Αδάμ, Που Ει ;

Παραγωγή: Ελλάδα 2019 

Σε συμπαραγωγή με Ουκρανία 

Διάρκεια: 80 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

* * * 

Σκηνοθεσία: Alexander Zaporoshchenko 

ΣΥΝΟΨΗ: Το «Αδάμ, πού ει;» είναι μία βιωματική ταινία που εισάγει τον θεατή στην πολύμορφη καθημερινή ζωή της Μονής Δοχειαρίου, ενός από τα παλιότερα μοναστήρια της χερσονήσου του Άθω. Ο φακός αιχμαλωτίζει στιγμές της καθημερινότητας, γεμάτες με αυθεντικούς χαρακτήρες και καθημερινούς ήρωες που ζουν πέρα από τις πολύπλοκες προτεραιότητες που επιβάλει ο υλικός σύγχρονος πολιτισμός. Αυτό που αναδύεται είναι μια φευγαλέα ματιά στην παράλληλη ύπαρξη μιας ευημερούσας μοναστικής κοινότητας, στην καρδιά του 21ου αιώνα.

Ο τίτλος της ταινίας μας παραπέμπει στην Βίβλο, όταν ο Θεός καλεί σε μετάνοια τον πεπτωκότα Αδάμ λέγοντάς του, «Αδάμ, πού είσαι;». Όχι βέβαια ότι τον έχασε και ψάχνει να τον βρει αφού ο Θεός πανθ’ορά. Τον καλεί όμως να μετανοήσει για το αμάρτημά του. Σε αυτή τη βιβλική μετάνοια είναι ταγμένοι οι μοναχοί που ζουν στα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους, αυτά που αποτελούν το περιβόλι της Παναγίας και όπου καμία θηλυκή ύπαρξη δεν επιτρέπεται να εισέλθει, εκτός από τις πολυπληθείς γάτες που σουλατσάρουν αμέριμνες για να διώχνουν τα ποντίκια. Για το διασημότερο άβατο γυναικών της Υφηλίου υπάρχει η επίσημη θεολογική εξήγηση αλλά και ο Φρόυντ θα είχε πολλά να πει για ένα τόπο αποκλειστικά για άνδρες αφιερωμένο στην Παναγία, την υπέρτατη Μητέρα όλων. Ουδόλως όμως απασχολούν αυτά την μοναστική κοινότητα που συνεχίζει, όπως φαίνεται και από αυτό το ντοκιμαντέρ-κατάθεση ψυχής, να ζει μια ταπεινή και δύσκολη ζωή ανάμεσα σε γη και Θεό, εναλλάσσοντας θρησκευτικά και καθημερινά καθήκοντα και βιώνοντας την μετάνοια μέσω προσευχής και λιτότητας. Η ταινία φωτίζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας μιας μονής που βρίσκεται στο μέσον της κλίμακας ιεραρχίας της Αθωνικής κοινότητας, μας δείχνει με κατάνυξη τη διαδικασία μιας κουράς και αναδεικνύει την ελληνορθόδοξη ταυτότητα, τον μοναδικό πνευματικό πλούτο και τα απαράμιλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και κειμήλια της μοναστικής κοινότητας. 

Διανομή: Enorama 

Στις αίθουσες από 14.04.22 

 

Πληροφορίες για την παραγωγή 

Βάζοντας στο κέντρο της αφήγησης τον καθηγούμενο της ιεράς μονής που, καθώς πλησιάζει προς το τέλος της ζωής του, συλλογίζεται για τη φυσική και πνευματική εργασία, για τον πόνο που προκαλεί η παραμέληση και για τις απαραίτητες συνθήκες για να υπάρξει κανείς ειρηνικά στον επίγειο, και κάποτε, και στον ουράνιο παράδεισο, η ταινία μας εισάγει με απλότητα στην κοινότητα της ορθόδοξης Ιεράς Μονής Δοχειαρίου όπου οι μοναχοί παίρνουν πάνω τους τις δυσκολίες, τη σκληρή εργασία και τις κακουχίες στο όνομα του Χριστού και των ιδεωδών του μοναχικού βίου. Η ζωή τους είναι μια πραγματικά συγκινητική δέηση του ανθρώπου και της φύσης προς τον Θεό, κάτι που δεν αφήνει τον θεατή αδιάφορο.  

Η ταινία προβάλλεται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης του οργανισμού σε δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες προωθούν διεθνώς το πολυποίκιλο ελληνικό τουριστικό προϊόν και τις ειδικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η χώρα μας όπως ο θρησκευτικός προσκυνηματικός τουρισμός. 

Με αφορμή την έναρξη της προβολής της στο ελληνικό κοινό, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανη για την αιγίδα που δίνουμε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε αυτή την εξαίρετη βιωματική ταινία. Για τον ΕΟΤ οι θρησκευτικοί-προσκυνηματικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί και η συστηματικότερη προβολή της πλούσιας άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για την ανάδειξη αλλά και την αναζήτηση της γνώσης και της πνευματικής µας ταυτότητας»

Το φιλμ αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαποροστσένκο, ο οποίος ήταν ήδη έμπειρος ως διευθυντής φωτογραφίας σε σειρά ντοκιμαντέρ. Το έναυσμα για τη δημιουργία του δόθηκε το 2006, όταν  πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του εμπνευστή της ιδέας και παραγωγού, Ουκρανού πρωτοδιάκονου Αλεξάντρ Πλίσκα, με τον καθηγούμενο της Μονής, Γρηγόριο Ζουμή. Τα γυρίσματα διήρκεσαν από την Άνοιξη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 και από αυτά συγκεντρώθηκε υλικό συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

Έως σήμερα, η ταινία έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο στο XVII Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξου Κινηματογράφου «Pokrov» (2019), ήταν υποψήφια για το βραβείο κοινού στα Εθνικά Βραβεία της Ουκρανίας και στο Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF), ενώ συμμετείχε επίσης στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ «Window to Europe» (Ρωσία) και Κρακοβίας (Πολωνία). Σημειώνεται ότι η ταινία έχει ήδη διανεμηθεί από την Enorama Distribution Films σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς επίσης στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Χορηγός επικοινωνίας της προβολής στην Ελλάδα είναι η NOVA.