200 Meters – 200 Μέτρα

Παραγωγή: Παλαιστίνη  2020 

Σε συμπαραγωγή με : Ιορδανία/Κατάρ/Ιταλία/Σουηδία 

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

* * * ½

Σκηνοθεσία: Ameen Nayfeh

Πρωταγωνιστούν: Ali Suliman, Anna Unterberger, Lana Zreik, Gassan Abbas, Nabil Al Raee, Motaz Malhees, Mahmoud Abu Eita, Samia Bakri Qazmuz.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Μουσταφά και η γυναίκα του, Σαλγουά, ζουν σε ξεχωριστά σπίτια σε απόσταση 200 μέτρων το ένα από το άλλο που όμως τα χωρίζει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας. Μία μέρα ο Μουσταφά, που είναι οικοδόμος και καθημερινά διασχίζει τα σημεία ελέγχου για να μπει στο Ισραήλ και να εργασθεί, δέχεται το τηλεφώνημα που τρέμει κάθε γονιός: ο γιος του, που ζει με τη μητέρα του στο Ισραήλ ως Ισραηλινοί πολίτες, έχει χτυπήσει στο σχολείο. Τρέχει να περάσει από το Ισραηλινό checkpoint, αλλά δεν του επιτρέπεται η είσοδος λόγω μιας ασήμαντης λεπτομέρειας. Η αγάπη του πατέρα όμως δεν το βάζει κάτω και ο Μουσταφά θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στον γιο του. Μια απόσταση 200 μέτρων γίνεται μια οδύσσεια 200 χιλιομέτρων, καθώς ο Μουσταφά, μην έχοντας καμία επιλογή πια, θα προσπαθήσει να περάσει λαθραία στην άλλη πλευρά του τείχους.

Ένα συγκλονιστικό road movie που φέρνει την ασήμαντη γεωγραφικά απόσταση που χωρίζει μια οικογένεια στα πραγματικά της τεράστια μεγέθη και τονίζει τον παραλογισμό της καθημερινότητας σε ένα ακαθόριστο διοικητικά και εθνικά καθεστώς, το ντεμπούτο του Αμίν Ναϊφέ διαθέτει ως μεγάλο ατού την στιβαρή ερμηνεία του Αλί Σουλιμάν που καταφέρνει να παρασύρει άμεσα τον θεατή στην κατανόηση του θρίλερ στο οποίο έχει γίνει άθελά του πρωταγωνιστής ο Μουσταφά. Ένας άνθρωπος μειλίχιος και φιλήσυχος αλλά με αυστηρές αρχές που δεν του επιτρέπουν να υποκύψει στην έξωθεν επιβολή ενός παράλογου για αυτόν  καθεστώτος διαμονής προκειμένου να βρίσκεται ενωμένος με την οικογένειά του. Αυτό το αδιαπραγμάτευτο και αδιατύπωτο no pasaran της παθητικής του αντίστασης που μοιάζει με ένα είδος ανατολίτικου αντρικού εγωισμού, θα το πληρώσει με την κατάβασή του σε μια road movie κόλαση, ενίοτε επενδυμένη με σαρκαστικό χιούμορ, στην οποία θα είναι μάρτυρας μια νεαρή Γερμανίδα που κάνει ρεπορτάζ στα κατεχόμενα. Με πόση ειρωνεία αντιστρέφονται οι ρόλοι στην Ιστορία…Ο παραλογισμός της Παλαιστινιακής καθημερινότητας γίνεται για τον Μουσταφά ένα επικό ταξίδι 200 μέτρων, χωρίς άμεσες πολιτικές αναφορές αλλά με εικόνες που ισοδυναμούν με χίλιες λέξεις.    

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Meet the Neighbours Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2020

Ειδικό Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Meet the Neighbours Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2020

Βραβείο Κοινού BNL People's Choice Φεστιβάλ Βενετίας 2020

Διανομή: Cinobo

Στις αίθουσες από 04.11.21 και προσεχώς αποκλειστικά στο cinobo.com

  

Σημείωμα του σκηνοθέτη Αμίν Ναϊφέ

Κουβαλάω πολλές μνήμες στις οποίες δεν έχω πια πρόσβαση, ή ίσως και να φοβάμαι να τις «σκαλίσω». Η καταπίεση πράγματι σε αποξενώνει, καθώς σου στερεί τα βασικά σου δικαιώματα. Ειδικά αν αρχίσεις να προσαρμόζεσαι σ’ αυτή. Ένας αναγκαστικός αποχωρισμός πονάει πολύ. Τα «200 Μέτρα» είναι η ιστορία μου και η ιστορία χιλιάδων Παλαιστινίων, και οι ιστορίες μπορούν σίγουρα να αλλάξουν ζωές. Πιστεύω στη δύναμη του κινηματογράφου και στο πώς αγγίζει τις ζωές μας με μαγικούς τρόπους. Έχω ανάγκη να πω αυτή την ιστορία. Οι εικόνες του τείχους, των checkpoint και των στρατιωτών είναι μάλλον αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό κάποιου όταν αναφέρεται η Παλαιστίνη. Αν και αυτές οι εικόνες υπάρχουν και σ’ αυτήν την ταινία, το επίκεντρο θα είναι οι επιπτώσεις ενός τέτοιου αποχωρισμού σε μας ως ανθρώπους. Και θέλουμε να διερευνήσουμε περισσότερο και τα αόρατα εμπόδια και τείχη που δημιουργούνται ως απόρροια του φυσικού εμποδίου. Εδώ, στην Παλαιστίνη, έχουμε συνηθίσει να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις, να κάνουμε αυτό που μας λένε και να καμουφλάρουμε τα συναισθήματά μας. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό πια. Η ελευθερία της κίνησης είναι ένα πολύ βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που ακούγεται σαν παραμύθι σε μια τόσο βάναυση πραγματικότητα. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Μουσταφά, έχει υπακούσει τους κανόνες, έχει υποστεί εξευτελισμούς κι έχει κάνει ό,τι του είπαν για να αποκτήσει μια μικρή ευκαιρία να είναι κοντά στην οικογένειά του. Όταν όμως οι ίδιοι κανόνες που αποξένωσαν τη ζωή του, θα βάλουν σε κίνδυνο την οικογένειά του, αυτός θα συνεχίσει να τους υπακούει; 

Βιογραφικό σκηνοθέτη Αμίν Ναϊφέ

Ο Αμίν Ναϊφέ (γεννημένος στην Παλαιστίνη το 1988) πέρασε καθοριστικό διάστημα της παιδικής του ηλικίας μεταξύ Ιορδανίας και Παλαιστίνης. Παρ’ ότι έδειξε από νωρίς ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο, το 2010 αποφοίτησε με πτυχίο B.Sc. στη νοσηλευτική από το Πανεπιστήμιο Al-Quds στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δύο χρόνια αργότερα απέκτησε πτυχίο MFA στην παραγωγή ταινιών από το Red Sea Institute of Cinematic Arts της Ιορδανίας. Οι προηγούμενες ταινίες του περιλαμβάνουν τις μικρού μήκους ταινίες The Crossing (2017), Suspended Time / Zaman Muaalaq (2014),The Eid Gift (2012), The Uppercut (2012). Τα «200 Μέτρα» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.