Blind Sun
Παραγωγή: Γαλλία/Ελλάδα – 2015
Διάρκεια: 88 λεπτά
Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ
Βαθμολογία: * * *
Σκηνοθεσία: Joyce A. Nashawati
Πρωταγωνιστούν: Ziad Bakri, Laurène Brun, Louis-Do de Lencquesaing, Gwendoline Hamon, Sarah Krebs, Γιώργος Γάλλος, Θοδωρής Κανδηλιώτης, Ανδρέας Μαριανός, Γιάννης Στάνκογλου και η Μιμή Ντενίση.
Υπόθεση: Κάπου στο μέλλον, σε ένα Ελληνικό παραλιακό θέρετρο, ένας μοναχικός μετανάστης αναλαμβάνει τη φύλαξη της βίλας μιας οικογένειας Γάλλων όσο λείπουν σε ταξίδι. Ξένος και ολομόναχος, σε μια ερημική τοποθεσία, περνάει το χρόνο του ταϊζοντας το γάτο του σπιτιού και κάνοντας βουτιές στην πισίνα. Ο έξω κόσμος όμως είναι μια κόλαση που συνεχώς χειροτερεύει όσο λιγοστεύει το νερό και πέφτει στην εκμετάλλευση μιας πολυεθνικής με τη συνέργεια της κυβέρνησης. Μια έλλειψη που γίνεται πιο έντονη όσο διαρκεί ένα ανελέητο κύμα καύσωνα που παραλύει τις αισθήσεις. Η ζωή του ξένου επιστάτη μοιράζεται νωχελικά ανάμεσα στη βίλα και τις επισκέψεις του στην πόλη μέχρι που διάφορα μυστηριώδη φαινόμενα στη βίλα αρχίζουν να τον τρομοκρατούν…
Ένα θρίλερ μυστηρίου κάτω από το εκτυφλωτικό φως του ήλιου σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο μιας νεαρής σκηνοθέτιδας «πολίτη του κόσμου» ή μάλλον πολίτη του κινηματογράφου! Σ αυτή την πρώτη ταινία της χειρίζεται το θέμα της με τρόπο στιβαρό και επιδέξιο, με εμφανείς επιρροές από κλασσικούς μάστορες του είδους όπως ο Πολάνσκι και με εξαιρετική χρήση του περιβόητου Ελληνικού φωτός με τη βοήθεια του σπουδαίου Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη. Διαθέτει επίσης την υπέρμετρη φιλοδοξία του πρωτάρη που θέλει να πει πολλά με την πρώτη. Σ αυτό τη βοηθάει η σκοτεινή και λιγομίλητη παρουσία του πρωταγωνιστή Ζιάντ Μπάκρι (της γνωστής Παλαιστινιακής οικογενείας) που περιφέρεται στο ηλιοκαμένο τοπίο σαν άλλος Άνθρωπος Χωρίς Όνομα, αφήνοντας τον θεατή να φαντασθεί πολλά περισσότερα από όσα λέγονται.
Δεν τη βοηθάει όμως το σενάριο που δεν καταφέρνει να ισορροπήσει όλες τις υποπλοκές: την εκμετάλλευση των μεταναστών, την κοινωνική ανισότητα, την κρατική καταστολή, την επέλαση των πολυεθνικών σε όλους τους κοινωνικούς τομείς αλλά και την γενικευμένη παράνοια που εμπεριέχουν όλα τα παραπάνω και τον τρόπο με τον οποίο εισβάλλουν στην ιδιωτική σφαίρα του ατόμου και το οδηγούν πολλές φορές στα άκρα. Όμως. Όμως η ταινία λειτουργεί άριστα σε επίπεδο αισθητικής, δίνοντας υποσχέσεις για ένα επόμενο πιο ολοκληρωμένο βήμα. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η ταινία μπορεί να συμπεριληφθεί στην εγχώρια παραγωγή αφού ούτε οι διάλογοι (στην πλειοψηφία τους) ούτε και η αισθητική της παραπέμπουν σε ελληνικά κινηματογραφικά μοντέλα. Από την άλλη, πόσα χρόνια είχαμε να δούμε στην οθόνη τη Μιμή Ντενίση που εδώ κάνει μια σύντομη εμφάνιση αλλά και επίδειξη γαλλοφωνίας! Un petit plaisir!
Η ταινία πάντως εντυπωσίασε τη διεθνή κριτική στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που τη βράβευσε με το Βραβείο Fipresci αλλά και την Ελληνική Ακαδημία που της έδωσε υποψηφιότητες για πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτη και φωτογραφία.
Διανομή: Feelgood Entertainment
Σε ειδική προβολή αποκλειστικά στον ΔΑΝΑΟ τη Μεγάλη Τρίτη 26.04 και την Τρίτη του Πάσχα 03.05.16.