Nóz w wodzie (Knife in the water) – Μαχαίρι στο νερό

Παραγωγή: Πολωνία 1962 

Διάρκεια: 94 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

* * * ½

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Πρωταγωνιστούν: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Αντρέι, επιτυχημένος 36άρης, και η νεαρή γυναίκα του Κριστίν κατευθύνονται με το αυτοκίνητο τους σε μια λίμνη για να απολαύσουν το weekend στο μικρό ιστιοπλοϊκό τους. Στο δρόμο συναντούν ένα νεαρό φοιτητή, που ο Αντρέι επιπόλαια προσκαλεί στο γιοτ. Ο νεαρός, εντυπωσιασμένος δέχεται την πρόσκληση αλλά σύντομα θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι ανταγωνισμού ανάμεσά τους, το οποίο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Το θρυλικό κινηματογραφικό ντεμπούτο του Ρόμαν Πολάνσκι, η μοναδική ταινία που γύρισε στην Πολωνία, είναι ένας ασπρόμαυρος πρόδρομος των μοντέρνων ψυχολογικών θρίλερ, μια μελέτη χαρακτήρων υπό πίεση αλλά και μια αλληγορία για την κατάσταση των πραγμάτων σε μια χώρα του υπαρκτού τότε σοσιαλισμού. Από τη μια ένα ζευγάρι προφανώς καθόλου ευτυχισμένο, όπως αριστοτεχνικά καταγράφεται στη εισαγωγική σκηνή στο αυτοκίνητο κι από την άλλη ένας νεαρός φοιτητής που εμφανώς περισσεύει από το κατά βάθος αστικό «σοσιαλιστικό» μοντέλο ζωής το οποίο αντιπροσωπεύει το ζεύγος. Μήπως όμως περισσεύει και κάποια άλλη; Η νεαρή σύζυγος κρατάει αποστάσεις από τον ανδρικό ανταγωνισμό, κάτι που μέχρι το φινάλε θα εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από δριμεία κριτική. Με φόντο τα σκοτεινά περίκλειστα νερά μιας λίμνης και κάτω από τους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Κρίστοφ Κομέντα, βλέπουμε να εξελίσσεται μια σύγκρουση κλειστοφοβική, υπαρξιακή, ερωτική αλλά και ταξική ανάμεσα σε δύο διαφορετικές βερσιόν μιας επίμονης πατριαρχικής νοοτροπίας με σύμβολο ένα μαχαίρι και έπαθλο την αρρενωπή κυριαρχία.

Αυτή η σκληρή, τολμηρή για την εποχή της και κυνική ταινία που ακόμη αντέχει στο τεστ του χρόνου, προσγείωσε τον Πολάνσκι στη διασημότητα και τη διεθνή καριέρα. Τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας - Προτάθηκε για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Να σημειώσουμε τη συμμετοχή στο σενάριο του έτερου μέγα Πολωνού δημιουργού, Γέρζι Σκολιμόφσκι. 

Διανομή: Bibliotheque 

Στις αίθουσες από 07.07.22