Yi miao zhong (One Second) – Η Χαμένη Σκηνή

Παραγωγή: Κίνα 2020 

Σε συμπαραγωγή με Χονγκ Κονγκ 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * ½

Σκηνοθεσία: Zhang Yimou

Πρωταγωνιστούν: Yi Zhang. Haocun Liu, Wei Fan, Yan Li, Xiaochuan Li, Yang Yu, Bing Wang, Rui Cao.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 60, κάπου στην αχανή Βορειοδυτική Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ένας κρατούμενος αποδρά από το στρατόπεδο εργασίας μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει τα Κρατικά Επίκαιρα στον κινηματογράφο ενός κοντινού χωριού. Έχει το λόγο του. Μα ένα ορφανό κορίτσι έχει κλέψει τη μπομπίνα της ταινίας. Κι αυτή έχει το λόγο της. Καθώς οι χωρικοί περιμένουν ανυπόμονα να αρχίσει η προβολή, οι εντάσεις κορυφώνονται. 

«Όποιος έχει τη Μύγα μυγιάζεται» λέει η παροιμία! Προφανώς το Κινεζικό καθεστώς μυγιάστηκε αρκετά για να εμποδίσει με κάθε τρόπο την προβολή της ταινίας του Ζανγκ Γιμού στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ξεσηκώνοντας την κατακραυγή της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας. Παρόλα αυτά η μετέπειτα παγκόσμια προβολή της ταινίας δεν εμποδίστηκε, οδηγώντας την σε βραβεία και λαμπρή καριέρα. Πληροφόρηση για τον αν πρόκειται για την ίδια την ταινία απείραχτη ή για μονταρισμένη βερσιόν, δεν υπάρχει. Αυτό που είναι βέβαιο είναι η σκλήρυνση του καθεστώτος προς όποιον κατακρίνει το παρελθόν του κόμματος, ακόμη κι αν είναι ο εκλεκτός και διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού, μεταξύ άλλων καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

Η Χαμένη Σκηνή είναι από τις ελάσσονες παραγωγές του μεγάλου Κινέζου δημιουργού. Αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε εικαστική και συναισθηματική δύναμη σε σχέση με το κλασσικό του έργο. Ποτισμένη με γλυκύτητα για τους χαρακτήρες της, πικρία για την καταδίκη τους από παρανοϊκούς μηχανισμούς εξουσίας και αγάπη για την μαζικότητα της δύναμης της τέχνης, η Χαμένη Σκηνή είναι ένα γράμμα αγάπης, μια ωδή για τον Κινηματογράφο, εφάμιλλη ίσως του Cinema Paradiso. Αξέχαστη θα μας μείνει η σκηνή του ομαδικού καθαρισμού του φιλμ στα παρασκήνια του κινηματογράφου του χωριού υπό τις οδηγίες του μηχανικού προβολής, ισχυρού άνδρα της περιοχής λόγω της τέχνης του.

Τρεις υπέροχοι πρωταγωνιστές, αναμενόμενα εκπληκτική διεύθυνση φωτογραφίας και ένας πολυαγαπημένος μάστερ σε μεγάλα σκηνοθετικά κέφια. Μια μικρή σινεφίλ απόλαυση. 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 07.07.22 

 

Το ιστορικό της προβολής

Το 2019 η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Ζανγκ Γιμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω "τεχνικών προβλημάτων". Σύμφωνα με φήμες, στην πραγματικότητα η Χαμένη Σκηνή λογοκρίθηκε, καθώς είχε σοβαρές πιθανότητες να αποσπάσει ένα μεγάλο βραβείο και υπήρξε ανησυχία σχετικά με την προβολή που θα έπαιρνε σε αυτή την περίπτωση, μια ταινία που αντανακλούσε -στην πρώτη της τουλάχιστον εκδοχή- τη φτώχεια που έφερε η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ζαν Γιμού

Ποτέ δεν θα ξεχάσω το συναίσθημα που είχα παρακολουθώντας μια ταινία όταν ήμουν μικρός. Εκείνος ο απερίγραπτος ενθουσιασμός και χαρά, ήταν σαν όνειρο. Οι ταινίες μάς συντροφεύουν όσο μεγαλώνουμε. Τα όνειρα μας ακολουθούν όλη μας τη ζωή. Πάντα θα υπάρχει μια ταινία που θα θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή. Αυτό που θυμάσαι, στην πραγματικότητα ίσως δεν είναι η ίδια η ταινία, αλλά η λαχτάρα και η προσδοκία που αισθάνεσαι όταν κοιτάς ψηλά, τ' αστέρια. [...] Η Χαμένη Σκηνή είναι το ερωτικό μου γράμμα στο σινεμά. 

Συμμετοχές και Βραβεία

Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βερολίνου 2019

Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2021

Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού, Β' Ανδρικού, Ερμηνείας τραγουδιού, πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη: Βραβεία Ένωσης Κριτικών Κίνας 2021