Spider-Man: No Way Home

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Σε συμπαραγωγή με την Ισλανδία 

Διάρκεια: 148 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Comic

* * *

Σκηνοθεσία: Jon Watts

Πρωταγωνιστούν: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina, Benedict Wong, Tony Revolori, Marisa Tomei, Angourie Rice, Arian Moayed, Paula Newsome, Hannibal Buress, Martin Starr, J.B. Smoove, J.K. Simmons.

ΣΥΝΟΨΗ: Όταν η ταυτότητά του Spider-Man αποκαλύπτεται με δραματικά ανατρεπτικό τρόπο και η ζωή του 17χρονου Peter Parker και των αγαπημένων του αρχίζει να διατρέχει κίνδυνο, ο Peter καταφεύγει στη βοήθεια του Doctor Strange. Ο Strange επιστρατεύει το ξόρκι της διαγραφής από τη μνήμη, αλλά όταν ο Peter καταλαβαίνει ότι έτσι η MJ, ο Ned, η θεία May και ο Happy θα ξεχάσουν πως εκείνος είναι ο Spider-Man, αποφασίζει να αλλάξει τις παραμέτρους του. Έτσι ανοίγει το κουτί της Πανδώρας καθώς αφήνει να εισχωρήσει στο MCU oποιοσδήποτε από οποιοδήποτε σύμπαν ξέρει ότι αυτός είναι ο Spider-Man, με πρώτους και καλύτερους τους χειρότερους αντιπάλους του από όλα τα σύμπαντα. Το χάος που θα επακολουθήσει θα τον οδηγήσει στα άκρα προκειμένου να προστατέψει ό,τι αγαπά.

Και πολλά είπαμε παραπάνω για την πιο απρόβλεπτη comic περιπέτεια της χρονιάς που σηματοδοτεί το κλείσιμο μια άτυπης Spider-Man τριλογίας, με τον Tom Holland στη θέση του υπερήρωα της διπλανής πόρτας και τον Jon Watts στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ένα grand finale που φέρνει μια νέα προοπτική στην «καριέρα» του αγοριού-αράχνη καθώς του ανοίγει μαγικά την πόρτα σε ένα πολυσύμπαν με άπειρες δυνατότητες. «Η μεγαλύτερη εξουσία συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη». Αυτό το κλασσικό μότο του Άνθρωπου Αράχνη βρίσκει εδώ την καλύτερη εφαρμογή του καθώς η σχέση μαθητείας του μικρού ήρωα με τον Δόκτορα Strange που βρίσκεται στο επίκεντρο της ίντριγκας του ανοίγει ένα είδος πύλης σε μια διευρυμένη αντίληψη, μια σταδιακή κατάκτηση της ωριμότητας, μέσα από το θαυμαστό κόσμο του πολυσύμπαντος που ανοίγεται μπροστά του. Το πέρασμα από την εφηβεία στην ενήλικη αντίληψη της ζωής σαν sci-fi αλληγορία καταβύθισης σε διαστάσεις πέρα από τον γνωστό μας χωροχρόνο. Κι όλο αυτό το μάλλον προχωρημένο concept παρουσιάζεται όσον το δυνατόν πιο εκλαϊκευμένα και βέβαια με χιούμορ, φαντασία και θεαματικά ψηφιακά εφέ. Δεν είναι όλα τέλεια φυσικά αφού η λαχτάρα των δημιουργών να μπουκώσουν την πλοκή με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία αφαιρεί πόντους και προσθέτει φλυαρία (κυριολεκτική αλλά και αφηγηματική) που κάνει τη μεγάλη διάρκεια του φιλμ να φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Το μεγάλο ατού αντιθέτως είναι τα εκπληκτικά σεναριακά ευρήματα που θα αφήσουν το φανατικό κοινό του spider-man με το στόμα ανοιχτό, και τα οποία βέβαια δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε εδώ. Αυτό που μπορούμε ωστόσο να πούμε είναι ότι οι διάσημοι κακοί που επιστρέφουν βρίσκονται σε άριστη φόρμα και θα ικανοποιήσουν με το παραπάνω τους θαυμαστές των παλιότερων ταινιών του Spider-Man.

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 16.12.21