Sweat – Ιδρώτας

Παραγωγή: Πολωνία  2020 

Σε συμπαραγωγή με την Σουηδία 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Δράμα  

* * * ½

Σκηνοθεσία: Magnus von Horn

Πρωταγωνιστούν: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski, Lech Lotocki, Magdalena Kuta, Dominika Biernat.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Σύλβια είναι μια σούπερ επιτυχημένη γυμνάστρια στη Βαρσοβία, με 600 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram που τη λατρεύουν σαν Θεά. Η Σύλβια βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, «ιδρώνοντας» τη φόρμα της για να παραμένει πρότυπο για τους θαυμαστές της που αποκαλεί «αγάπες μου» αλλά και τους χορηγούς της. Ένα story όμως που ανεβάζει στα social  προκαλεί ρωγμή στην αψεγάδιαστη εικόνα της και σούσουρο στην κοινή γνώμη. Είναι τελικά δυστυχισμένη και μόνη;

Μόνη ανάμεσα στο πλήθος, ιέρεια μιας ιντερνετικής «θρησκείας» με εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, λευκή λαμπερή και αμόλυντη ανάμεσα στα διαφημιζόμενα προϊόντα των χορηγών και τα insta stories που τα προωθούν, ανακατεμένα με κηρύγματα αγάπης στα πλήθη. Ένα ψηφιακό είδωλο, ένας νάρκισσος της σύγχρονης εποχής, η αγέρωχη φαινομενικά Σύλβια αποκαλύπτεται σε όλη της την εσωτερική ένδεια όταν δακρύζει on camera. Αυτή η αρχική ρωγμή μετατρέπεται σε είσοδο για το θεατή σε ένα άλλο αθέατο εσωτερικό κόσμο, εκεί που καραδοκεί το παρελθόν, η παιδική ηλικία και ο φόβος της απόρριψης που φουντώνει τη ματαιοδοξία. Η εισαγωγή στην ίντριγκα ενός stalker, ενός πιστού της Σίλβια που μοιάζει να αποτελεί το άσχημο flip side της προσωπικότητάς της, μας οδηγεί στην κορύφωση και τη λύση που διαρρηγνύει τη λουστραρισμένη ψηφιακή επιφάνεια του βλέμματος, την ποτισμένη με ιδρώτα αγαλματένια ομορφιά μιας ατελούς Θεότητας. Μιας Θεότητας ωστόσο ανθρώπινης που αξίζει τελικά την αγάπη μας.

Ο Σουηδός Μάγκνους φον Χορν στη δεύτερη μόλις ταινία του αποδεικνύεται μάστερ της αποτύπωσης του ψυχισμού και των νευρώσεων της εποχής μας. Υποδειγματικός ρυθμός, φοβερό μοντάζ και μια αίσθηση plastic fantastic τελειότητας που επενδύεται με το ανάλογου ύφους soundtrack, δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και φωτίζουν το επίτευγμα της  εκθαμβωτικής Μαγδαλένα Κολέσνικ, που γλυστράει τέλεια στο ματαιόδοξο φορμάκι της Σύλβια και παρασύρει το θεατή σε ένα ξέφρενο εσωτερικό ταξίδι, στο εκπληκτικό κινηματογραφικό της ντεμπούτο. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 12.08.21 

 

Βραβεία και συμμετοχές

Η συμπαραγωγή Πολωνίας – Σουηδίας αποτέλεσε επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλά φεστιβάλ, ανάμεσα τους τα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, Γκέτεμποργκ, Σεβίλλης, Ζυρίχης, στο Φεστιβάλ Τεργέστης όπου κέρδισε το Βραβείο Cineuropa ενώ κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο. Στην Πολωνία, στο Φεστιβάλ Gdynia κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα, αλλά και τα Βραβεία Σκηνοθεσίας, Ερμηνείας, Ερμηνείας Β’ Ρόλου, Μοντάζ και Φωτογραφίας. Επιπλέον η ταινία έχει εξασφαλίσει διανομή στις ΗΠΑ και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι και το επόμενο Φθινόπωρο.