Στον αστερισμό της Αριάδνης: Ψυχανάλυση και Τέχνη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

 

Με την εισήγηση της Λίνας Νικολακοπούλου, «Στον αστερισμό της Αριάδνης», ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου ο πέμπτος κατά σειρά κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. 

Για τις ανάγκες της ομιλίας της, η σπουδαία ποιήτρια και στιχουργός, η οποία τα τελευταία 36 χρόνια μάς έχει χαρίσει μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών, επιστρατεύει δύο ήρωες της μυθολογίας: Την Αριάδνη και τον Θησέα. Η κόρη του Μίνωα γοητευμένη από την ομορφιά του, έδωσε στον Θησέα ένα κουβάρι νήμα-το μίτο, βοηθώντας τον να μπει στο Λαβύρινθο και να νικήσει τον Μινώταυρο. Οι δύο νέοι έφυγαν κρυφά με πλοίο με προορισμό το Σούνιο, όμως στη Νάξο ο θεός Διόνυσος είδε την Αριάδνη, την ερωτεύτηκε και την πήρε μαζί του, βυθίζοντας στη θλίψη τον Θησέα.

Η Λίνα Νικολακοπούλου χρησιμοποιεί την ιστορία των δύο ηρώων για να θίξει αντίστοιχες εμπειρίες ζωής του σήμερα. Μαζί της συνομιλεί ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής και συγγραφέας, Τρύφωνας Ζαχαριάδης. 

Περίληψη εισήγησης

Μια ιστορία που δεν έπαψε ποτέ να καραδοκεί σαν ενδεχόμενο και εμπειρία ζωής μέχρι σήμερα. Μια Αριάδνη κι ένας Θησέας σε κάθε στιγμή του χρόνου που συναντιούνται, έλκονται και παρέλκονται αιφνίδια. Το όνειρο για ένα κοινό ταξίδι που το ξημέρωμα ανατρέπεται και γίνεται πια ένα ταξίδι στο άγνωστο μιας οδυνηρής ματαίωσης αλλά και στο άγνωστο του ίδιου του εαυτού.

Ο Μινώταυρος  είναι ακόμα εκεί στον Λαβύρινθο της ύπαρξης και θέλει μεγάλο θάρρος να τα βάλει κανείς μαζί του ξετυλίγοντας το προσωπικό του νήμα  προς το φως της επόμενης μέρας.

Κι αυτό το θάρρος καμμιά φορά σου το δίνει η απώλεια. 

Λίγα λόγια για τη Λίνα Νικολακοπούλου

Η Λίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε στα Μέθανα, σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο, παρακολουθώντας συγχρόνως μαθήματα κινηματογραφίας στη Σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και κλασικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησε με τον τότε συμφοιτητή της, συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, μια μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία με ιδιαίτερη ταυτότητα. Εκτός από τους στίχους πολυάριθμων τραγουδιών, έχει γράψει χορικά για παραστάσεις αρχαίας κωμωδίας, κείμενα επιθεώρησης και το θεατρικό έργο «Σταγόνα στα γόνατα». Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες, ενώ τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Μοσχολιού, η Αλεξίου, η Αρβανιτάκη, η Γαλάνη, ο Πάριος, η Τσανακλίδου, η Αρλέτα και η Μίλβα. Υπήρξε μέλος της ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και μάλιστα έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. 

Η παρούσα διοργάνωση με τίτλο «Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη-Χωρισμός και απώλεια» πραγματοποιείται με αφορμή το βιβλίο της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Karyl Mc Bride με θέμα τον χωρισμό που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα.

ΙΝΦΟ

Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη - Χωρισμός και απώλεια

Τέταρτη ομιλία του κύκλου: «Στον αστερισμό της Αριάδνης».

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Εισηγήτρια: Λίνα Νικολακοπούλου, Ποιήτρια-Στιχουργός

Υπεύθυνος διοργάνωσης: Τρύφων Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας.

Διάρκεια: 2 ώρες (18:00-20:00)

Κόστος συμμετοχής: 10 €, μειωμένο 5 € 

Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, www.thf.gr

Για αγορά εισιτηρίου καλέστε στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη στο 210 3611206. 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Χωρίς εσένα-Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού

Συγγραφέας: Karyl Mc Bride

Εκδόσεις: Πορφύρα

Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας

Πρόλογος: Τρύφων Ζαχαριάδης

Σελίδες: 346

Τιμή: 18 ευρώ