2 ταινίες για την Αθήνα - Tungsten & Ο ξεναγός

TUNGSTEN

Παραγωγή: Ελλάδα – 2010

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Όμηρος Πουλάκης, Τάσος Νούσιας, Βαγγέλης Μουρίκης, Κόρα Καρβούνη.

Υπόθεση: Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας. Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή - μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο, σαν το βολφράμιο (tungsten) του τίτλου. Το trailer  της ταινίας θυμίζει το «Μίσος» του Κασοβίτς. Υποψήφιο για 2 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2010: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Γιώργος Γεωργόπουλος) / Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Βαγγέλης Μουρίκης). 4 Βραβεία στο Cyprus International Film Festival. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στις Νύχτες Πρεμιέρας 2010 και τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα να παρουσιασθεί στο πλατύ κοινό.

Ο ΞΕΝΑΓΟΣ

Παραγωγή: Ελλάδα – 2010

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Κομεντί

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής

Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Kathrin Suckfiel, Ann Marie O’Sullivan, Francois Renault.

Υπόθεση: Ο Ιάσονας κατεβαίνει στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως “ξεναγός αρχιτεκτόνων”. Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Εράσμους τους στην Θεσσαλονίκη. Σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Παράλληλα ξαναβρίσκεται με την παλιά κολλητή του τη Μυρσίνη. Παγιδευμένος ανάμεσα σε μια φίλη που τον βλέπει όλα και περισσότερο ερωτικά κι ένα γκρουπ που τον βλεπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να δώσει μια λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα. Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του 30χρόνου δημιουργού της, ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια όλων των συντελεστών και με πολύ μεράκι και αποτελεί προσπάθεια μεταφοράς του πνεύματος  του Αμερικάνικου independent cinema σε μια κωμική ιστορία για τη σεξουαλικότητα, την Αθήνα και τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς των ταινιών «Οι ταινίες γυρίστηκαν ενάντια στις ίδιες δυσκολίες και με εφόδια την ίδια πίστη και γενναιόδωρη προσφορά ενός συνόλου δημιουργικών ανθρώπων. Είναι δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες που ολοκληρώθηκαν με ελάχιστα χρήματα και αστείρευτο ενθουσιασμό.Πέρα από τις συνθήκες παραγωγής, οι δύο ταινίες μοιράζονται κι έναν χαρακτήρα: την Αθήνα. Είναι δύο ταινίες για δύο τελείως διαφορετικές όψεις της ίδιας πόλης, σαν να μοιράζονται έναν ηθοποιό που παίζει έναν διαφορετικό αλλά εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο κάθε φορά. Η κοινή διανομή τους είναι ένας διάλογος για την Αθήνα, για τα διαφορετικά της πρόσωπα, τα προβλήματά της, την αστείρευτη γοητεία της και την τεράστια αφηγηματική της δυναμική ως κινηματογραφικό φόντο.Πάνω απ’ όλα όμως η κοινή έξοδος στις αίθουσες αποτελεί την φυσική συνέχεια του πνεύματος της συλλογικότητας και της αλληλοβοήθειας με την οποία γίνανε οι ταινίες στο στάδιο της διανομής τους. Ταυτόχρονα αποτελεί και μία εναλλακτική πρόταση στο πεδίο της διανομής, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται να υπερβεί κάθε ανεξάρτητη παραγωγή»

Διανομή : Ανεξάρτητη

1 κοινή έξοδος στις αίθουσες από 24.11.11 στους κινηματογράφους Αστορ Hollywood 3D & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ σε κυλιόμενη προβολή και με κοινό εισιτήριο.