Μια υπέροχη εβδομάδα ξεκινά στις κινηματογραφικές αίθουσες


Ούτε μια ούτε δύο! 10 νέες ταινίες ζητάνε την προσοχή μας αυτή τη βδομάδα στις αίθουσες της χώρας. Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότερες αξίζουν και με το παραπάνω την κατάθεση του οβολού του κοινού. Το δυστύχημα είναι ότι τις περισσότερες θα τις φάει το εισπρακτικό σκοτάδι λόγω του συνωστισμού-και είναι κρίμα. Ας ρίξουμε μια πρώτη, γρήγορη ματιά πριν επανέλθουμε αναλυτικά.

 

Indignation - Αγανάκτηση

(ΗΠΑ 2016, 110’ Διανομή: Σπέντζος Φιλμς) (* * * * )

Σκηνοθεσία: James Schamus

Με τους: Logan Lerman, Sarah Gadon.

Οι δυσκολίες προσαρμογής ενός προοδευτικού νεαρού Εβραίου στην συντηρητική κολεγιακή ζωή του 50 και η αμείλικτη σύγκρουσή του με το καθηγητικό κατεστημένο.

O μόνιμος σεναριογράφος του Ανγκ Λι, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, μας προσφέρει απλά την καλύτερη ever μεταφορά έργου του σπουδαίου Φίλιπ Ροθ. Η τραγωδία της σύνθλιψης μιας νεαρής ιδιοφυίας αποδίδεται εξαιρετικά και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τον Σάμους στις οσκαρικές υποψηφιότητες.

 

Elle – Εκείνη

(Γαλλία/Γερμανία/Βέλγιο 2016, 130΄ Διανομή: Seven Films) (* * * ½)

Σκηνοθεσία: Paul Verhoeven

Με τους: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte.

Μια σκληρή επιχειρηματίας, επικεφαλής εταιρείας δημιουργίας Videogames, με σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν πέφτει θύμα βιασμού. Στη συνέχεια αποδεικνύει ότι είναι ακόμη πιο σκληρό καρύδι από ότι φάνηκε στην αρχή. Εκπλήξεις και αποκαλύψεις, ένοχα μυστικά, αμοραλισμός και ενοχές, διφορούμενη ιδεολογία και ρεσιτάλ σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας σε μια ταινία που θα συζητηθεί. Γκράντε επιστροφή για το δημιουργό του επίσης πολυσυζητημένου (όχι ακριβώς για την ποιότητά του) Βασικού Ενστίκτου.

 

DonBreathe – Μην ανασαίνεις

(ΗΠΑ 2016, 84΄ Διανομή: Feelgood) (* * * ½)

Σκηνοθεσία: Fede Alvarez

Με τους: Jane Levy, Dylan Minette, Stephen Lang.

Μια παρέα μικροκακοποιών εισβάλλει στο απομονωμένο σπίτι ενός τυφλού βετεράνου του Ιράκ για να κάνει τη γερή μπάζα. Η συνέχεια δεν περιγράφεται ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους.

Υπόδειγμα b-movie με εκπληκτική σκηνοθεσία και μοντάζ, κοινωνικοπολιτικές νύξεις και ρυθμό που κόβει την ανάσα του θεατή. Δικαιολογημένη η τεράστια εμπορική του επιτυχία μέχρι τώρα.

 

Un Homme Ideal – Ο Συγγραφέας

(Γαλλία 2015, 104΄ Διανομή: Filmtrade) (* * *)

Σκηνοθεσία: Yann Gozlan

Με τους: Pierre Niney, Ana Girardot.

Ένας νεαρός αλλά ατάλαντος επίδοξος συγγραφέας οικειοποιείται το χειρόγραφο ενός νεκρού και γίνεται διάσημος. Τα χρόνια περνούν, το δεύτερο βιβλίο καθυστερεί, κάποιος φαίνεται να γνωρίζει το μυστικό και ο συγγραφέας μας φτάνει στα άκρα για να διατηρήσει τα κεκτημένα του.  Απολαυστικό αστυνομικό θρίλερ που πορεύεται ανάμεσα στο φιλμ νουάρ και στα ηλιόλουστα μονοπάτια της Πατρίτσια Χάισμιθ και του κύριου Ρίπλεϊ. Ο ξερακιανός νέος Γάλλος σούπερσταρ Πιερ Νινέ είναι όλα τα λεφτά.

 

Baza ludzi umarlych – Ο  Σταθμός των Νεκρών

(Πολωνία 1959, 104΄ Διανομή: New Star) (* * *)

Σκηνοθεσία: Czeslaw Petelski

Με τους: Zygmunt Kestowicz, Emil Karewicz, Teresa Izewska, Leon Niemczyk, Aleksander Fogiel, Tadeusz Lomnicki, Roman Klosowski.

Στη ρημαγμένη από τους Ναζί Πολωνία του 1946 που περνάει σταδιακά στο σοσιαλιστικό καθεστώς, μια ομάδα αντικοινωνικών και περιθωριακών ξυλοκόπων δουλεύει αποκομμένη σε άθλιες συνθήκες στα βουνά του Νότου. Εκεί στέλνουν έναν εκπρόσωπο του Κόμματος για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Χαμένος κόπος…

Μια άγνωστη στη χώρα μας εντελώς αντισυμβατική για την εποχή της ταινία, μείγμα νουάρ και γουέστερν με σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία, σκληροτράχηλοι χαρακτήρες, εντάσεις και δράματα αλλά και υπερβολική για τη χώρα παραγωγής και την εποχή της βία. Αντέχει μια χαρά στο χρόνο.

 

The Neon Demon

(Γαλλία/Δανία/ΗΠΑ 2016, 118΄ Διανομή: Tanweer) (* * 1/2)

Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn

Με τους: Elle Fanning, Jena Malone, Keanu Reeves.

Μια ανήλικη επίδοξη top model έρχεται στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρό της. Ο κόσμος της ομορφιάς όμως είναι αμείλικτος και το όνειρο γίνεται εφιάλτης.

Το enfant terrible της Δανίας μοστράρει με αυταρέσκεια και σχεδόν αλαζονεία τη σκηνοθετική του μαεστρία, προσφέροντας ένα οπτικό όργιο υψηλής hi tech αισθητικής αλλά και ρηχού και αυτοαναφορικού περιεχομένου. Ένα θρίλερ τρόμου για τον κόσμο της ματαιοδοξίας που αναμένεται να διχάσει…

 

Προβάλλονται ακόμη:

το συμπαθητικό animation«Πελαργοί» (Storks) ΗΠΑ 2016, 87’ (* *) σε διανομή Tanweer.

τo θρίλερ μυστηρίου «Το κορίτσι του τρένου» (The Girl on the Train) ΗΠΑ 2016. 112’ του Tate Taylor με την Emily Blunt να ανακατεύεται στην εξαφάνιση μιας γκουβερνάντας (Διανομή Odeon).

To ντοκιμαντέρ «Η τελευταία παραλία» (L’ultima spiaggia) Ιταλία/Ελλάδα/Γαλλία 2016, 118΄(* * ) των Θάνου Αναστόπουλου και Davide del Degan. (Διανομή One from the Heart). Ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος ντοκουμέντο για μια οργανωμένη παραλία έξω από την Τεργέστη, την τελευταία που είναι χωρισμένη σε αντρικό και γυναικείο τομέα με ένα τοίχο στη μέση.

Το ντοκιμαντέρ Un Condor του Γιάννη Κολόζη, Ελλάδα 2015, 79΄σε διανομή New Star, που αφηγείται την ιστορία του Χιλιανού Sergio Contreras που αυτοεξορίστηκε επί Χούντας Πινοσέτ και τώρα επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από δεκαετίες.

Και βέβαια συνεχίζονται σχεδόν όλες οι ταινίες που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, μήπως αυτή τη φορά καταφέρουν κάτι καλύτερο εισπρακτικά. Η Miss Peregrine (βλέπε εδώ ), το συμπαθές θρίλερ μεταφυσικού τρόμου Lights Out (* *), το ανεπανάληπτο «Πάρτι με λουκάνικα» (* * * * ), η ρουμάνικη «Σονάτα σε κλειστό δωμάτιο» (* * ½), το θεαματικό και δραματικό Deepwater Horizon (* * *), η γαλλική δραματική κομεντί «Αναμνήσεις» και το ισπανικό δράμα «Ma Ma» με την Πενέλοπε Κρουζ.

Επίσης το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πλήρη βερσιόν της κλασσικής Πολωνικής ταινίας του 1974 Potop (Ο κατακλυσμός) στην Αλκυονίδα της οδού Ιουλιανού. Η προβολή θα γίνει σε 2 μέρη: την Δευτέρα 10.10 στις 18:00 το πρώτο μέρος διάρκειας 170’ και την Τρίτη 11.10 στις 18:00 το δεύτερο μέρος διάρκειας 150’. Ένα μοναδικό για την εποχή του 5ωρο έπος που άφησε εποχή και έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων στην Πολωνία και την τότε Σοβιετική Ένωση.