Picciridda - Con i Piedi Nella Sabbia – Μόνη με τα όνειρά της

Παραγωγή: Ιταλία 2020 

Διάρκεια: 95 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

* * *

Σκηνοθεσία: Paolo Licata

Πρωταγωνιστούν: Lucia Sardo, Marta Castiglia, Ileana Rigano, Tania Bambaci, Nicoletta Cifariello, Claudio Collovà, Valentina Ferrante, Gerlando Gramaglia, Katia Greco, Loredana Marino, Maurizio Nicolosi, Federica Sarno.

ΣΥΝΟΨΗ: Τέλη της δεκαετίας του 1960: Η 11χρονη Λουτσία μένει πίσω με τη γιαγιά της τη Δόνα Μαρία στο χωριό της στη Σικελία, ενώ οι γονείς της μεταναστεύουν στη Γαλλία για να βρουν δουλειά. Η Λουτσία προσπαθεί να βρει τη θέση της ανάμεσα στους κατοίκους του ειδυλλιακού χωριού, ενώ το άγρυπνο μάτι της αυστηρής γιαγιάς παρακολουθεί κάθε της βήμα. Καθώς η Λουτσία συνειδητοποιεί σταδιακά ότι τα ανέμελα παιδικά χρόνια της τείνουν να γίνουν παρελθόν, το μυστήριο ενός σκοτεινού οικογενειακού μυστικού της γιαγιάς θα βγει στην επιφάνεια, με απρόβλεπτα και τραγικά αποτελέσματα.

Αυτή η Σιτσιλιάνα «Πιτσιρίκα» θα μπορούσε να είναι μια κινηματογραφική ηρωίδα βγαλμένη από τα νοσταλγικά έπη του Τορνατόρε ή και τα επίσης νοσταλγικά ταξίδια στο παρελθόν του δικού μας Κώστα Καπάκα (Uranya, Peppermint). Βρισκόμαστε όμως στον 21ο αιώνα και η νοσταλγία «δεν είναι πια αυτό που ήταν» (κατά τη ρήση της Σιμόν Σινιορέ). Αντίθετα, το ειδυλλιακό περιβάλλον στην ταινία του Πάολο Λικάτα μοιάζει με μυστηριώδη παγίδα για ένα ξένοιαστο κορίτσι της πόλης που χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν η οικογένειά της την αφήνει πίσω σε ένα τόπο ξεχασμένο από το χρόνο όπου ωστόσο τα περασμένα πάθη δεν είναι καθόλου ξεχασμένα. Παραμένουν όμως κρυμμένα, έτοιμα να ξεχυθούν σαν θηρία κάτω από τον καυτό ήλιο, παρασύροντας αθώους παρείσακτους όπως η μικρή Λουτσία.

Όσο περνάει η ώρα, η αφήγηση σκοτεινιάζει και ο θεατής κατανοεί όλο και περισσότερο τη «σκληρότητα» μιας γυναίκας όπως η Δόνα Μαρία που έχει κερδίσει το σεβασμό των χωριανών με την τέχνη της να στολίζει τους νεκρούς του χωριού στο ύστατο ταξίδι τους. Υπέροχες και οι δύο ηθοποιοί, τόσο η μικρή Μάρτα Καστίλια όσο και η έμπειρη Λουτσία Σάρντο κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή καθώς η σχέση τους περνάει δια πυρός και σιδήρου μέχρι να φθάσει στην κατανόηση και τη λύτρωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιταλικό σινεμά χαμηλώνει το βλέμμα στο ύψος της παιδικής αθωότητας (να θυμηθούμε το αριστουργηματικό Io non ho paura του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες), είναι όμως μια ακόμη καλή φορά, ένα απολαυστικό δείγμα λαϊκού σινεμά με άποψη και περιεχόμενο. Απολαύστε το!

Διανομή: Enorama Distribution

Στις αίθουσες από 21.10.21

Παραλειπόμενα:

Δημιουργικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους για τον 40χρονο Σικελό Paolo Licata.

Πρώτη ταινία και για τη νεαρή πρωταγωνίστρια Marta Castiglia, που όμως συνοδεύτηκε από υποψηφιότητα πρώτου ρόλου στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία Golden Ciak και τα βραβεία του ιταλικού συνδικάτου δημοσιογράφων του κινηματογράφου.

Το ομώνυμο μυθιστόρημα του 2018 από την Catena Fiorello είχε τιμηθεί με το βραβείο Elsa Morante Ragazzi.

Στα ιταλικά, ο υπότιτλος μεταφράζεται ως “με τα πόδια στην άμμο”.

Ο πολύπειρος θεατρικός και κινηματογραφικός συγγραφέας Ugo Chiti βοήθησε στην επιμέλεια του σεναρίου.

Ολόκληρο το καστ προέρχεται από τη Σικελία.

Γυρίστηκε στα νησιά Αιγάδι (Φαβινιάνα και Λεβάντσο), το όνομα των οποίων προέρχεται από την αρχαιοελληνική τους ρίζα ως “νησιά των κατσικιών”.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και μουσικής στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες.