62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Κολλητές

Οι έφηβες Μάγια και Γιάνα είναι αχώριστες και κάνουν τα πάντα μαζί. Η ισχυρογνώμων Γιάνα συνήθως παίρνει τις αποφάσεις και η Μάγια ακολουθεί. Ένα βράδυ σ’ ένα πάρτυ, οι δυο τους πιάνουν την Ελένα, το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου, να κάνει σεξ με το αγόρι που ενδιαφέρει εδώ και καιρό την Μάγια, κι έτσι τους βιντεοσκοπούν. Η Γιάνα πείθει τη Μάγια να κοινοποιήσει το βίντεο, αλλά όταν αυτό κάνει τον γύρο του διαδικτύου η ζωή της Ελένα καταστρέφεται.

Η ΝΤΙΝΑ ΝΤΟΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΡΚΙΝΟ ΣΤΟ Q&A ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ. ΦΩΤΟ BY MOTIONTEAM

Ποιος θυμάται τις Heathers, το κλασσικό cult σχολικό θρίλερ των 80s; Την αιματοβαμμένη ιστορία της Βερόνικα σε ένα σχολείο γεμάτο κορίτσια που λέγονταν Χέδερ, σε ένα περιβάλλον με φονικές, αυτοκτονικές και λοιπές επικίνδυνες τάσεις; Αυτό το περιβάλλον έρχεται να ζωντανέψει σε ένα λύκειο των Σκοπίων, στην εποχή του Instagram και του Bullying κάθε διαφορετικότητας. Τα παιχνίδια ματαιοδοξίας, κενότητας και άσκοπου ξοδέματος της νιότης έχουν ένα πολύ ακριβό τίμημα στην πρώτη ταινία της Ντίνα Ντούμα, μιας 30χρονης δημιουργού από τα Σκόπια.

Είναι απίστευτη η σκηνοθετική σιγουριά με την οποία χειρίζεται την αφήγηση, συνδυάζοντας ένα αιχμηρό σχόλιο για τα αδιέξοδα της νεολαίας με το σασπένς και το ψυχολογικό θρίλερ με την κοινωνιολογική ανάλυση. Σπάνια βλέπουμε να ξεδιπλώνεται τόσο εύγλωττα η εφηβική σκληρότητα σε μια ταινία σκοτεινή, απελπισμένη και τελικά απόλυτα συναρπαστική. Ήταν επόμενο να επιλεγεί από την Βόρεια Μακεδονία ως υποψήφια για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας του 2022, έχοντας μάλιστα σοβαρές πιθανότητες να φθάσει ψηλά. 

 

Sestra (Sisterhood)/Κολλητές, Βόρεια Μακεδονία 2021, 99’ 

Σκηνοθεσία Dina Duma

Παίζουν: Antonija Belazelkoska, Mia Giraud

 

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη online στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ μέχρι και 14/11/21

https://online.filmfestival.gr/

 

Δείτε παρακάτω το TRAILER