένα «δίχτυ» ασφαλείας, τα πράγματα χάνουν τη λάμψη τους. Και, ξαφνικά, πατέρας και γιος πρέπει να αντιμετωπίσουν μια απίστευτα σκληρή πραγματικότητα. Αρκεί η αγάπη τους για να τη σώσει;

Ο Ρεζί Ρουανσάρ, σκηνοθέτης των σουξέ «Οι Μεταφραστές» και «Χτυποκάρδια στο Γραφείο», διασκευάζει το μπεστ σέλερ «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» του Ολιβιέ Μπουρντό (στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Στερέωμα), με πρωταγωνιστές την πάντα εκθαμβωτική Βιρζινί Εφιρά και τον πάντα υπέροχο Ρομέν Ντουρίς. Δίπλα τους ο Solan Machado Graner, ένα παιδί θαύμα σε έναν πολύ απαιτητικό για παιδί ρόλο, τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Μια ιστορία τυπικά γαλλική, ένας τρελός έρωτας (με έμφαση στο τρελός) και μια πανάκριβη παραγωγή, γεμάτη φανταχτερά σκηνικά, άψογα μελετημένα κοστούμια εποχής και υπέροχη μουσική. Ο Ρουανσάρ έχει αποδείξει την υψηλή αισθητική με την οποία επενδύει τις ταινίες του, παραμένει όμως δέσμιος του εκάστοτε σεναρίου του που στην περίπτωση του Bojangles δεν λειτουργεί καθόλου. Άνισο, αποσπασματικό, φλύαρο και επιφανειακό, βασίζεται στην εντύπωση που αφήνουν οι χαρακτήρες χωρίς να εμβαθύνει καθόλου στην υπαρξιακή τους αγωνία πίσω από την χαρούμενη αναρχία τους. Αυτό το πολύχρωμο και αρκούντως μουσικοχορευτικό σινεμά στη διαπασών, δεν τα καταφέρνει τελικά να ισορροπήσει στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο amour και το fou, δυστυχώς πέφτει και τσακίζεται συμπαρασύροντας  και κάθε ψήγμα χιούμορ και joie de vivre (χαρά της ζωής που λεν και οι Γάλλοι). Βέβαια είναι απόλαυση να παρακολουθείς δύο τόσο σημαντικούς ερμηνευτές να φθάνουν στα άκρα, αλλά το σύνολο δεν τους δικαιώνει. Μια πανάκριβη, αστραφτερή αποτυχία. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 11.08.22