Sentimental – Οι Γείτονες από πάνω

Παραγωγή: Ισπανία 2020 

Διάρκεια: 82 λεπτά

Είδος: Κομεντί

* * ½

Σκηνοθεσία: Cesc Gay

Πρωταγωνιστούν: Javier Cámara, Griselda Siciliani, Belén Cuesta, Alberto San Juan.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Χούλιο και η Άνα είναι ζευγάρι για πάνω από 15 χρόνια. Έχοντας απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο, ζουν μια καθημερινότητα γεμάτη καυγάδες. Ένα βράδυ, η Άνα καλεί στο σπίτι τους γείτονες του πάνω ορόφου. Ο Σάλβα και η Λάουρα είναι λίγο πιο νέοι και έφεραν μια νότα χαράς και αισιοδοξίας όταν πρωτομετακόμισαν στο κτίριο. Οι συνεχείς αναστεναγμοί και τα βογγητά που ακούγονται από το διαμέρισμά τους, όμως αποτελούν πηγή έντασης για τον Χούλιο και την Άνα. Ίσως να είναι και ζήλια. Ίσως να εύχονται και η δική τους σεξουαλική ζωή να ήταν τόσο… πικάντικη!

 

Το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο πολυτάλαντος Καταλανός δημιουργός του Truman είναι πλέον διάσημο σε όλο τον κόσμο, τόσο μέσα από τα ανεβάσματα σε πολλές χώρες (ήδη παίζεται με επιτυχία και στην Αθήνα στο Θέατρο Πειραιώς 131) όσο και μέσα από αυτή την κινηματογραφική μεταφορά του 2020 που λόγω πανδημίας δεν ευτύχησε να έχει την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία. Την οποία γνώρισε ωστόσο μέσα από την επιτυχημένη προβολή της σε πλατφόρμες μεταξύ των οποίων και το δικό μας Cinobo. Το οποίο τώρα, με το άνοιγμα των θερινών αιθουσών, την βγάζει σε κινηματογραφική διανομή. Και η αλήθεια είναι ότι της ταιριάζει η θερινή οθόνη.

Όπως διατείνεται ο σκηνοθέτης της (βλέπετε σχετικά παρακάτω) έμπνευση του ήταν οι μεγάλες χολιγουντιανές screwball comedies, κάτι που ωστόσο μάλλον δεν πέτυχε στη συνταγή. Ίσως και λόγω της εμφανούς θεατρικότητας του υλικού στην οποία ο κινηματογραφικός Σεσκ Γκέι αντιπαραθέτει το ανάγλυφο του διαμερίσματος στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση, κινώντας τους ηθοποιούς του σαν πιόνια σε μια σκακιέρα να ανταλλάσσουν ευφυείς και δηκτικούς διαλόγους από δωμάτιο σε δωμάτιο και από καναπέ σε κουζίνα. Ό,τι και να κάνει ογδόντα λεπτά είναι οριακός χρόνος για να μην πλήξει ο κινηματογραφικός θεατής, κάτι που αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό η επιτυχημένη χημεία του ερμηνευτικού κουαρτέτου με πρώτο και καλύτερο τον σπουδαίο Χάβιερ Κάμαρα.

Διασκεδαστικό, πιπεράτο, τολμηρό για τα χρηστά μικροαστικά ήθη αλλά και μάλλον ξεπερασμένο από την πραγματικότητα, το έργο του Γκέι προσφέρεται για μια ευχάριστη θερινή έξοδο. Μέχρι εκεί. Ίσως κάποιοι θεατές θελήσουν να κάνουν και τις συγκρίσεις με τη δική μας τρέχουσα θεατρική βερσιόν. 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 12.05.22 και στο www.cinobo.com 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Σεσκ Γκέι

Έγραψα το Οι Γείτονες Από Πάνω χάρη στη γειτόνισσά μου. Ή για να είμαι πιο ακριβής, εξαιτίας της γειτόνισσάς μου. Για πολλές εβδομάδες η υπερβολική γκρίνια της και πάντα σε ακατάλληλες ώρες προκαλούσε στο σπίτι μου πολλές συζητήσεις και εντάσεις. Τότε, χωρίς να το καταλάβω σχεδόν, βρήκα την έμπνευση να γράψω την κωμωδία που έψαχνα τόσο καιρό. Οι γκρίνιες της επρόκειτο να εξαπολύσουν σε έναν κοινό γάμο μια θύελλα λέξεων και μομφών που δεν είχαν ειπωθεί ποτέ πριν. Γιατί χωρίς αμφιβολία, μια από τις μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες περιπέτειες που μπορεί να ζήσει κανείς σε αυτή τη ζωή είναι να ζήσει ως ζευγάρι. Μια τεράστια πρόκληση, γεμάτη αντιξοότητες όπου οι καυγάδες γίνονται ρουτίνα, τα χαρακώματα είναι ατελείωτα και – μπροστά στα συνεχή τραύματα, η παρηγοριά είναι συχνά λιγοστή ή ανθυγιεινή.

Έγραψα το Οι Γείτονες Από Πάνω εμπνευσμένος από τις ταινίες και τα σενάρια του αμερικανικού κινηματογράφου των δεκαετιών του '30 και του '40. Από συγγραφείς όπως ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Χάουαρντ Χοκς, ο Μπεν Χεχτ, ο Ερνστ Λούμπιτς και άλλους εκπρόσωποι της πιο αγνής μορφής Screwball Comedy που μου άρεσε τόσο πολύ για τον δυναμισμό της κωμωδίας, την οξύτητα και τον ρυθμό των πάντα έξυπνων και πρωτότυπων διαλόγων.

Για να πετύχει η ταινία, ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα κουαρτέτο κορυφαίων ερμηνευτών. Ηθοποιοί που καταφέρνουν να ακροβατήσουν πάνω στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την κωμωδία από το δράμα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ και στο παρελθόν με τον Χαβιέ Καμάρα και τον Αλμπέρτο Σαν Χουάν και έτσι να εκμεταλλευτώ την εμπιστοσύνη και την εμπειρία που είχα αποκτήσει μαζί τους σε προηγούμενα γυρίσματα. Η Μπελέν Κουέστα ήταν στη λίστα με τις ηθοποιούς με τις οποίες ήθελα να συνεργαστώ εδώ και πολύ καιρό, λόγω της κωμικής ευελιξίας της και της προσωπικότητας που εκπέμπει στην οθόνη. Και τέλος, η Γκριζέλντα Σισιλιάνι, μια Αργεντίνα ηθοποιός που είχα ήδη απολαύσει ως θεατής και που αυτή η ευκαιρία και η τύχη μας έφερε κοντά. Χωρίς αυτούς, το Οι Γείτονες Από Πάνω θα ήταν, απλώς, μια άλλη ταινία. 

Βιογραφικό σκηνοθέτη Σεσκ Γκέι

Ο Σεσκ Γκέι, γεννημένος στη Βαρκελώνη το 1967, είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γνωστός για το βάθος της ματιάς του στους ανθρώπους που απεικονίζει. Η οπτική του χαρακτηρίζεται από την ειρωνεία και το χιούμορ απέναντι στις αδυναμίες των ανθρώπων. Σπούδασε κινηματογράφο στη Βαρκελώνη και τη Νέα Υόρκη, όπου σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Hotel Room (1998), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Άλλες ταινίες που έχει σκηνοθετήσει είναι τα Krámpack (2000), Ζευγάρια στην Πόλη (2003), Μυθοπλασία (2006), Ένα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι (2012) και Τρούμαν (2015), για το οποίο κέρδισε και το Βραβείο Goya Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πληθώρα βραβείων κι έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα φεστιβάλ διεθνώς.