Colectiv – Κολέκτιβ

Παραγωγή: Ρουμανία  2019 

Σε συμπαραγωγή με Λουξεμβούργο/Τσεχία/Κροατία/Ελβετία/Βρετανία 

Διάρκεια: 109 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

* * * *

Σκηνοθεσία: Alexander Nanau

Με τη συμμετοχή των Catalin Tolontan, Mirela Neag, Camelia Roiu, Vlad Voiculescu, Florin Secureanu, Tedy Ursuleanu, Razvan Lutac, Stefan Voinea κ.α.

ΣΥΝΟΨΗ: Το 2015, μία πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv στο Βουκουρέστι αφήνει 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, πολλοί τραυματίες αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μία γιατρός σπάει τη σιωπή και μιλάει σε μια ομάδα δημοσιογράφων. Η μία αποκάλυψη οδηγεί στην άλλη, καθώς οι δημοσιογράφοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν μία τεράστια ιατρική απάτη. Ένας νέος υπουργός υγείας, μόλις διορίζεται, προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει ένα διεφθαρμένο σύστημα, αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Παρακολουθώντας δημοσιογράφους, μάρτυρες, θύματα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Κολέκτιβ είναι μια αντισυμβατική ματιά πάνω στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ερευνητικό ρεπορτάζ στα καλύτερά του.

 

Colectiv σημαίνει συλλογικότητα: στη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων, στη λειτουργία μιας ομάδας, κοινωνικής ή πολιτικής. Ήταν και το όνομα του κλαμπ που λαμπάδιασε το 2015 στο Βουκουρέστι παρασύροντας στο θάνατο πολλούς νέους ανθρώπους. Ένα όνομα εντελώς συμβολικό για ένα βαθιά διεφθαρμένο σύστημα διακυβέρνησης αλλά και κοινωνικής δομής με άψογα εξωτερικά γνωρίσματα και σάπιο εσωτερικό. Συλλογικό είναι το τραύμα της Ρουμανίας για το τραγικό ατύχημα, συλλογική όμως και η ευθύνη της για την παγίωση ενός σκληρού, άδικου και αδιάφορου καθεστώτος που της τρώει τις σάρκες. Συλλογική είναι και η δουλειά που αναλαμβάνουν οι ρεπόρτερ μιας αθλητικής εφημερίδας στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τους μαζικούς θανάτους ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Ψάχνοντας βρίσκουν τέρατα και σημεία στο βάθος του κοινωνικοπολιτικού βόρβορου τα οποία καταγράφει με την κάμερά του ο Αλεξάντερ Νανάου, δημιουργώντας ένα είδος πολιτικού θρίλερ μέσα από το μοντάρισμα της ωμής πραγματικότητας Η κάμερα ακολουθεί κατά πόδας τη δημοσιογραφική έρευνα και καταγράφει επ’ αυτοφώρω τη διαφθορά του συστήματος  αλλά και τις ελπίδες ανανέωσής του μέσα από κυβερνητικές συγκρούσεις που αναδεικνύουν μια νέα γενιά τεχνοκρατών-πολιτικών, ξένη προς το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο. Άλλες στιγμές πάλι η κάμερα βυθίζεται σαν μαχαίρι στο κόκκαλο, φθάνοντας να αοιτυπώσει κυριολεκτικά τη σήψη μέσα από εικόνες-σοκ σκουληκωφαγωμένων ασθενών.

Είναι βαριά η ατμόσφαιρα της ταινίας, ένας ατέλειωτος κοινωνικός χειμώνας που φωτίζεται από την ορμή αλλά και τη μεθοδικότητα των ρεπόρτερ που πρωταγωνιστούν. 

Όπως δηλώνει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης «Καμία συνέντευξη, καμία αφήγηση. Η μέθοδός μου στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ είναι αυτή της καθαρής παρατήρησης. Με τη μέθοδο αυτή μαθαίνεις από τη ζωή των άλλων κι εξελίσσεσαι σε προσωπικό επίπεδο με το να έρχεσαι όσο πιο κοντά γίνεται, μέχρι το σημείο της απόλυτης ταύτισης, με τους πρωταγωνιστές που έχεις επιλέξει. ‘όταν ξεκινάω να γυρίζω μια ιστορία, στην αρχή, δεν θέλω να ξέρω πολλά από – ή για – τους χαρακτήρες μου. Ποτέ δεν ξέρω στα σίγουρα αν, από τη στιγμή που θα μπω στη ζωή τους, θα προκύψει κάτι που να αξίζει κινηματογραφικά. Αλλά αυτό που βιώνω κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσπαθώ να το αποδώσω με έναν τρόπο που θα κάνει τους θεατές να νιώσουν σαν να ζουν πλάι στους χαρακτήρες και να τους ανακαλύπτουν. Ο θεατής θα έπρεπε να νιώθει ότι γίνεται μάρτυρας της δικής του διαδικασίας προσωπικής εξέλιξης μέσα από τη ζωή των άλλων. Αυτό θα έπρεπε να κάνει ο κινηματογράφος, κατά τη γνώμη μου». 

Μια ταινία, η επιρροή της οποίας ξεπερνά τα όρια της πατρίδας της, που έρχεται να αναδείξει τους μηχανισμούς που αλλοιώνουν την υγιή λειτουργία μιας κοινωνίας και αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό στο μέλλον. Ένα μέλλον κάθε άλλο παρά ρόδινο, όπως απέδειξε η πανδημία που ζούμε. Η ζωή και ο αγώνας όμως δεν σταματούν ποτέ.   

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 14.10.21 και προσεχώς αποκλειστικά στην πλατφόρμα Cinobo 

 

Κύρια βραβεία και υποψηφιότητες 

Υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Βραβεία Όσκαρ 2021

 

Υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Βραβεία Όσκαρ 2021

 

Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ

Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

 

Βραβείο Κοινού LUX

Βραβεία LUX 2021

 

Υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Βραβεία BAFTA 2021