Βωβά Αριστουργήματα του Σοβιετικού σινεμά και μια νέα Κινηματογραφική Λέσχη
Αυτή την εβδομάδα θα προβάλλονται στην ιστορική Αλκυονίδα αλλά και στο Studio της Πλατείας Αμερικής, μεταξύ άλλων, δύο κλασσικά βωβά αριστουργήματα του Σοβιετικού Κινηματογράφου: «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» του Βσεβολόντ Πουντόβκιν (1927) και «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Τζίγκα Βερτόφ (1929). Δυο λαμπρά δείγματα μιας ολόκληρης εποχής που η κινηματογραφική τέχνη ήταν νέα και επαναστατική.
Στην ταινία του Πουντόβκιν που γυρίστηκε για την επέτειο των δέκα χρόνων της Σοβιετικής Επανάστασης, ένας αγρότης στην προεπαναστατική Ρωσία που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, καταλήγει στην πρωτεύουσα των Τσάρων, τη μεγαλοπρεπή Αγία Πετρούπολη και ψάχνοντας δουλειά εμπλέκεται ενεργά στην εξέγερση του 1917. Η στρατευμένη ιδεολογία συναντά την ποιητική αφήγηση σε μια εκθαμβωτική για την εποχή της ταινία, εξαιρετικό δείγμα της τέχνης ενός από τους σημαντικότερους μετά τον Αιζενστάιν Σοβιετικούς Δημιουργούς.
ΙΝΦΟ
Η ταινία θα προβάλλεται: από Πέμπτη 16.02-Κυριακή 19.02 στις 21.30 στην Αλκυονίδα και από Πέμπτη 16.02-Τετάρτη 22.02 στις 18.15 στο Studio.
Παρακάτω ένα σύντομο απόσπασμα.
Η ταινία του Βερτόφ παρουσιάζει τη ζωή στην πόλη της Οδησσού και άλλες πόλεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Από το χάραµα ως το σούρουπο, βλέπουµε τους πολίτες στη δουλειά και στη διασκέδαση. Ο άνθρωπος με την κάμερα σε μια πλατφόρμα πάνω σε αυτοκίνητο, αποτυπώνει σε φιλμ την κίνηση της πόλης. Καταγράφει όλους τους ρυθμούς , από όλες τις γωνιές, τους τροχούς, τις μηχανές, την ράφτρα, την τηλεφωνήτρια, τους εργάτες χειριστές, την μοντέζ της ταινίας. Σιγά-σιγά, ο ρυθμός επιταχύνεται, σαν να μεθάει ο κάμεραμαν από την ταχύτητα. Η ταινία είναι μια θαυμάσια εφαρμογή της θεωρίας του Βερτόφ «Κινηματογράφος-Μάτι». Ο φακός, το μάτι της κάμερας, είναι η ιδανική προέκταση του ανθρώπινου ματιού. Ο απόλυτος πολλαπλασιασμός των ιδιοτήτων του, και η κατάκτηση της τέχνης, χάρη στην νέα σύνθεση του χώρου, του χρόνου, της κίνησης, ολόκληρου του αισθητού κόσμου. Η κινηματογραφική τεχνική επιτρέπει την αποτύπωση και την κατάκτηση του πραγματικού. Πρόκειται για την σημαντικότερη ταινία τουΡώσου κινηματογραφιστή και αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα πειραματικού σινεμά, της δεκαετίας του ’20 στη Ρωσία και μια μήτρα για τη γέννηση του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.
ΙΝΦΟ
Η ταινία θα προβάλλεται: από Πέμπτη 16.02-Κυριακή 19.02 στις 19.45 στην Αλκυονίδα και από Δευτέρα 20.02-Τετάρτη 22.02 στις 17.00 στο Studio.
Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδεικτικό απόσπασμα
Εξάλλου το περασμένο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αλκυονίδα η ιδρυτική συνέλευση της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ. Το όνομα της το πήρε από τον ιδιοφυή και πρωτοπόρο Ρώσο σκηνοθέτη ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ και ως μέρα ίδρυσης επιλέχτηκε η επέτειος θανάτου του σκηνοθέτη, 11 Φεβρουαρίου 1948.
Η Λέσχη πρεσβεύει την προώθηση της τέχνης του κινηματογράφου, τη γνωριμία του κοινού με το έργο σημαντικών δημιουργών αλλά και με νεότερους κινηματογραφιστές, την ενημέρωση των φίλων του καλού κινηματογράφου για τις τάσεις και αναζητήσεις σύγχρονων αξιόλογων σκηνοθετών, την εξάπλωση γενικά της κινηματογραφικής παιδείας. Στόχος η επιμόρφωση του κοινού σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη μέσω της διοργάνωσης διαλέξεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου, εργαστήριων, εκθέσεων από πετυχημένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς.
Η Λέσχη θα οργανώνει θεματικά αφιερώματα με προσκεκλημένους τους συντελεστές των ταινιών ή διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του κινηματογράφου και θα πραγματοποιήσει εκδόσεις και δημοσιεύσεις, καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, με προβολές, ομιλίες, εκθέσεις και συζητήσεις.
Θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία σχετική με την τέχνη του κινηματογράφου, με την ενθάρρυνση της ελληνικής κινηματογραφίας, την προαγωγή και την καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας. Ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο αισθητικής, καλλιτεχνικής αγωγής και ψυχαγωγίας ικανό να αποτελέσει ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου, έκφρασης συναισθημάτων και βιωματικών εμπειριών. Μια διέξοδος στην ανάγκη του σύγχρονου πολίτη για επικοινωνία, συλλογική δράση και ανάληψη πρωτοβουλιών. Η μαγεία του κινηματογράφου μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης, να μας διδάξει και να μας αποκαλύψει μια άλλη προοπτική θεώρησης των πραγμάτων.
Στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, Ιουλιανού 42-46 θα γίνονται προβολές κάθε δεύτερη Κυριακή στις 14:00 και σεμινάρια κάθε Σάββατο 14:00 με 16:00. Πριν από κάθε προβολή θα υπάρχει εισήγηση και θα ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία.
Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι πόροι της προέρχονται από συνδρομές μελών, ενισχύσεις τρίτων και έσοδα από εκδηλώσεις. Μέλος της λέσχης μπορεί να γίνει όποιος ενδιαφέρεται, συμφωνεί και στηρίζει τους στόχους της με τη συμμετοχή του. Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα λόγου και ψήφου στις συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις. Τα μέλη θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια όπως δωρεάν είσοδο σε προβολές και εκδηλώσεις, ειδικές προνομιακές τιμές εισιτηρίων για τις προβολές ταινιών αλλά και για τα φεστιβάλ και τα αφιερώματα, θα έχουν προτεραιότητα σε πρεμιέρες και εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε βιβλία και CD-DVD στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema. Η ετήσια συνδρομή καθορίστηκε στα 5 ΕΥΡΩ. Η Λέσχη θα γίνει μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους στο [email protected].
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8220008
Η σελίδα της Λέσχης στο facebook: Κινηματογραφική λέσχη Αθήνας Σεργκέι Αιζενστάιν
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, Ιουλιανού 42-46 Αθήνα, τηλέφωνο 2108220008
STUDIO new star art cinema, Σταυροπούλου 33 Πλατεία Αμερικής, τηλέφωνο 2108640054