Where is Anne Frank – Που Κρύβεται η Άννα Φρανκ

Παραγωγή: Ισραήλ 2021 

Συμπαραγωγοί: Βέλγιο/Λουξεμβούργο/Γαλλία/Ολλανδία 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Animation

* * * ½

Σκηνοθεσία: Ari Folman

Ακούγονται ο: Emily Carey, Michael Maloney, Sebastian Croft, Ruby Stokes, Skye Bennett, Ari Folman, Nell Barlow, Ralph Prosser.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στο Μουσείο της Άννας Φρανκ στο σύγχρονο Άμστερνταμ, εκεί όπου φυλάσσεται σήμερα το διασωθέν χειρόγραφο του διάσημου ημερολογίου. Η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία η Άννα Φρανκ απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει ξαφνικά και χωρίς να ξέρει πόσα χρόνια έχουν περάσει ή τι έχει συμβεί στην Άννα και την αδελφή της, Μάργκο, παίρνει το ημερολόγιο και το σκάει σε αναζήτηση απαντήσεων. Όσο οι δρόμοι γεμίζουν αφίσες, προσφέροντας αμοιβή σε όποιον βρει το χαμένο ημερολόγιο, η Κίτι περιφέρεται ανάμεσα στους αδύναμους και περιθωριοποιημένους της πόλης, ανακαλύπτοντας πολλά για τον κόσμο μας, παλιό και σύγχρονο.

Ο δημιουργός του Βαλς με τον Μπασίρ επιστρέφει με μια από τις ωραιότερες και πιο εμπνευσμένες ταινίες του, συνδέοντας ένα μνημειώδες νεανικό κείμενο του 20ου αιώνα με την επιστροφή του ρατσισμού και του φασισμού στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Χρησιμοποιώντας ως ευφυές εύρημα την Κίτι, τη φανταστική φίλη της Άννας Φρανκ στην οποία απευθύνεται το ημερολόγιο, σχολιάζει τη διαχρονική παρουσία του κακού σε βάρος μιας πάντα εύθραυστης συλλογικής ιστορικής μνήμης και συγκρίνει τη φρίκη που αναδύεται από τα ιστορικά κείμενα και τις μαρτυρίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα με την ιστορική αμνησία σε βαθμό αφασίας των σύγχρονων ξενοφοβικών και αντιδημοκρατικών κοινωνιών.  

Υπέροχος σχεδιασμός και εμπνευσμένοι διάλογοι επενδύουν αυτό το ευφυώς στρατευμένο ιδεολόγημα που απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό, με την ευχή να μη σβήσει η μνήμη και να σταματήσουν να αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος. Ο Άρι Φόλμαν, γνήσιος ρομαντικός αγωνιστής και βαθιά ευαίσθητος δημιουργός, πιστεύει με πάθος σε ένα καλύτερο μέλλον που θα έρθει μέσα από τη γνώση και τη μνήμη. Το υψηλό επίπεδο της τέχνης του είναι το καλύτερο όπλο του.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε υποψηφιότητα για Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Animation από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Το graphic diary «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» (Σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Άννας Φρανκ)  σε εικονογράφηση των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Διανομή: Rosebud.21 

Στις αίθουσες από 30.12.21 

 

Το ιστορικό πλαίσιο

Έχοντας αγαπηθεί από γενιές και γενιές αναγνωστών στα εβδομήντα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη έκδοσή του, το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» εμπνέει μια ακόμη ιστορία, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει γέφυρα τόσο με το παρελθόν όσο και με το μέλλον. Το ημερολόγιο που κρατούσε η Γερμανο-Εβραία, έφηβη Άννα όσο εκείνη και η οικογένειά της κρύβονταν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας, εκδόθηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατό της από τον πατέρα της, Ότο Φρανκ (και μοναδικό επιζώντα της οικογένειας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης) και έχει έκτοτε μεταφραστεί σε πάνω από εβδομήντα γλώσσες και πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Αποτελεί, πια, κείμενο-ορόσημο στην ιστορία της λογοτεχνίας χάρη στο συγκινητικό ανθρωπιστικό σχόλιο που ξεπηδά αβίαστα από τις εξομολογήσεις ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο μεγαλώνει, αναζητά και ωριμάζει στις πιο αδιανόητες συνθήκες για να γίνει τελικά, χρόνια μετά τον θάνατό της, σύμβολο όλων των θυμάτων του ρατσισμού και του φασισμού.