Ouistreham – Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους

Παραγωγή: Γαλλία 2021 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * ½

Σκηνοθεσία: Emmanuel Carrère

Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Didier Pupin, Louise Pociecka, Steve Papagiannis, Aude Ruyter, Jérémy Lechevallier, Kévin Maspimby, Faïçal Zoua, Arnaud Duval, Léa Carne, Nathalie Lecornu, Joël Graindorge, Clémentine Tehua.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Μαριάν Βινκλέρ, διάσημη συγγραφέας, καταφεύγει κρυφά στη βιομηχανική Βόρεια Γαλλία προκειμένου να κάνει μία έρευνα για το νέο της βιβλίο με θέμα την εντεινόμενη εργασιακή ανασφάλεια. Χωρίς να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα, προσλαμβάνεται σαν καθαρίστρια στο λιμάνι της Καέν ακολουθώντας ένα συνεργείο καθαρισμού γυναικών. Έτσι βιώνει από πρώτο χέρι την οικονομική αστάθεια και το κοινωνικό περιθώριο. Ταυτόχρονα όμως ανακαλύπτει την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη και τους ισχυρούς δεσμούς που δένουν αυτές τις αθέατες εργαζόμενες γυναίκες. 

To 2010 η συγγραφέας Florence Aubenas έγραψε ένα best seller βιβλίο με τίτλο Le Quai de Ouistreham και θέμα τις εμπειρίες της από τον κόσμο της υποαμειβόμενης και ανασφαλούς κατά αποκοπή εργασίας, ως εργαζόμενη καθαρίστρια (με κρυφή την αληθινή ταυτότητά της). Δέκα χρόνια αργότερα ο συγγραφέας Εμανουέλ Καρέρ το επιλέγει ως δεύτερη μόλις σκηνοθετική του δουλειά, με μεγαλύτερο ατού την δεδομένη εκφραστικότητα της πρωταγωνίστριάς του Ζιλιέτ Μπινός και την ικανότητά της να παρασύρει συναισθηματικά και τον πιο δύσκολο θεατή. Στην περίπτωση όμως της ηρωίδας αυτής της ταινίας, της Μαριάν Βινκλέρ, υπάρχει μια ηθική αντίφαση που χαλάει κάπως τη σούπα και μοιραία οδηγεί σε καθόλου ικανοποιητικές αφηγηματικές λύσεις. Όσο και να υποδυθείς τον φτωχό που δεν έχει στον ήλιο μοίρα για να μπεις στο πετσί του, το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπεις στο πετσί ενός ρόλου που μόλις τελειώσει, γνωρίζεις πολύ καλά ότι θα επιστρέψεις στην ασφάλεια του κόσμου σου. Η Μαριάν δεν θα γίνει ποτέ μια ηρωίδα του Κεν Λόουτς γιατί την περιμένει μια ζωή κοσμική και ένα ακόμη εμπορικό συγγραφικό σουξέ που δεν παύει να είναι πηγή πλούτου όσο κι αν είναι «βγαλμένο από τη ζωή». Όλα αυτά γίνονται κάτι παραπάνω από εμφανή κατά τη διάρκεια του φιλμ και ο Καρέρ δεν μοιάζει ικανός να τα διαχειριστεί, αρκούμενος σε ένα ομολογουμένως συγκινητικό σινεμά γυναικείας φιλίας και έκφρασης και καταφέρνοντας να καθοδηγήσει τις πρωταγωνίστριές του σε δυνατές ερμηνείες. Κεν Λόουτς δεν είναι όμως με τίποτα κι ούτε θα γίνει. Στην Αποβάθρα του Ουιστρέμ δεν βρίσκουμε την εργατική αλληλεγγύη αλλά την ενοχή της αστικής τάξης που αποζητά εξιλέωση για την ταξική της αναλγησία. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 26.05.22