Ron’s Gone Wrong – Ο Ρον Χάλασε

Παραγωγή: ΗΠΑ 2021 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Καναδάς 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Είδος: Animation 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Sarah Smith & Jean-Philippe Vine 

(co-director: Octavio E. Rodriguez) 

Ακούγονται: Zach Galifianakis, Jack Dylan Grazer, Olivia Colman, Ed Helms, Justice Smith, Rob Delaney, Kylie Cantrall, Ricardo Hurtado, Marcus Scribner, Thomas Barbusca 

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ευάγγελος Καζλαρής, Ράντου Πουϊάνου, Χρήστος Θάνος, Έφη Θανοπούλου, Θοδωρής Σμέρος, Πάρις Παρασκευάδης-Πλάνετς, Πέγκυ Μανωλά, Νικόλας Ζωζός.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη 

ΣΥΝΟΨΗ: Η ζωή του Μπάρνεϊ, ενός συμπαθητικού αλλά κοινωνικά αδέξιου μαθητή γυμνασίου, είναι δύσκολη σε μια εποχή έντονης κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι οι συμμαθητές του έχουν το δικό τους ρομπότ-φίλο που κάνει τα πάντα για αυτούς. Ο Μπάρνεϊ  είναι ο μόνος που δεν έχει. Μέχρι που ο επίσης κοινωνικά αδέξιος μπαμπάς του, του φέρνει τον Ρον, ένα ρομπότ που συστήνεται ως «ο Καλύτερος φίλος του, έτοιμος για χρήση». Δυστυχώς ο Ρον είναι κάπως ελαττωματικός και τον παρασύρει σε πολλές απρόβλεπτες περιπέτειες. Μέχρι που άνθρωπος και μηχανή θα διδαχθούν τι σημαίνει αληθινή φιλία.

 

Ο Ρον είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της νεοσύστατης Locksmith Animation. Σύμφωνα με τη δημιουργό του Sarah Smith, την έμπνευση για το Ρον έδωσε η ταινία Her του Spike Jonze, στην οποία ο Joaquin  Phoenix ερωτεύεται ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. «Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ήθελα να κάνω μία τέτοια ταινία για παιδιά, γιατί τα παιδιά βυθίζονται στο διαδίκτυο και δεν έχουν φίλτρο» λέει.

Η ταινία διαδραματίζεται σε κάποιο κοντινό μέλλον όπου κάθε μικρό παιδί διαθέτει το δικό του Μπι Μποτ, ένα θαυματουργό ρομπότ-φούσκα που δημιουργήθηκε για να είναι ο καλύτερος φίλος του κατόχου του και παράλληλα να χρησιμεύει ως μία συσκευή που τον συνδέει με άλλους. Τα μπι-μποτ παράγονται μαζικά από μια εταιρεία-χαλαρή καρικατούρα των μοντέρνων θαυματοποιών της Silicon Valley, με σκοπό φυσικά το απέραντο κέρδος και χωρίς να υπολογίζονται οι κοινωνικές παρενέργειες αλλά και το όραμα του εφευρέτη τους. Οι χαριτωμένοι αυτοί παντογνώστες γίνονται προέκταση αλλά και «φυλακή» για το κάθε παιδί που τα χρησιμοποιεί. Κάνω like άρα υπάρχω…

Σε αυτό το χαριτωμένα εφιαλτικό μέλλον ο απροσάρμοστος, με ethnic ρίζες, Μπάρνεϊ καλείται να συνυπάρξει με ένα εξίσου απροσάρμοστο ρομπότ. Το αποτέλεσμα είναι μια κάπως παράξενη φιλία που περνάει δια πυρός και σιδήρου, έχοντας προκαλέσει προηγουμένως το απόλυτο χάος στο μικρόκοσμό τους.

Τα παιδιά θα διασκεδάσουν αφάνταστα με αυτό το μελλοντολογικό παραμύθι κοινωνικών δικτύων στα άκρα, με κίνδυνο βέβαια να αρχίσουν να ζητάνε από τους γονείς τους να τους αγοράσουν μποτς. Συνοψίζοντας, να πούμε ότι η έμφαση που δίνει η ταινία στη φιλία και το χιούμορ αποδυναμώνει αρκετά το μήνυμα των κινδύνων της τεχνολογίας και την περιορίζει σε απλά χαριτωμένο και πολύχρωμο μελλοντολογικό παραμύθι.

Συμπαθητική αρχή για το νεοσύστατο studio παραγωγής του, μπορεί να αφήνει περιθώρια βελτίωσης αλλά δίνει και αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 21.10.21 με υπότιτλους και μεταγλωττισμένο στα Ελληνικά