Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος
Παραγωγή: Ελλάδα – 2018
Διάρκεια: 92 λεπτά
Βαθμολογία: * * *
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη
Υπόθεση: Η Ελένη Αλεξανδράκη συνθέτει ένα πορτρέτο αγάπης του φίλου της Κωστή Παπαγιώργη που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες διανοητές. Μέσα από το έργο του και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον κατανόησαν, τον θαύμασαν και τον αγάπησαν, η Ελένη Αλεξανδράκη επιχειρεί να μας μεταδώσει με τρυφερότητα και συγκίνηση μια αναλυτική και διαφωτιστική σύνοψη για τα βιώματα και τα θέματα που διαπότισαν το έργο, τη ζωή, τη σκέψη και την ψυχή του Κωστή Παπαγιώργη. Το πορτρέτο αυτό είναι μια περιήγηση στη ζωή του δοκιμιογράφου από την παιδική του ηλικία μέχρι τον θάνατό του μέσα από τα ίδια τα γραπτά του. Τη φωνή του μεταφέρουν στην οθόνη ο Ακύλας Καραζήσης και ο Αργύρης Πανταζάρας. Η Μαρία Πανουργιά εικονογραφεί ένα-δύο αποσπάσματα του περιεχομένου των βιβλίων του. Άνθρωποι που τον γνώρισαν επιβεβαιώνουν, με τον τρόπο τους, την αλήθεια των κειμένων του. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης, επίσης φίλος του Παπαγιώργη. Ο συνθέτης είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να γράψει μουσική πάνω στη μουσική και τον ρυθμό του λόγου που διατρέχει την ταινία, καθώς ήταν στις προθέσεις της δημιουργού σε συνεργασία με τον Διονύση Ευθυμιόπουλο, που έκανε τη φωτογραφία, και τον Νίκο Πάστρα, που έκανε το μοντάζ, ο λόγος και οι εικόνες να έχουν μια μουσική αλληλουχία.
Ο σπουδαίος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Κωστής Παπαγιώργης δεν ήταν ακριβώς το πρότυπο του κοινωνικού ανθρώπου. Ούτε συνεντεύξεις, ούτε πολλές-πολλές δημόσιες εμφανίσεις. Αιχμηρός, σαρκαστικός, ενίοτε επιθετικός, έζησε μια ζωή γεμάτη βιβλία αλλά και (ενσυνείδητα) ακραίες καταστάσεις (μπουζούκια, μεθύσια, ξενύχτια) που τον έφεραν στα σωματικά του όρια και του δημιούργησαν προβλήματα υγείας. Και όμως αυτός ο εμφανώς δύστροπος Ρουμελιώτης διανοούμενος είχε λίγους αλλά απόλυτα αφοσιωμένους φίλους που είχαν να πουν για αυτόν μόνο τα καλύτερα. Και εδώ τα λένε και με το παραπάνω και φωτίζουν πλήρως την ελλιπή μέχρι σήμερα δημόσια εικόνα του.
Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από μια αφιέρωση που του έκανε σε ένα βιβλίο ο επίσης αείμνηστος φίλος του Χρήστος Βακαλόπουλος: στον πιο γλυκό μισάνθρωπο της Καλλιδρομίου. Η ταινία εξηγεί πλήρως αυτή την αντίφαση αφού διευκρινίζει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα ότι κάθε άλλο παρά μισάνθρωπος ήταν. Πίσω από αυτό το δύστροπο στιλ και την αποφυγή δημόσιας έκθεσης κρυβόταν απλά ένας αγοραφοβικός άνθρωπος που κατά τα λοιπά είχε πλήρη γνώση του περίγυρου, της εποχής και της πολιτικής και τα «περιλάμβανε» καταλλήλως με το μοναδικό του στιλ.
Η Ελένη Αλεξανδράκη καταφέρνει να αποδώσει με διαύγεια την εικόνα που είχε σχηματίσει για αυτόν μετά από μια μακροχρόνια φιλία, αποφεύγοντας τον σκόπελο της αγιογραφίας και αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο που άφησε ο εκλιπών αλλά και τις μαρτυρίες της χήρας του- της αγαπημένης Ράνιας-και των παιδικών του φίλων. Δεν πλήττεις ποτέ παρακολουθώντας αυτό το συγκινητικό οδοιπορικό στη σκέψη και το έργο ενός σύγχρονου Διογένη που είχε φανατικούς εχθρούς αλλά και ακόμη πιο φανατικούς φίλους.
Η ταινία βραβεύτηκε το Μάρτιο του 2018 στη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου).
Συντελεστές:
Σενάριο: Ελένη Αλεξανδράκη
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου-Blackbird Productions
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ
Διευθυντής Φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος
Μοντάζ: Νίκος Πάστρας
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Συνεργάτες Παραγωγής: Μάρω Βασιλειάδου, Δημήτρης Μπαξεβανίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Καλαράς
Ήχος: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ράνια Φουκαράκη
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Δέσποινα Χειμώνα
Συμμετέχοντες/Ομιλητές:
Ζυράννα Ζατέλη, Θανάσης Καστανιώτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στέλιος Ράμφος, Χ. Γιανναράς, Ρ. Σταθοπούλου, Β. Γκάσδαγλης, Γ. Γκάσδαγλης, Α. Ζέρβας, Λάγια Γιούργου, Ορφέας Περίδης, Γ. Σιδερής, Γ. Πατίλης, Ζ. Σώκος, Μιχάλης Γκανάς, Ν. Φελέκης, Δ. Καράμπελας, Χρήστος Καρακέπελης, Κ. Κουτσουρέλης, Γ. Γκικοπούλου κ.α.
Διανομή: Feelgood Entertainment
Στις αίθουσες από 19.04.18
Αυτή την εβδομάδα: Μέχρι και Τετάρτη 02.05 στην Ταινιοθήκη(18.00) και την Αλκυονίδα (21.00). Επίσης την Δευτέρα 30.04 στη Διάνα Αμαρουσίου (22.30) και τον Δαναό (22.15).