Nitram

Παραγωγή: Αυστραλία 2021 

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

* * *

Σκηνοθεσία: Justin Kurzel

Πρωταγωνιστούν: Caleb Landry Jones, Judy Davis, Anthony LaPaglia, Essie Davis, Phoebe Taylor, Sean Keenan, Conrad Brandt, Jessie Ward, Zaidee Ward.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Νίτραμ ζει με τους γονείς του σε μια επαρχιακή πόλη της Αυστραλίας στα μέσα τις δεκαετίας του 1990. Ιδιόρρυθμος και ανένταχτος, ο Νίτραμ ζει μια μοναχική ζωή ώσπου τελείως απρόσμενα βρίσκει μια στενή φίλη στο πρόσωπο της ευκατάστατης και επίσης ιδιόρρυθμης γειτόνισσας Έλεν. Όταν όμως η φιλία τους λήξει με τραγικό τρόπο, η μοναξιά του Νίτραμ εξελίσσεται σε θυμό που μεγαλώνει και τον οδηγεί με αργά αλλά σταθερά βήματα στην καταστροφή.

Η μεγαλύτερη μαζική σφαγή στην ιστορία του Αυστραλιανού κράτους συνέβη στο Πορτ Άρθουρ της Τασμανίας το 1996 εκεί όπου δεκάδες άνθρωποι έπεσαν νεκροί ή τραυματισμένοι από τα πυρά του νεαρού Μάρτιν Μπράιαντ. Ο Τζάστιν Κουρζέλ μοιάζει να μας οδηγεί στο σκοτεινό σύμπαν του ήρωά του, βάζοντας τον απέναντι σε ένα ιδεατό καθρέφτη που επιστρέφει το όνομά του αντεστραμμένο. Μέσα από αυτόν τον καθρέφτη που αντανακλά την παραμορφωμένη άλογη σκέψη του ήρωά του μας παρουσιάζει τον κόσμο του Νίτραμ, εκεί όπου κυριαρχούν τα καταστροφικά ένστικτα και απουσιάζει οποιαδήποτε έννοια αυτοσυντήρησης και κινδύνου. Ο Νίτραμ του Κουρζέλ είναι ένα μοναχικό, προβληματικό παιδί, με έφεση στα πυροτεχνήματα και την καταστροφή. Μεγαλώνοντας με μια ψυχρή, ατσάλινη αλλά κατά βάθος συγκαταβατική μητέρα και ένα υπερβολικά ευαίσθητο και σχεδόν απόντα πατέρα, γρήγορα δείχνει τον ασταθή και διπολικό χαρακτήρα του που τον οδηγεί σε μια σειρά τραγικών επιλογών ζωής και σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο που απλώς επιτείνει την ανισορροπία του. Ο Νίτραμ του Κουρζέλ είναι γνήσιο προϊόν μιας μέσης αποτυχημένης οικογένειας και φέρει εντός του το απόλυτο κακό, όντας πλήρως αθώος του αίματος. Ένας ροκ σταρ που γράφει τα χιτς του με καραμπίνα και απαντάει με τυφλή βία σε μια κοινωνία που τον έχει αποβάλλει διακριτικά αλλά αποφασιστικά. Το αποκρουστικό έργο του μένει εκτός κάδρου σε μια ταινία που επικεντρώνεται στην απίστευτη ευκολία της κατοχής όπλων στο δυτικό κόσμο και στην αλλοτρίωση της οικογένειας ως κυττάρου της κοινωνίας. No happiness, no future, no exit. Απόλυτα πειστικός ο Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς στο ρόλο του Νίτραμ, τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών ενώ η Τζούντι Ντέιβις παραδίδει για άλλη μια φορά ερμηνευτικά μαθήματα. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 19.05.22