Hrútar (Rams) – Δεσμοί Αίματος

Παραγωγή: Ισλανδία/Δανία/Νορβηγία/Πολωνία - 2015 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Grímur Hákonarson

Πρωταγωνιστούν: Sigurður Sigurjónsson , Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Jon Benonysson, Gunnar Jónsson, Þorleifur Einarsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson.

Υπόθεση: Σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή της Ισλανδίας ζουν δύο αδέλφια ο Γκάμι και ο Κίντι. Κτηνοτρόφοι που ζουν σε γειτονικά αγροκτήματα, έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους 40 χρόνια! Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τα κριάρια τους που έλκουν μια μακρινή, αρχαία καταγωγή. Όταν όμως μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι αρχές αποφασίζουν να θανατώσουν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία! Όμως, αυτή η απόφαση είναι καταστροφική για τους κτηνοτρόφους αφού αυτή είναι η βασική πηγή του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν τη γη τους ή να δυστυχήσουν. Αλλά ο Γκάμι και ο Κίντι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολα, κι ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο: ο Κίντι χρησιμοποιώντας το τουφέκι του και ο Γκάμι την ευστροφία του. Καθώς οι αρχές ερευνούν τα δύο αδέλφια, εκείνα θα πρέπει να ενωθούν ώστε να σώσουν την κληρονομιά τους και να μην αφανιστούν και οι ίδιοι.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο δημιουργός αυτής της υπέροχης ταινίας Γκρίμουρ Χάκοναρσον «Στη Βόρεια Ισλανδία, η κτηνοτροφία είναι βασική πηγή του εισοδήματος των κατοίκων όπως κι όλος ο πολιτισμός τους, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Ως εκ τούτου, το πρόβατο θεωρείται άγιο από αυτούς, κι εκείνοι οι κάτοικοι που τα έχουν είναι περήφανοι γι’ αυτό, καθότι συμβολίζουν τον παλιό, αγνό τρόπο ζωής. Τα πρόβατα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των αγροτών εδώ και αιώνες και συνδυάζονται βαθιά και άρρηκτα  με το ισλανδικό πνεύμα. Αν και η Ισλανδία βασίζεται στην αλιεία και την γεωργία, στο Μπαρνταρνταρλουρ, όπου γυρίστηκε η ταινία μας, η κτηνοτροφία εξακολουθεί να είναι η κύρια απασχόληση. Κι εδώ παρατηρείται ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ του κτηνοτρόφου και των πρόβατων: οι κτηνοτρόφοι μπορεί να διαθέτουν επίσης άλογα και αγελάδες, ζώα που τους προσφέρουν μεγάλο εισόδημα, όμως το «χόμπι» τους, αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως, είναι η εκτροφή πρόβατων. Αυτές τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις βρήκα ως ενδιαφέρον στοιχείο για να κάνω την ταινία…».

Η παραπάνω εισαγωγή είναι απαραίτητη για να μπει κανείς καλύτερα στο «παλιομοδίτικο» κλίμα αυτής της ιστορίας που ακολουθεί τους ρυθμούς της φύσης και υπακούει σε άγραφους νόμους που σε κάποιον ξένο μπορεί να φανούν αναχρονιστικοί. Πάνω σ αυτό τον απλό καμβά απλώνεται μια σαιξπηρικών αποχρώσεων τραγωδία για δύο, ένα οικογενειακό δράμα με αφετηρία μια γονική αδικία του παρελθόντος. Διότι «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Όπως οι αδικίες των πολιτικών παιδεύουν πολίτες. Η αδικία γεννά ανισότητα, μίσος και έχθρα και στην κατάλληλη στιγμή μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο, ανθρώπους αλλά και χώρες ολόκληρες. Εκτός αν επέμβει ο από μηχανής θεός, εν προκειμένω η δύναμη της φύσης αλλά και της ισλανδικής ψυχής.

Σκηνές μαύρου σαρκαστικού χιούμορ, κατάλληλα τοποθετημένες, ελαφραίνουν αρκετά αυτό  το βαρύ φυσικό και ανθρώπινο τοπίο.  Ιδιαίτερα όταν έρχεται ο αρκτικός χειμώνας και τα πάντα σκεπάζονται από το εκτυφλωτικό λευκό του χιονιού. Σκληρή γέννα οι Ισλανδοί σαν κριάρια σπάνιας ράτσας, αποδεικνύουν και εδώ ότι ξέρουν πώς να επιβιώνουν σε ακραίες καταστάσεις, όπως η πτώχευση της χώρας τους πριν από μερικά χρόνια. 

Η ταινία τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών και με το Χρυσό Αλέξανδρο στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ήταν δε υποψήφια στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία.  

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 14.01.16