Oleanna: To Grand Magazine πάει θέατρο

«OLEANNA»: Αφετηρία και προορισμός του #MeToo: Το συγκλονιστικό έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα David Mamet, ανέβηκε από τις 24 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΡΓΩ, σε μετάφραση της Γεωργίας Ζάχου και σκηνοθεσία του Φίλιππου Σοφιανού. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν ο Φίλιππος Σοφιανός και η Μαριλένα Λιακοπούλου.

Η υπόθεση

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Τζων, και μια νεαρή φοιτήτρια, η Κάρολ, με αφορμή ένα μάθημα, μπλέκονται σε ένα παιχνίδι λέξεων, παρεξηγήσεων και παρερμηνειών - σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Ο τίτλος «ΟLEANNA» προέρχεται από ένα νορβηγικό παραδοσιακό τραγούδι το οποίο κάνει λόγο για  την ουτοπία μιας ιδανικής κοινωνίας. Έτσι ακριβώς και το έργο, μέσα από τις σχέσεις εξουσίας που δημιουργούνται, επιχειρεί  να διερευνήσει την «ουτοπία της πραγματικότητας». Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον, εκ πρώτης όψεως δημοκρατικό και ελεύθερο, τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μία σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η ανάγκη και των  δύο για εξουσία και ασφάλεια καθιστά αδύνατη την μεταξύ τους επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση. Η ίδια η πραγματικότητα τούς παραμορφώνει σε θηρία και η επίφαση της πολιτισμένης δημοκρατίας που τους περιβάλλει, αποδεικνύεται ουτοπική. 

Την περασμένη Τετάρτη έγινε η επίσημη πρεμιέρα του έργου παρουσία πολλών επώνυμων αλλά και των συντελεστών του Grand Magazine. Ένα έχουμε να σας πούμε: Μην το χάσετε!

Ένα έργο που πρωτοανέβηκε το 1992, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων με το θέμα του, σήμερα, τριάντα χρόνια σχεδόν αργότερα, στην εποχή του #metoo δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Η ευφυία του Μάμετ να μην παίρνει τη θέση κανενός από τους δύο αντιμαχόμενους πρωταγωνιστές του, ξεσκεπάζοντας μεθοδικά και με μια διαλεκτική που τσακίζει κόκκαλα, τα ενδότερα κίνητρά τους, καθιστά το έργο διαχρονικό σημείο αναφοράς για τις σχέσεις φύλων, ηλικιών, τάξεων αλλά και για κάθε μορφή κοινωνικών αντιπαραθέσεων.

Σκηνοθετώντας το νέο αυτό ανέβασμα της Oleanna που σηματοδοτεί τη θριαμβευτική επιστροφή του στα θεατρικά δρώμενα, μετά την επιτυχία του στο Faust Bar Theatre με το κλασσικό Τάβλι το φθινόπωρο του 2018, ο Φίλιππος Σοφιανός δημιουργεί επί σκηνής ένα ψυχολογικό θρίλερ-παιχνίδι για δύο, μια αδυσώπητη μονομαχία με όπλο τις λέξεις και το νόημα που μπορούν να αποκτήσουν ανάλογα με το ποιος και πως τις εκφέρει, τινάζοντας στον αέρα τόσο τον κυρίαρχο πατερναλισμό όσο και την πολιτική ορθότητα που αναζητά τρόπους να επιβάλει τη δική της εξουσία. Η αδυναμία διαλόγου και η συγκάλυψη της δίψας για επιβολή στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες ποτέ δεν παρουσιάστηκε πιο σκοτεινή και επώδυνη. Σκηνική λιτότητα και υποβλητικοί φωτισμοί επιτείνουν την εύθραυστη  ισορροπία μεταξύ των δύο χαρακτήρων που μοιάζει σαν το κεκλιμένο τραπέζι που τους χωρίζει.

Ο Φίλιππος Σοφιανός δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανικός για το ρόλο του καθηγητή. Ελίσσεται με θαυμαστή ευκολία ανάμεσα στην γερασμένη νεανικότητα ενός οικογενειάρχη διανοούμενου αλλά και την ζωώδη δύναμη με την οποία επιτίθεται στην αντίπαλό του για να διατηρήσει τα κεκτημένα του, επιτυγχάνοντας τη σταδιακή μεταμόρφωση του καθηγητή Τζον από φορέα συγκροτημένου κυρίαρχου λόγου σε οργισμένο απελπισμένο ζώο, γεμίζοντας απειλητικά με την παρουσία του τη σκηνή. Απέναντί του, η νεαρή Μαριλένα Λιακοπούλου δεν υστερεί καθόλου ως νεαρή φοιτήτρια που αρνείται την αυθεντία του, εξεγείρεται απέναντι στον πατερναλιστική φιγούρα του και αμφισβητεί το κεκτημένο του, πότε με αφοπλιστική αθωότητα και πότε με σατανική πανουργία. Η αξιοθαύμαστη χημεία τους διατηρεί την παράσταση συνεχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το GRAND MAGAZINE ήταν εκεί! Νίκος Ζαχαρόπουλος και Τάσος Ντερτιλής με τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης Φίλιππο Σοφιανό

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης παρακολούθησε πλήθος επωνύμων, καλλιτεχνών και συναδέλφων. Είδαμε τον Πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα, την βουλευτή Όλγα Γεροβασίλη, την ψυχή του Θεάτρου Αργώ Αιμιλία Υψηλάντη, την παραγωγό Τέτα Καμπουρέλη, την Μαρία Ιωαννίδου, τον εξαίρετο Πέρη Μιχαηλίδη, τον Δημήτρη Πετρόπουλο, τον Γεράσιμο Σοφιανό και πολλούς άλλους, μεταξύ των οποίων και ο 23χρονος γιος του Φίλιππου Σοφιανού Τζάνος. 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Στην «OLEANNA» ο David Mamet εξερευνά τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, μελετώντας τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα φύλα, καθώς και τις σχέσεις εξουσίας που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος, ενός συστήματος που, είτε δημιουργεί «πελατειακές σχέσεις» στους συμμετέχοντες, είτε δίνει άλλοθι σε συναισθηματικές αναπηρίες. Το έργο είναι μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων τα οποία συνοδεύουν τον θεατή μέρες μετά την παρακολούθηση της παράστασης. Ερωτήματα που, εν έτει 2021, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος τόσο απενοχοποιημένα να γκρεμίζει το μέλλον ενός άλλου; Πόσο επηρεάζει η συλλογικότητα την ατομική συνείδηση; Πώς μπορεί μια φιλική χειρονομία να μεταφραστεί σε παρενόχληση; Μήπως στην πραγματικότητα είναι; Μήπως η εξουσία την κάνει να είναι; Η «ΟLEANNA» θεωρείται ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του Μamet. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης από τον θίασο BackBay Theater και κατάφερε να εγείρει αντιδράσεις. Οι κριτικοί αντιμετώπισαν το έργο ως μια δεξιά πολεμική ενάντια στην πολιτική ορθότητα, ενώ για τους αριστερούς ο Μamet έγινε σύμβολο της τοξικής αρρενωπότητας. Σήμερα, όμως, μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, ίσως είμαστε πλέον έτοιμοι για μία εκ νέου ανάγνωση. 

Υπόκλιση "μετά τη μάχη" και θερμό χειροκρότημα για τους δύο ερμηνευτές 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γεωργία Ζάχου

Σκηνοθεσία - φωτισμοί - μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Σοφιανός

Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα

Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Τσουρουνάκης

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Καμπουρέλη

Παραγωγή: Hand Made Production Ε.Π.Ε.

Φωτογράφιση: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Διανομή

Φίλιππος Σοφιανός - Τζων

Μαριλένα Λιακοπούλου - Κάρολ

 

ΙΝΦΟ

OLEANNA

Ημέρες και ώρες παραστάσεων 

Τετάρτη στις 20.30

Πέμπτη στις 21.15

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: €17 πλατεία, €15 εξώστης

Μειωμένο: €10 για θεατές άνω των 65 ετών, φοιτητές, ανέργους

Προπώληση εισιτηρίων: €14

Ατέλειες ηθοποιών και σπουδαστών Δραματικών Σχολών δεκτές

Εισιτήρια - Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/oleanna/

Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων

Τηλ.: 6974432929 / 6970012618 / 6936144443

Email: [email protected] 

Θέατρο ΑΡΓΩ

Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο (πλησίον σταθμού μετρό «Μεταξουργείο»)

Τηλ.: 210 5201684 / https://argotheater.gr/

Social media παράστασης

Facebook: https://www.facebook.com/OleannaArgoTheater

Instagram:https://www.instagram.com/oleanna_argotheater/?fbclid=IwAR12uJ5UiWf91mUn_gHqlBDR5bxECQpjGU5KmjFIRKHVX0VGw70BfDL1LH4 

Υγειονομική Σημείωση:

Το Θέατρο ΑΡΓΩ θα λειτουργήσει αμιγώς ως χώρος υποδοχής πολιτών που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική  σε όλους τους χώρους του θεάτρου ενώ η προσέλευση ανήλικων προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια self test. Το θέατρο λειτουργεί με σύγχρονο εξαερισμό (είναι ισόγειο και με μεγάλα ύψη) και υπάρχουν ράμπες ΑΜΕΑ για την πρόσβαση ατόμων με δυσκολίες, τόσο στην είσοδο όσο και στις τουαλέτες.