Men

Παραγωγή: Βρετανία 2022 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Τρόμου

* * *

Σκηνοθεσία: Alex Garland

Πρωταγωνιστούν: Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu, Gayle Rankin, Sarah Twomey, Zak Rothera-Oxley.

ΣΥΝΟΨΗ: Μετά από μία προσωπική τραγωδία, η Χάρπερ αποσύρεται για λίγες μέρες ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης στην πανέμορφη αγγλική εξοχή. Όμως κάποιος που εμφανίζεται ξαφνικά από το γειτονικό δάσος καταστρέφει την ειδυλλιακή εικόνα. Η αρχικά ακαθόριστη ανησυχία της γρήγορα εξελίσσεται σε εφιάλτη που ξυπνά τις πιο τραυματικές της αναμνήσεις. 

Μια γυναίκα, ένας άνδρας, ένα σπίτι στην εξοχή. Κι ένας άλλος άνδρας, και μετά άλλος ένας κι άλλος ένας. Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι. Είναι ίδιοι; Ή μήπως η γυναίκα τους βλέπει έτσι; Και η γυναίκα; Είναι η μια και μοναδική; Ή μήπως όλοι οι άνδρες βλέπουν στη γυναίκα την ίδια «πονηρή» γυναίκα πάντα; Το θέμα όμως εδώ δεν είναι ο φεμινισμός ή μια ευκαιριακή horror διασκευή του τρέχοντος #metoo αφηγήματος. Στον πυρήνα της νέας ταινίας του Άλεξ Γκάρλαντ κρύβεται μια βαθιά υπαρξιακή ανησυχία για το μέλλον της συμβίωσης αρσενικού θηλυκού σ αυτόν τον όμορφο αλλά επικίνδυνο και μυστηριώδη πλανήτη που λέγεται Γη και θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος αλλά δεν!

Η Χάρπερ έρχεται να αναρρώσει από μια αβάσταχτη τραγωδία. Δεν είμαστε όμως σίγουροι ποτέ για τα αίτια που την προκάλεσαν. Είναι θύμα ή θύτης; Η εξοχή όπου καταφεύγει μοιάζει με Παράδεισο που μάλιστα διαθέτει και το δέντρο (της γνώσης;) από όπου η Χάρπερ κόβει ένα μήλο και το δαγκώνει σχεδόν προκλητικά. Είναι λοιπόν μια εισβολέας; Η μήπως αυτό το «ζεστό» αρχοντικό που συμπρωταγωνιστεί στην αφήγηση είναι καταφύγιο για τη Χάρπερ; Πέρα όμως από τις βιβλικές αφηγήσεις πίσω από την ιστορία, υπάρχουν και οι παγανιστικές αναφορές στις χθόνιες θεότητες των Κελτών που στοιχειώνουν τα δάση. Ποιος είναι ο άγνωστος γυμνός άνδρας που τρομοκρατεί τη Χάρπερ; Τι ζητάει; Τι ζητούν όλοι οι άνδρες του χωριού από τη Χάρπερ; Την απειλούν ή απειλούνται;

Πολλά ερωτήματα, καμία απάντηση. Η ταινία μοιάζει να καλεί τον κάθε θεατή να πάρει θέση και μέρος στην ίντριγκα, να φτιάξει το δικό του αφήγημα. Δύσκολο, γοητευτικό αλλά όχι πάντα επιτυχημένο εγχείρημα.

Υποβλητική και ανατριχιαστική κατά διαστήματα, η ταινία έχει την αποφορά των βρετανικών θρίλερ των 70s, μπόλικο body horror και βέβαια δυο πολυεπίπεδες ερμηνείες τόσο από την σταθερά ανερχόμενη Τζέσι Μπάκλεϊ  όσο και από τον φανταστικό Ρόρι Κινίαρ (στις ερμηνείες της ζωής του).

Το Men είναι μια ακόμη παραγωγή της A24, της mini major παραγωγού του Midsommar, εταιρείας σταθερά προσηλωμένης στην ποιότητα και τη νεωτερική αντίληψη.

Θα ήταν μάλλον πολύ ενδιαφέρον να ακούσει κανείς απόψεις θεατών για την ταινία και τον τρόπο που την αντιλήφθηκαν.  

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 02.06.22