The Electrical Life of Louis Wain - Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος

Παραγωγή: Βρετανία 2021 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Βιογραφική Κομεντί Εποχής

* * *

Σκηνοθεσία: Will Sharpe

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough, Toby Jones, Sharon Rooney, Aimee Lou Wood, Hayley Squires, Stacy Martin, Phoebe Nicholls, Adeel Akhtar, Asim Chaudhry, Taika Waititi, Crystal Clarke, Daniel Rigby, Richard Ayoade, Julian Barratt, Dorothy Atkinson και ο Nick Cave

ΣΥΝΟΨΗ: Η ξεχωριστή και αληθινή ιστορία του εκκεντρικού Βρετανού καλλιτέχνη Λούις Γουέιν, του οποίου οι παιχνιδιάρικες και συχνά ψυχεδελικές εικόνες βοήθησαν στο να αλλάξει παντοτινά  η άποψη του κοινού για τις γάτες. Ξεκινώντας από 19ο αιώνα και φθάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1930, ακολουθούμε τις απίστευτες περιπέτειες αυτού του εμπνευσμένου αλλά αφανούς ήρωα, καθώς επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα «ηλεκτρικά φορτισμένα» μυστήρια του κόσμου και να κατανοήσει καλύτερα την ίδια τη ζωή του και την βαθιά αγάπη που μοιραζόταν με την σύζυγό του Έμιλυ. 

Ο Λούις Γουέιν γεννήθηκε στην καρδιά της Βικτωριανής εποχής, ένας οικονομικά ξεπεσμένος ευγενής με μυαλό φευγάτο, ψυχή καλλιτεχνική και προίκα από τον πατέρα του που χάθηκε  νωρίς μια μητέρα και πέντε αδελφές. Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες ειδικά με το μάλλον ακατάτακτο (ίσως και διπολικό) μυαλό του Λούις που αντιλαμβανόταν τον κόσμο γύρω του σαν ένα μαγικό αποτέλεσμα κρυφών δυνάμεων του ηλεκτρισμού ή τουλάχιστον αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ηλεκτρισμό.

Ιδιόρρυθμος, ρομαντικός και πέρα από κοινωνικές συμβάσεις, αναγνωρίζει το έτερον του ήμισυ στο πρόσωπο της γκουβερνάντας των μικρότερων αδελφών του, την παντρεύεται παρά το σκάνδαλο της ταξικής διαφοράς αλλά η ζωή του κρύβει ακόμη μεγάλες εκπλήξεις όταν ο κόσμος των μικρών αιλουροειδών εισβάλλει στη ζωή του με την ασπρόμαυρη φάτσα του Πίτερ. Η αποκάλυψη που θα ακολουθήσει θα τον κατατάξει στην οικογένεια των μεγάλων σκιτσογράφων με ένα έργο που θα κάνει τη Βρετανία και όλη την υφήλιο να ξαναδεί με διαφορετικό μάτι τη γάτα. Ο γατίσιος κόσμος που θα δημιουργήσει η αχαλίνωτη φαντασία του θα αλλάξει ριζικά τη σχέση ανθρώπου και γάτας, αποκαθιστώντας τα γλυκά αιλουροειδή στη συλλογική συνείδηση.

Μια εκκεντρική ζωή χρειάζεται και την ανάλογη αντιμετώπιση και ο Βρετανοϊάπωνας Γουίλ Σαρπ αποδεικνύεται ιδανικός αφηγητής της, φέρνοντας στο νου παλιότερες και καλές εποχές του Τιμ Μπάρτον αλλά και μια πιο λιτή βερσιόν του εκκεντρικού σύμπαντος του Γουές Άντερσον. Υπέροχο κινηματογραφικό ζεύγος ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και η Κλαιρ Φόι, δίνουν τον τόνο μιας ρομαντικής βιογραφίας που φωτίστηκε εκπληκτικά σε κάδρο 4:3 από τον διευθυντή φωτογραφίας των δύο Paddington Έρικ Αλεξάντερ Γουίλσον. Μουσική (από τον αδελφό του σκηνοθέτη Άρθουρ Σαρπ), κοστούμια και καλλιτεχνική διεύθυνση συμπληρώνουν το εντυπωσιακό σύνολο μιας απολαυστικής Βρετανικής ιδιαιτερότητας.   

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 19.05.22