L’ Ennemi – Δωμάτιο 108

Παραγωγή: Βέλγιο 2020 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Λουξεμβούργο 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

* * *

Σκηνοθεσία: Stephan Streker

Πρωταγωνιστούν: Jérémie Renier, Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot, Félix Maritaud, Zacharie Chasseriaud, Sam Louwyck, Peter Van den Begin.

ΣΥΝΟΨΗ: Βέλγιο: Διάσημος Γαλλόφωνος νεαρός πολιτικός κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του, η οποία βρέθηκε νεκρή, ένα βράδυ, στο δωμάτιο 108 του ξενοδοχείου τους στη Φλαμανδική Οστάνδη. Είναι αθώος ή ένοχος; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε καν ο ίδιος.

Και πώς να ξέρει, αφού σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους ο νεαρός Λουί που προαλείφεται για Πρωθυπουργός μιας «διπλής» χώρας όπως το Βέλγιο, περιφέρεται τύφλα στο μεθύσι, με ή χωρίς την συντροφιά της πανέμορφης συζύγου Μαέβ με την οποία τους ενώνει αυτό που λέμε τρελός έρωτας. Όταν, μετά από μια τέτοια τρελή βραδιά πάθους που περιλαμβάνει λυσσασμένο σεξ, ομηρικούς καυγάδες και τόνους ουίσκι, η νεαρή Μαέβ βρίσκεται αναίσθητη πάνω στο κρεβάτι από τον ίδιο τον Λουί που ούτε θυμάται τι έχει συμβεί, ξεκινάει το πανηγύρι της εικασίας. Όλοι εικάζουν: ο ίδιος ο Λουί, ο περίγυρός του, τα Media, η Αστυνομία, τα Δικαστήρια, η Κοινή Γνώμη και κυρίως ο ίδιος ο θεατής που βομβαρδίζεται από εμβόλιμες σκηνές που υποτίθεται ρίχνουν φως στην τραγική κατάληξη του ζεύγους. Αυτό που κάνει έξυπνα (αν και κάπως εγκεφαλικά) ο Στεφάν Στρεκέρ είναι να χειριστεί τις προσδοκίες των ηρώων του αλλά και του θεατή, βγάζοντας τους στη φόρα τις προκατασκευασμένες απόψεις του καθένα για την ουσία της αλήθειας. Μιας αλήθειας που μένει υποκειμενική και θολή σαν μεθυσμένη νύχτα, σε όλη τη διάρκεια μια ταινίας που ξεκινάει μυστηριωδώς με ένα συνταρακτικό κλασσικό ερωτικό τραγούδι του Μουλουτζί, περνάει σε εξίσου μυστηριώδες σχόλιο για τις παντός είδους μάσκες που παραμορφώνουν την εικόνα του καθενός για να καταλήξει σε αγωνιώδες δικαστικό δράμα όπου η δίκη διεξάγεται στο μυαλό των ερμηνευτών και του θεατή. Η ταινία φυσικά δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς τη σαρωτική, νευρώδη παρουσία του Ζερεμί Ρενιέ στον κεντρικό ρόλο του Λουί. Ακόμη και να διαφωνήσει κανείς με τον κάπως εγκεφαλικό τρόπο σύλληψης του Στρεκέρ δε μπορεί παρά να παραδοθεί άνευ όρων σε μια εξαιρετικά δυνατή ερμηνεία.

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 05.05.22