Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με ρύζι και φρέσκα μυρωδικά
Υλικά για 4 μερίδες
4 ντομάτες μέτριες και ώριμες
4 πιπεριές πράσινες
4 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κολοκύθι μέτριο τριμμένο χονδρό
1 ποτ.κρ. λευκό κρασί
200 - 250 γρ. ρύζι της αρεσκείας σας (γλασέ ή Αμερικής)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Κόβετε το κάτω μέρος απο τις ντομάτες και το πάνω από τις πιπεριές δημιουργώντας καπάκια. Με κουτάλι αφαιρείτε το εσωτερικό απο τις ντομάτες και με μαχαίρι τα άσπρα μέρη από τις πιπεριές.Τρίψτε το εσωτερικό από τις ντομάτες σε τρίφτη στο χονδρό.
2. Σε χαμηλή και ανοιχτή κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο ίσα που να καλύψει τον πάτο της και το ζεσταίνετε σε μέτρια δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το κολοκύθι, το σκόρδο ψιλοκομμένο μέχρι να μαραθούν. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το 1-2 λεπτά να εξατμιστεί. Προσθέστε το ρύζι, τη ντομάτα, το μαϊντανό, άνηθο. βασιλικό, δυόσμο και αλατοπιπερώστε. Αφήστε να βράσουν 2-3 λεπτά και αφαιρέστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
3. Με κουτάλι γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές περίπου μέχρι τη μέση. Τοποθετείστε τα λαχανικά σε ταψί. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κύβους ή κυδωνάτες και προσθέστε στο ταψί και στα ενδιάμεσα των λαχανικών.
4. Ραντίστε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Ψήστε σε φούρνο στους 170°-180° C για περίπου 50 λεπτά.
Hints & Tips
Πασπαλίστε το εσωτερικό των λαχανικών με αλάτι και επιπλέον με ζάχαρη το εσωτερικό της ντομάτας.
Κατα τη διάρκεια του ψησίματος διαβρέξτε το πάνω μέρος των λαχανικών με τα ίδια τους τα υγρά.
Η ποσότητα σε ρύζι διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των λαχανικών.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον στα υλικά από 1 κ.σ. κουκουνάρι και σταφίδες.
Κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας της γέμισης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό λαχανικών ή κότας για επιπλέον γεύση.
Σε φούρνους με αντιστάσεις το αποτέλεσμα σε εμφάνιση και γεύση είναι καλύτερο από φούρνους αέρος.
Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο.