Wanda, mein Wunder – Μη Φεύγεις Βάντα

Παραγωγή: Ελβετία 2020 

Διάρκεια:  111 λεπτά

Είδος: Δραματική κομεντί

* * *

Σκηνοθεσία: Bettina Oberli

Πρωταγωνιστούν: Gottfried Breitfuss, Agnieszka Grochowska, André Jung, Marthe Keller, Jacob Matschenz, Birgit Minichmayr, Bruno Rajski, Iwo Rajski, Anatole Taubman.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Βάντα, μια 35χρονη οικιακή βοηθός από την Πολωνία, φροντίζει τον ηλικιωμένο πατριάρχη μιας πλούσιας οικογένειας, στην πολυτελή τους βίλα στην Ελβετία. Όταν ξαφνικά προκύπτει μια απρόσμενη εγκυμοσύνη, οικογενειακά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και οδηγούν σε ευτράπελα, ενώ γίνονται διάφοροι διακανονισμοί για να κατευναστούν όλα τα πνεύματα σε αυτό το καυστικό οικογενειακό δράμα. 

Όπως λέει σε συνέντευξη της η σκηνοθέτης Μπετίνα Όμπερλι «…Στην Ελβετία η αγορά υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι ανθίζει. Υπάρχουν πρακτορεία που χρησιμοποιούν φράσεις όπως «…φτηνή, καλόκαρδη, νοιάζεται και σας φροντίζει όλο το 24ωρο» όταν προσπαθούν να προωθήσουν οικιακές βοηθούς από την Ανατολική Ευρώπη, για να φροντίζουν ηλικιωμένους στα σπίτια τους αντί για οίκους ευγηρίας. Όλο και πιο συχνά, γυναίκες από την Πολωνία ή την Ουγγαρία πηγαινοέρχονται κάθε μήνα ανάμεσα στις οικογένειές τους και στις οικογένειες που φροντίζουν στην Ελβετία. Με ενδιέφερε το τι συμβαίνει όταν ένας τελείως άγνωστος αποκτά βαθιά πρόσβαση στη δομή μιας οικογένειας, και η οικειότητα που αναπόφευκτα προκύπτει…».

Η διερεύνηση αυτής της οικειότητας είναι που κάνει τόσο ενδιαφέρουσα, σχεδόν συναρπαστική, την ταινία της. Εκεί που λες τα έχουμε δει όλα όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα που προέρχονται από την οικονομική μετανάστευση και την εκμετάλλευση και λοιπά και λοιπά, έρχεται μια Ελβετίδα με τη ψυχρή λογική της και το σαρκαστικό της χιούμορ να υπονομεύσει όλα τα σχετικά κλισέ και να μας προσφέρει ένα σύνθετο πορτραίτο δύο επί της ουσίας διαφορετικών οικογενειών, η συνάντηση των οποίων στο πρόσωπο (και το κορμί) της Βάντα γίνεται καταλύτης για το μέλλον τους. Από τη μια η μεγαλοαστική, πατριαρχικής δομής και χαλαρών δεσμών, Ελβετική οικογένεια κι από την άλλη η συντηρητικών καθολικών πεποιθήσεων οικογένεια της Βάντα από την Πολωνία μοιάζουν σαν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι ενώ αποτελούν απλά δύο διαφορετικής εθνολογικής υφής πατριαρχικά μοντέλα τα οποία η δημιουργός τινάζει στον αέρα με χαρωπή άνεση, προτείνοντας νέες «συμφέρουσες» λύσεις για τη συνέχιση της ζωής και τη διαιώνιση του είδους.

Καλογραμμένη, στέρεα σκηνοθετημένη και με πολύ καλές ερμηνείες η Βάντα είναι μια  πραγματικά μοντέρνα ταινία που μας συστήνει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημιουργό που έχει να πει πολλά και ουσιαστικά για την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής. 

Τιμήθηκε με Βραβείο Nora Ephron στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τριμπέκα 2020 και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βανκούβερ 2020. 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 29.07.21 και σύντομα αποκλειστικά στην πλατφόρμα www.cinobo.com 

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Η Μπετίνα Όμπερλι μεγάλωσε στη Σαμόα και την Ελβετία, ενώ ζει και εργάζεται ως σεναριογράφος/σκηνοθέτης στη Ζυρίχη. Αποφοίτησε από τον Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης. Στη συνέχεια εργάστηκε αρκετά ως βοηθός στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο. Οι μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και τις κινηματογραφικές αίθουσες πολλών χωρών. Το διεθνώς αναγνωρισμένο ντεμπούτο της IM NORDWIND έκανε πρεμιέρα στο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν και κέρδισε πληθώρα βραβείων. Η πιο επιτυχημένη της ταινία, μέχρι στιγμής, είναι το LATE BLOOMERS (2006) το οποίο παραμένει στο τοπ 3 των πιο επιτυχημένων ελβετικών φιλμ στην ιστορία. Το 2018 έκανε πρεμιέρα η πρώτη γαλλόφωνη ταινία της, το LE VENT TOURNE, στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Η Μπετίνα Όμπερλι γυρίζει επίσης μουσικά βίντεο κλιπ και ταινίες μικρού μήκους. Το 2013 σκηνοθέτησε την πρώτη της θεατρική παράσταση, την Άννα Καρένινα για το Theater Basel. Το ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ, ΒΑΝΤΑ! είναι η 6η κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία της.