The Great Dictator - Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (Σε Ψηφιακή Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1940 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Πολιτική Σάτιρα

* * * * *

Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin 

Πρωταγωνιστούν: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Reginald Gardiner, Henry Daniell, Billy Gilbert, Carter De Haven. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ένας τραυματισμένος στρατιώτης χάνει τη μνήμη του τις τελευταίες μέρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν προσπαθεί να επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του ως κουρέας, διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά στη χώρα του, η οποία βρίσκεται υπό την εξουσία του αντισημίτη και φιλοπόλεμου Χίνκελ. Η ομοιότητα του κουρέα με τον Χίνκελ θα τον βάλει σε περιπέτειες, αλλά θα του δώσει και τη δυνατότητα να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας αφού λόγω της ομοιότητάς τους, οι δυνάμεις της Τομανίας τον μπερδεύουν με τον τύραννο, γεγονός που οδηγεί τον εβραίο κουρέα να απονείμει δικαιοσύνη απευθύνοντας στους πολίτες μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες που έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ. 

«O Μεγάλος δικτάτωρ» είναι η πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες. Ο Τσάπλιν είχε την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας όταν ένας φίλος του επισήμανε τη φυσική ομοιότητά του με τον Χίτλερ. Είναι μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού.

Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ. Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας ενώ η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, όπου ο δημιουργός έμμεσα εκφράζει το όραμα του για την ανθρωπότητα, επίσης έχει μείνει ιστορική για το ανθρωπιστικό της μήνυμα. 

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας του κινηματογράφου παραμένει ολοζώντανο και επίκαιρο ογδόντα χρόνια μετά τη δημιουργία του. Όποιος δεν το έχει δει ας σπεύσει κι όποιος το έχει δει μπορεί να το απολαύσει για ακόμη μια φορά στη μεγάλη οθόνη. 

Διανομή: Summer Classics 

Στις αίθουσες από 12.08.21