Six Minutes to Midnight – Έξη Λεπτά πριν τα Μεσάνυχτα

 

Παραγωγή: Βρετανία – 2020 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Κατασκοπικό Θρίλερ 

* ½ 

Σκηνοθεσία: Andy Goddard 

Πρωταγωνιστούν: Eddie Izzard, Judi Dench, Jim Broadbent, Carla Juri, David Schofield, James D’Arcy, Celyn Jones, Nigel Lindsay, Kevin Eldon, Maria Dragus, Luisa-Céline Gaffron, Daria Wolf, Bianca Nawrath, Franziska Brandmeier, Tijan Marei. 

ΣΥΝΟΨΗ: Στη Νότια Αγγλία του 1939, καθώς τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, ο Thomas Miller προσλαμβάνεται ως δάσκαλος Αγγλικών από ένα κολέγιο, για να διδάξει τις κόρες υψηλόβαθμων στελεχών των Ναζί που φοιτούν εκεί. Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της διευθύντριας και της αφοσιωμένης βοηθού της, τα κορίτσια εξασκούν τα αγγλικά τους προκειμένου στο μέλλον να αντιπροσωπεύσουν το ιδανικό της Γερμανίδας γυναίκας. Όταν εντοπίζεται το πτώμα ενός πρώην δασκάλου του κολεγίου, πυροδοτείται μια σειρά από γεγονότα που καταλήγουν στην ενοχοποίηση του Τhomas για το φόνο. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική…

Όπως εντελώς διαφορετική από αυτό που ήθελε είναι και αυτή η φιλόδοξη κινηματογραφική έξοδος του κυρίως τηλεοπτικού σκηνοθέτη Andy Goddard (μεταξύ άλλων και του Downton Abbey) στο πεδίο που δόξασε ήδη προπολεμικά ο μέγας Χίτσκοκ. Καταρχήν είναι φιλότιμη και ενδιαφέρουσα αυτή η φροντισμένη καλλιτεχνικά προσπάθεια να αναδειχθεί το σύνθετο προπολεμικό κλίμα και οι αποσιωπημένες σήμερα εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του ναζισμού ως κυρίαρχης ιδεολογίας των 30s και μέρους της Βρετανικής αριστοκρατίας (και όχι μόνο). Ωστόσο, βασισμένοι σε πραγματικά γεγονότα και στην ιστορία και δράση του Κολεγίου Augusta Victoria που βρισκόταν στη δεκαετία του 1930 σε μια απόμερη γωνιά της Νοτιοανατολικής Αγγλίας, οι σεναριογράφοι επιχειρούν να ανασυνθέσουν το κλίμα των αντίστοιχων ταινιών εκείνης της εποχής και δυστυχώς τρώνε τα μούτρα τους καταφεύγοντας σε αφηγηματικές υπερβολές, απιθανότητες και αστοχίες που επιτείνονται από το λανθασμένο casting του κυρίως comedian Eddie Izzard στον κεντρικό ρόλο και τα ερμηνευτικά κλισέ που εκθέτουν το υπόλοιπο cast.

Σίγουρα, αυτή δεν είναι η ταινία που θα μας πει πως ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Διανομή: Spentzos Films 

Από 21.05.21 στους κινηματογράφους