Lacci – Τα Κορδόνια

Παραγωγή: Ιταλία 2020 

Σε συμπαραγωγή με Γαλλία 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Daniele Lucheti

Πρωταγωνιστούν: Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini, Linda Caridi, Giulia De Luca, Joshua Francesco Louis Cerciello, Sveva Esposito, Giovannino Esposito, Francesca De Sapio, Vito Vinci.

ΣΥΝΟΨΗ: Νάπολη, δεκαετία του ’80. Η Βάντα και ο Άλντο, ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι με δυο παιδιά, περπατούν χαρούμενοι στα στενά της πόλης. Στη γωνία όμως παραφυλάει μια σοβαρή κρίση που θα κλονίσει το γάμο τους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει ανατροπές, απογοητεύσεις και προδοσίες που θα αλλάξουν ριζικά αυτή την οικογενειακή σχέση. Ή μήπως όχι;

 

Μια μεσογειακή απάντηση στην πρόσφατη Χολυγιουντιανή «Ιστορία Γάμου» που όπως και εκείνη χρωστά πολλά στο αριστούργημα του Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα Γάμο», η ιστορία της Βάντα και του Άλντο βαδίζει παράλληλα με τις κοινωνικές μεταβολές στη Νότια Ευρώπη του τέλους του 20ου αιώνα. Μεταβολές που κλόνισαν τους δεσμούς αγάπης και συντροφικότητας παραδοσιακών μεταπολεμικών κοινωνιών όπως η Ιταλική και οδήγησαν στην σύγχρονη κρίση ταυτότητας που βιώνουμε. Τα κορδόνια του τίτλου δεν είναι παρά μια μεταφορά για τους δεσμούς που ενώνουν ανθρώπους που αγαπιούνται και η ταινία όπως και το ομώνυμο best-seller του ναπολιτάνου συγγραφέα, σεναριογράφου και δημοσιογράφου Ντομένικο Σταρνόνε, εξερευνά την αντοχή των υλικών των οικογενειακών δεσμών.

Ο Ντανιέλε Λουκέτι πηγαινοέρχεται στο χρόνο και το υποκείμενο της αφήγησης, αφήνοντας το θεατή να σχηματίσει μόνος του το παζλ μιας ερωτικής θύελλας και να αποφασίσει για τα υπέρ και τα κατά της σωτηρίας της σχέσης των ηρώων του. Δύσκολο εγχείρημα, απαιτεί μαεστρία και αποτελεσματικό μοντάζ κάτι που ο Λουκέτι δεν επιδεικνύει πάντα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Καταφέρνει ωστόσο να δημιουργήσει σπουδαίους χαρακτήρες βασισμένος στα ταλέντα του καστ, ιδιαίτερα της συγκλονιστικής εδώ Άλμπα Ρορβάχερ.

Ποιο είναι λοιπόν το κόστος της μετατροπής του έρωτα σε αγάπη και τι είναι αυτό που μπορεί να της προσδώσει εκείνο το ρομαντικό «για πάντα»; Ίσως τα κορδόνια, ίσως πάλι ο ομοιόμορφος τρόπος με τον οποίο τα δένουμε… 

Ταινία Έναρξης του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 19.05.22