Greed - Απληστία (επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1925

Διάρκεια: 140 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια (Ασπρόμαυρη-Βωβή)

Σκηνοθεσία: Erich von Stroheim

Πρωταγωνιστούν: Gibson Gowland, Zasu Pitts, Jean Hersholt, Dale Fuller, Tempe Pigott, Joan Standing, Silvia Ashton, Chester Conklin.

Υπόθεση: Σαν Φρανσίσκο, αρχές του 20ου αιώνα. Ο Μακ Τηγκ (Γκίμπσον Γκόουλαντ), ένας αγαθός πρώην χρυσωρύχος και νυν οδοντίατρος, ερωτεύεται την Τρίνα (Ζάσου Πιτς), με την οποία όμως είναι ερωτευμένος και ο εξάδελφός της και φίλος του Μακ Τηγκ, Μάρκους (Τζην Χέρσολτ). Ο Μάρκους κάνει τελικά πίσω και ο Μακ Τηγκ καταφέρνει να την κερδίσει και να την παντρευτεί. Όταν η Τρίνα κερδίζει 5.000 δολάρια στο λαχείο δεν αργεί να πάθει εμμονή με την περιουσία της και αρνείται να ξοδέψει πεντάρα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά το ζευγάρι. Ο Μακ, αντιμέτωπος με τη ζηλοφθονία του Μάρκους που τον καταγγέλλει στις αρχές ότι λειτουργεί χωρίς άδεια, χάνει τελικά το ιατρείο του και καταντά μέθυσος και αλήτης. Βαθύ μίσος χωρίζει τους τρεις πρώην φίλους. Η τελική αναμέτρηση των δύο αντρών θα γίνει στην Κοιλάδα του Θανάτου…

Μια θρυλική ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα του πρόωρα χαμένου Αμερικανού συγγραφέα Φρανκ Νόρις (1870-1902) McTeague. Το βιβλίο, που δημοσιεύθηκε  ένα χρόνο πριν τον θάνατο του συγγραφέα από περιτονίτιδα, θεωρήθηκε πολύ σκληρό στην εποχή του αλλά σήμερα ανήκει στα αριστουργήματα της Αμερικανικής Λογοτεχνίας. Η ταινία του «καταραμένου» οραματιστή του Χόλιγουντ Εριχ φον Στροχάϊμ διαρκούσε αρχικά 8 ώρες και φυσικά κατακρεουργήθηκε από τον παραγωγό Ιρβιν Θάλμπεργκ προκαλώντας την οργή του σκηνοθέτη. Ό,τι απέμεινε προβάλλεται σήμερα  σε αναπαλαιωμένη βερσιόν 2 ωρών και 20 λεπτών. Και έτσι όμως παραμένει ένα από τα πρώιμα αριστουργήματα της 7ης τέχνης και μάλιστα είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε φυσικά τοπία.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 05.01.12.