Ευτυχία
Παραγωγή: Ελλάδα– 2019
Διάρκεια: 123 λεπτά,
Είδος: Δράμα
Βαθμολογία: * * * *
Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης, Ντίνα Μιχαηλίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Λίλα Μπακλέση, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Λουδάρος, Κρατερός Κατσούλης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Χρύσα Ρώπα, Φοίβος Δεληβοριάς, Χάρης Μαυρουδής, Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Διδασκάλου.
Η Ευτυχία, από αστική οικογένεια του Αϊδινίου της Μικράς Ασίας, παντρεμένη με έναν πλούσιο πολύ μεγαλύτερο της άντρα που ταξίδευε συνεχώς, βρίσκεται ξενιτεμένη στην Αθήνα με τη μάνα της και τα δύο μικρά παιδιά της, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Στην Αθήνα, η Ευτυχία παίρνει τις αποφάσεις που θα χαρακτηρίσουν όλη την υπόλοιπη ζωή της. Αφήνει τον άντρα της που δεν τον αγαπούσε και κάνει ένα εντελώς αναπάντεχο καινούριο ξεκίνημα στο θέατρο. Περνάει χρόνια παίζοντας σε μπουλούκια στην επαρχία ενώ αργότερα έρχεται στην Αθήνα και δουλεύει με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Όλο αυτό τον καιρό γράφει στιχάκια όπου βρει, σε χαρτοπετσέτες, σε πακέτα από τσιγάρα, παντού. Καπνίζει σαν φουγάρο, ερωτεύεται με πάθος, χαρτοπαίζει μέχρι τελικής πτώσης αλλά γνωρίζει και τον άντρα που έμελλε να γίνει ο δεύτερος σύζυγός της και παντοτινός σύντροφος, τον αστυνόμο Παπαγιαννόπουλο. Η Ευτυχία δεν αργεί να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργό του λαϊκού τραγουδιού. Στίχους της κάνουν τραγούδια όλες οι διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Μια γυναίκα θαρραλέα, παθιασμένη και γεμάτη ταλέντο, σε ένα σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το σύγχρονο κοινό έρχεται σε επαφή με το μύθο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Από το 2007 και για μια δεκαετία σχεδόν ανεβοκατέβαινε στη σκηνή η Νενα Μεντή στο διάσημο μονόλογο του Πέτρου Ζούλια που έγραψε Ιστορία στο Νεοελληνικό Θέατρο. Μια ιστορία με μοναδικά τραγούδια, που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή, μια ιστορία που συνδέθηκε με τις μεγάλες στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Είμαι αητός χωρίς φτερά, Όνειρο απατηλό, Η φαντασία, Ηλιοβασιλέματα, Όλα είναι ένα ψέμα, Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα, Πετραδάκι πετραδάκι, Μαλάμω, Τι έχει και κλαίει το παιδί, Περασμένες μου αγάπες... Μια ιστορία βασισμένη εν πολλοίς στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» που αποτελεί και μια από τις πηγές για την νέα αυτή ταινία του Άγγελου Φραντζή που έρχεται να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο με μαρτυρίες, συνεντεύξεις και αφιερώματα το βίο και την πολιτεία αυτής της bigger than life προσωπικότητας, αυτής της γυναίκας που γεννήθηκε 100 χρόνια πρόωρα, που βασανίστηκε από τους προσωπικούς της δαίμονες, που έγραψε την αστική ηθική της εποχής της στα παλαιότερα των υποδημάτων της και…έζησε. Έζησε δημιουργώντας λαϊκή ποίηση αυθεντική, απόσταγμα ζωής και σκέψης. Ποίηση γεμάτη δύναμη, πόνο, αλλά και όρεξη για ζωή. Τη διαβολεμένη όρεξη που είχε μέσα της η ίδια η μεγάλη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Και ερχόμαστε στην ταινία και βλέπουμε μπροστά στα-συχνά δακρυσμένα-μάτια μας να συντελείται ένα θαύμα! Η αναγέννηση του Ελληνικού (με κεφαλαίο Ε) κινηματογράφου από τα χέρια του Άγγελου Φραντζή, ενός δημιουργού γνωστού για τις αφηγηματικά πειραματικές και συχνά αλληγορικές έως και weird δημιουργίες του. Ενός δημιουργού που πέρυσι μόλις ξεκίνησε, με μια μεγαλειώδη διεθνή συμπαραγωγή, την πορεία του προς τα μεγάλα κοινά που του αξίζουν. Το εκθαμβωτικό Ακίνητο Ποτάμι, πολυβραβευμένο αλλά εμπορικά άτυχο στη χώρα μας, ήταν μόνο η εισαγωγή στη διαδικασία τελειοποίησης ενός απόλυτα προσωπικού αλλά πλατιάς κατανάλωσης σινεμά, ποιητικού, λυρικού, ευαίσθητου και ψυχολογικά διεισδυτικού που θα μας προσφερόταν απλόχερα με την Ευτυχία.
Ευτυχία να τη λες και ευτυχία να αισθάνεσαι βλέποντας στην μεγάλη οθόνη να ξετυλίγεται ένα από τα πιο παθιασμένα δράματα του Ελληνικού κινηματογράφου εδώ και δεκαετίες, μια εσωτερική υπερπαραγωγή συναισθημάτων με δύο μεγάλες πρωταγωνίστριες και ένα επιτελείο ηθοποιών που θα ζήλευαν ακόμη και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ! Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις την υποκριτική τελειότητα της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και της Κάτιας Γκουλιώνη που ερμηνεύουν την Ευτυχία σε δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής της, τις οποίες το υποδειγματικό σενάριο της Κατερίνας Μπέη έχει μοιράσει ακριβώς στην μέση, ενώνοντάς τες με μια αριστουργηματική σκηνή ανθολογίας όπου οι δύο ερμηνεύτριες συνυπάρχουν για μια ποιητική στιγμή στο φιλμικό χρόνο. Ανατριχίλα! Και να ήταν μόνο αυτή σκηνή ανθολογίας! Ο ανεπανάληπτος τρόπος με τον οποίο συλλαμβάνει ο φακός του Φραντζή τις ουκ ολίγες σκηνές πένθους και οδύνης για την ηρωίδα του θα κάνει ακόμη και τα πλακάκια της κινηματογραφικής αίθουσας να δακρύσουν από τη δύναμη της σκηνοθετικής σύλληψης και την κορυφαία απόδοση τόσο της μιας όσο και της άλλης ερμηνεύτριας. Και να ήταν μόνο αυτές! Ένα λαμπρό (αλλά υπέρλαμπρο) καστ συνοδεύει από το ίδιο σχεδόν ερμηνευτικό ύψος τις δύο πρωταγωνίστριες στην αποτύπωση 50 χρόνων Ελληνικής Ιστορίας γραμμένης σε πρόσωπα και λόγια κλεισμένα σε αυλές, καταγώγια και μπουζούκια. Θάνος Τοκάκης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ντίνα Μιχαϊλίδου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ευγενία Σαμαρά. Ποιον να πρωτοεπαινέσεις! Αλλά και όλοι οι guest stars που βάζουν ένα λιθαράκι υποδυόμενοι διάσημους της εποχής, πόσο ακριβείς, ιδιαίτερα η Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου κάνει απίστευτο channeling παρά την φυσιογνωμική ανομοιότητά τους.
Η Ευτυχία είναι η καταγραφή της συναισθηματικής ιστορίας μιας χώρας, η αποτύπωση στον ψυχισμό της μεγάλης στιχουργού όλων των εξωτερικών γεγονότων που δεν αναφέρονται καν σ αυτά τα 50 χρόνια που βλέπουμε την ζωή της να ξετυλίγεται και να ξοδεύεται μπροστά στα μάτια μας. Ένα επίτευγμα που δεν θα ήταν ίδιο χωρίς το team που ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα το όραμα του Άγγελου Φραντζή. Επιγραμματικά να αναφέρουμε κάποιους: Ο Γιάννης Δρακουλαράκος κλείνει στο φακό του το φως πέντε ολόκληρων δεκαετιών, ο Μίνως Μάτσας διασκευάζει αριστοτεχνικά τα τραγούδια της Ευτυχίας, δίνοντας το μικρόφωνο σε νέους εξαιρετικούς τραγουδιστές και συμπληρώνοντας το κάδρο ιδανικά με τις δικές του μουσικές, τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου είναι ένας άθλος για τα ελληνικά δεδομένα ενώ το περίφημο makeup and hairstyling που φέρνει Oscar και φήμη στο Χόλιγουντ, εδώ βρίσκει το κορυφαίο του δείγμα για Ελληνική ταινία, στα χέρια της Δήμητρας Γιατράκου και του Κωνσταντίνου Σαββάκη. Respect!
Μια μεγάλη παραγωγή για μια μεγάλη γυναίκα λοιπόν, ένα υπόδειγμα ταινίας για πλατύ κοινό το οποίο καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να γεμίσει τις αίθουσες. Οψόμεθα!
Διανομή: Tanweer
Στις αίθουσες από 19.12.19
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο: Κατερίνα Μπέη
Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Μίνως Μάτσας
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος
Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Sound Design: Αρης Λουζιώτης
Casting Directors: Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός
Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου
Hair stylist: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Εκτελεστές παραγωγοί: Κώστας, Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος, Ναταλύ Δούκα
Μια παραγωγή της Tanweer Productions
Συμπαραγωγή: COSMOTE TV, Splendidway Universe, Phase2Phase Films, Viewmaster Films
Εκτέλεση Παραγωγής: Viewmaster Films
Με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ
Tραγούδι: «Ευτυχία»
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Στίχοι: Σοφία Καψούρου
Τραγουδιστές: Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Κίτσου
Ενορχήστρωση: Μίνως Μάτσας
Το soundtrack της ταινίας «Ευτυχία» κυκλοφορεί ψηφιακά από τη MINOS-EMI, a Universal Music Company.