Tomboy - Αγοροκόριτσο

Παραγωγή: Γαλλία – 2011

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Celine Sciamma

Πρωταγωνιστούν: Zoe Heran, Malonn Levana, Jeanne Disson, Sophie Cattani, Matthieu Demy, Yohan Vero, Noah Vero, Rayan Boubacri, Valerie Roucher, Christel Baras.

Υπόθεση: Η 10χρονη Λορ είναι ένα αγοροκόριτσο, που μετακομίζει με τους γονείς της και την 6χρονη αδελφή της, Ζαν, σε ένα ειδυλλιακό προάστιο ανατολικά του Παρισιού. Ως νέα στη περιοχή, δοκιμάζει να πιάσει φιλίες με τη Λίζα, μια συνομήλική της, η οποία είναι το μοναδικό κορίτσι σε μια παρέα γεμάτη αγόρια. Όμως, εκείνη, κρίνοντας από το κάθε άλλο παρά κοριτσίστικο φέρσιμό της, το κοντοκουρεμένο της κεφάλι και το ντύσιμό της που αποτελείται κατά βάση από ένα τζιν κι ένα λευκό t-shirt, την περνά για αγόρι. Τότε η Λορ, θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, αποφασίζει να συστηθεί στην ίδια και στην παρέα της ως «Μίκαελ». Ωστόσο, δεν έχει την παραμικρή υποψία που θα την οδηγήσει αυτό...

Η 31χρονη Γαλλίδα κινηματογραφίστρια Σελίν Σιαμά η οποία προ τετραετίας είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με το «Water Lilies» («Νούφαρα»), το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό της ντεμπούτο (το οποίο, μάλιστα, είχε αποσπάσει το βραβείο κοινού στις 13ες «Νύχτες Πρεμιέρας»), προσεγγίζει με ευαισθησία, εξερευνητική ματιά και νοσταλγική διάθεση την καθημερινότητα ενός κοριτσιού αλλιώτικου από τα άλλα, που διανύει το πιο ξεχωριστό καλοκαίρι της ζωής του. Η άχαρη προεφηβική ηλικία, η άγουρη σεξουαλικότητα και οι δεσμοί φιλίας και αίματος, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται από την Σιαμά, η οποία αποσπά εντυπωσιακές ερμηνείες από το σύνολο του ανήλικου πρωταγωνιστικού της καστ, Βραβείο Teddy της Κριτικής Επιτροπής στο φετεινό Φεστιβάλ Βερολίνου και μια σειρά από άλλα διεθνή βραβεία.

Διάρκεια: 84 λεπτά.