La Daronne – Η Νονά της Νύχτας

Παραγωγή: Γαλλία 2020 

Σε συμπαραγωγή με: Βέλγιο 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Αστυνομική Κομεντί

* * *

Σκηνοθεσία: Jean-Paul Salomé

Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Hippolyte Girardot, Farida Ouchani, Liliane Rovère, Iris Bry, Nadja Nguyen, Rebecca Marder, Rachid Guellaz, Mourad Boudaoud, Youssef Sahraoui,  Kamel Guenfoud, Abbes Zahmani, Yann Sundberg, Michaël Louchart.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Πασιάνς Πορτφέ, γόνος Γαλλοαλγερινής οικογένειας, εργάζεται ως μεταφράστρια της γαλλικής Δίωξης Ναρκωτικών, καταγράφοντας τηλεφωνικές κλήσεις υπόπτων για διακίνηση ναρκωτικών Σε μια παρακολούθηση, ανακαλύπτει ότι είναι άσχημα μπλεγμένος ο γιος της αγαπημένης κυρίας που φροντίζει την μητέρα της στο πολυτελές ίδρυμα στο οποίο νοσηλεύεται και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Κάτι που θα την εμπλέξει στα κυκλώματα της διακίνησης και θα της δώσει την ιδέα να αξιοποιήσει τις  πληροφορίες που έχει για δικό της όφελος. Έτσι βρίσκεται η ίδια να διακινεί μεγάλα φορτία ναρκωτικών ως  Μαροκινή μαντάμ της νύχτας. 

Βασισμένη στο ρεαλιστικό μυθιστόρημα της συγγραφέα Ανελόρ Καΐρ (που συμμετείχε και στο σενάριο), η ταινία του Ζαν Πολ Σαλομέ διαθέτει τρία βασικά ατού! Την ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού γαλλικού policier, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη σκληρή πραγματικότητα των banlieu, των προαστείων με τους λιγότερο προνομιούχους «εξωτικής καταγωγής» και περιθωριακών οικονομικών δραστηριοτήτων Γάλλους. Ένα έξοχο σενάριο που «ξεφλουδίζει» σταδιακά τους χαρακτήρες από τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, αφήνοντας να φανεί και η σκοτεινή πλευρά τόσο της ηρωίδας μας όσο και του περίγυρού της, πάντα με χιούμορ και συγκατάβαση. Και βέβαια την κορυφαία ερμηνεύτρια του Γαλλικού σινεμά που σαρώνει τα πάντα με την ικανότητα ενός χαμαιλέοντα που αλλάζει χρώμα και όψη ανάλογα με την περίσταση. Η Πασιάνς (υπομονή) της τεράστιας Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι ένας χαρακτήρας πολυσύνθετος που παρατηρεί, καταγράφει και τελικά εισβάλλει με την απόλυτη ψυχραιμία ενός βετεράνου στο σκοτεινό κόσμο του εμπορίου ναρκωτικών, αξιοποιώντας το οικογενειακό παρελθόν της, ένα παρελθόν που αποκαλύπτεται σταδιακά και αποκαλύπτει ταυτόχρονα τη διπλή φύση μιας ιδιοφυούς γυναίκας, πέραν του καλού και του κακού. Όλα τα παραπάνω επενδύονται με ένα δηκτικό χιούμορ σε ένα σύνολο που γοητεύει μέχρι το τελευταίο καθοριστικό πλάνο. Σκέτη καλοκαιρινή απόλαυση που δεν χάνεται με τίποτε! 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 29.07.21