La isla de las mentiras – Το Νησί των Ψεμάτων

 

Παραγωγή: Ισπανία 2020 

Συμπαραγωγοί: Αργεντινή/Πορτογαλία 

Διάρκεια: 93’ 

Είδος: Δράμα Εποχής 

* * * 

Σκηνοθεσία: Paula Cons 

Πρωταγωνιστούν: Nerea Barros, Ana Oca, Sergio Quintana, Victoria Teijeiro, Aitor Luna, Mela Casal, Tatán, María Costas, Milo Taboada, Javier Tolosa και ο Darío Grandinetti. 

ΣΥΝΟΨΗ: Στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν το κύμα των ευρωπαίων μεταναστών προς  την αμερικανική ήπειρο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα πλοίο με 260 μετανάστες από την Ισπανία ναυαγεί στις απότομες ακτές του νησιού Σαλβόρα.  Τρεις γυναίκες από το νησί θα σπεύσουν να βοηθήσουν τους ναυαγούς, κατορθώνοντας να σώσουν μερικούς, αλλά η έρευνα ενός δημοσιογράφου για το ναυάγιο θα εντείνει τις φήμες πως υπάρχει δόλος πίσω από την τραγωδία...

Το ναυάγιο της Santa Isabel, του θεωρούμενου Ισπανικού Τιτανικού, συνέβη πριν από ακριβώς 100 χρόνια, στις 2 Ιανουαρίου 1921, μια νύχτα με καταιγίδα και ομίχλη. 213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα στα παγωμένα νερά και τα απόκρημνα βράχια του απομονωμένου νησιού Σαλβόρα έξω από τις ακτές της Γαλικίας στον Ατλαντικό. Πάνω από 50 άνθρωποι όμως κατάφεραν να διασωθούν χάρις στις ενέργειες τριών γυναικών του νησιού. Αυτά είναι περίπου τα γεγονότα πάνω στα οποία η Πάουλα Κονς, στο ντεμπούτο της σε ταινίες μυθοπλασίας, χτίζει ένα ατμοσφαιρικότατο αν και κάπως αργοκίνητο θρίλερ εποχής που πίσω από το μυστήριο της ίντριγκας κρύβει τα μυστικά μιας φεουδαρχικής «αποικίας» σκληροτράχηλων, αμόρφωτων και βίαιων ανθρώπων που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην με αγροτικές εργασίες και αλιεία, όντας ουσιαστικά δουλοπάροικοι του πλούσιου ιδιοκτήτη του νησιού, μαρκήσιου και τοπικού βουλευτή. Έγκλημα, ενοχή και απωθημένα χαρακτηρίζουν αυτή τη μικρή, κλειστή κοινωνία που κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι στην πραγματικότητα. Άγρια η φύση, άγριοι και οι άνθρωποι αλλά ακόμη πιο άγρια και υποκριτική η εξουσία που τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Συναρπαστικό και αποκαλυπτικό το φιλμ, φέρει έντονη τη γυναικεία δημιουργική σφραγίδα, με τις ηρωίδες του να είναι ταυτόχρονα θηρία και θύματα ενός πατριαρχικού φεουδαρχικού συστήματος που μόλις ένα αιώνα αργότερα μοιάζει να οπισθοχωρεί. Υπέροχη η φωτογραφία του Άιτορ Μαντσόλα, συλλαμβάνει όλη την υγρή υφή ενός ανεμοδαρμένου νησιωτικού ξερότοπου αλλά και τη σκληρότητα που αναδίδουν τα πρόσωπα των ηρωίδων.

Διανομή: Weird Wave

Από 01.07.21 στους κινηματογράφους