37°2 le matin – Μπέτι Μπλου (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γαλλία – 1986 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Ερωτικό Δράμα

* * * *

Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Beineix

Πρωταγωνιστούν: Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle, Gérard Darmon, Consuelo De Haviland, Clémentine Célarié, Jacques Mathou, Vincent Lindon, Dominique Pinon.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Ζοργκ κι η Μπέτι, απρόβλεπτοι και τρελοί ταυτόχρονα, ζουν στα όρια- όχι βάσει κάποιας εκκεντρικής κοσμοθεωρίας, αλλά γιατί είναι έτσι από τη φύση τους. Εκείνος, ερασιτέχνης συγγραφέας που έχει παρατήσει το έργο του και ζει μια απλή καθημερινότητα, σαν επιστάτης σε ένα παραλιακό μπανγκαλόου. Εκείνη, εισβάλει στη ζωή του με μια παθιασμένη αφοσίωση σε εκείνον και το ταλέντο του, αλλά και μια κυκλοθυμική συμπεριφορά που τον αναταράζει. Η αυτοκαταστροφική μανία που συνοδεύει το εκρηκτικό της ταπεραμέντο θα τους φέρει πέρα από τα όριά τους.

 «Γνώρισα την Μπέτι εδώ και μια εβδομάδα.
Κάναμε έρωτα κάθε βράδυ.
Η μετεωρολογική πρόβλεψη ήταν καταιγίδες.»

Αυτός ο πρόλογος στην εισαγωγή δίνει και τον τόνο της ταινίας. Μια πολύχρωμη καταιγίδα εμπνευσμένη από την μούσα την πολύτροπο του συγγραφέα ήρωα που στην αρχή βλέπουμε να έχει εγκαταλείψει την τέχνη του για να παραστήσει το μάστορα. Βασισμένη σε ένα βιβλίο του Φιλίπ Τζιαν, η θρυλική πια «Μπέτι Μπλου» είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που γεννήθηκε για να υπάρξει μαζί. 37°2 κελσίου (ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, αλλά και του βιβλίου του Φιλίπ Τζιάν - που συνεργάστηκε στο σενάριο με τον σκηνοθέτη) είναι η θερμοκρασία του σώματος μιας εγκύου γυναίκας το πρωί, και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες της Μπέτι να μείνει έγκυος προκαλούν μια σειρά από αυτοκαταστροφικές κορυφώσεις. Ανάμεσά τους, η πολύτροπος αυτή μούσα, πότε ερωτική και πότε απειλητική, θα ξεθάψει το απωθημένο ταλέντο του ήρωα και θα τον ωθήσει να επιστρέψει στην Τέχνη. Οι δύο τους θα ενωθούν σε ένα ον ομοούσιο και αδιαίρετο, ένα δίπολο που θα φθάσει στην κορύφωση μέσα από την ιερή τρέλα και την υπέρτατη θυσία.

Η Μπέτι Μπλου, κορυφαία στιγμή της εκλεκτικής καριέρας του Ζαν Ζακ Μπενέ, υπήρξε ένα μνημείο ερωτικού κινηματογράφου, θρυλικό στην εποχή του και ακόμη πιο λαμπρό και ξεχωριστό σήμερα 35 χρόνια αργότερα. Με αποτελεσματικό μοντάζ που άφηνε άπλετο χώρο στις απίστευτα απενοχοποιημένες σκηνές γυμνού και σεξ, με εκθαμβωτική φωτογραφία (του Ζαν Φρανσουά Ρομπέν) που άφησε εποχή και πάνω από όλα με το μουσικό αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γιαρέντ να συνοδεύει τα φλογισμένα πλάνα της, η Μπέτι Μπλού παραμένει ένας θρύλος που ώθησε στην διασημότητα το πρωταγωνιστικό της ζευγάρι: Η Μπεατρίς Νταλ έγινε σούπερσταρ και συνέχισε την καριέρα της ανταγωνιζόμενη το ρόλο της Μπέτι στην εξίσου απρόβλεπτη προσωπική της ζωή ενώ ο Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιφανείς και αξιοσέβαστους Γάλλους ερμηνευτές, κερδίζοντας και το Σεζάρ αργότερα για τη Βασίλισσα Μαργκό.

Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία (και στη χώρα μας) και έφθασε μέχρι τις Οσκαρικές υποψηφιότητες: Υποψήφια για Όσκαρ Ξένης Ταινίας αλλά και για το αντίστοιχο BAFTA και την Χρυσή Σφαίρα. Ανακαλύψτε την…χθες!!!!

Στις αίθουσες προβάλλεται η πρωτότυπη κινηματογραφική βερσιόν των δύο ωρών. Έχει κυκλοφορήσει και director’s cut τρίωρης διάρκειας αλλά αυτό προτείνεται απλώς για περαιτέρω μελέτη. 

Διανομή: Bibliotheque 

Στις αίθουσες από 19.08.21