Secret in their Eyes - Το Μυστικό στα Μάτια τους

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Billy Ray

Πρωταγωνιστούν: Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina, Joe Cole, Michael Kelly, Zoe Graham, Patrick Davis.

Υπόθεση: Λος Άντζελες 2002: Στη σκιά της 11ης Σεπτεμβρίου δύο ανερχόμενοι ντετέκτιβ, ο πράκτορας του FBI Ρέι και η υπαστυνόμος Τζες, οι οποίοι παρακολουθούν το τοπικό τζαμί λόγω υποψιών για τρομοκρατικές ενέργειες, καλούνται από την άμεση δράση στη σκηνή ενός εγκλήματος ακριβώς δίπλα στο τζαμί. Εκεί ανακαλύπτουν με τρόμο ότι το θύμα είναι η έφηβη μοναχοκόρη της Τζες. Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος… Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο Ρέι που έχει παραιτηθεί από το FBI αλλά όχι και από την έρευνα για το φόνο, βρίσκει ένα στοιχείο που πιστεύει ότι θα εξιχνιάσει την υπόθεση. Επιστρέφει στο Λος Άντζελες όπου η άλλοτε επίδοξη νεαρή Κλαιρ, αντικείμενο του πόθου του Ρέι, έχει προαχθεί σε Γενική Εισαγγελέα και έχει τακτοποιήσει τη ζωή της σε ένα τυπικό γάμο. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος όμως, για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις της δίψας για εκδίκηση. Άβυσσος η ψυχή.

Όλα καλά κι όλα ωραία σ αυτό το τυπικό αστυνομικό θρίλερ, χολιγουντιανής κοπής και b’ movie σύλληψης. Μόνο που το γεγονός ότι είναι remake μιας βραβευμένης με Oscar ταινίας, ενός Αργεντίνικου ψυχολογικου θρίλερ, από πουθενά δεν προκύπτει. Από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Λος Άντζελες είναι δυστυχώς μεγάλη η καλλιτεχνική απόσταση. Το διάσημο καστ κάνει ότι μπορεί με πρώτη και καλύτερη τη Τζούλια Ρόμπερτς να τσαλακώνει τη γυαλιστερή εικόνα της, τον Βρετανικής κουλτούρας Τσιουέτελ Ετζιοφόρ να κλέβει άνετα την παράσταση και τη Νικόλ Κίντμαν να στέκεται πολύ ικανοποιητικά στο ρόλο της. Οι διάλογοι του Μπίλι Ρέι (υποψήφιου για Oscar σεναρίου του Captain Phillips) είναι πολύ καλοί όμως οι σκηνοθετικοί ρυθμοί του χωλαίνουν και το κοινότυπο πλέον θέμα θα μπορούσε άνετα να χωρέσει σε κάποιο επεισόδιο τηλεοπτικής αστυνομικής σειράς. Το πλατύ κοινό θα περάσει ένα ψυχαγωγικό δίωρο όμως το μυστικό στα μάτια των ηρώων ποτέ δεν θα γίνει αντιληπτό.

Και λίγα Trivia

•          Πρόκειται για remake της Αργεντίνικης ταινίας Το μυστικό στα μάτια της του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα. Η ταινία τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 82η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας το 2009.

•          Ο Χουάν Χοσέ Καμπανέλα εργάστηκε ως παραγωγός στο remake.

•          Τα γυρίσματα έγιναν τον Ιανουάριο του 2015 στο Λος Άντζελες και το πάρκο Σάντα Ανίτα.

•          Ο ρόλος της Τζούλια Ρόμπερτς προοριζόταν για άντρα, αλλά ο Μπίλι Ρέι τον ξαναέγραψε ειδικά για εκείνη.

•          Είναι η πρώτη συνεργασία της Τζούλια Ρόμπερτς με τη Νικόλ Κίντμαν.

•          Ο Μπίλι Ρέι πέρασε περίπου πέντε χρόνια στην υλοποίηση της ταινίας.

•          Ο διευθυντής φωτογραφίας Ντάνιελ Μόντερ είναι ο σύζυγος της Τζούλια Ρόμπερτς. Αυτή είναι η τρίτη τους συνεργασία μετά τα Σαν Μια Λάμψη Στο Σκοτάδι (Fireflies in the Garden) το 2008 και The Normal Heart το 2014.

•          Ο Τσιουετέλ Ετζίοφορ είναι 20 χρόνια νεότερος από τον αντίστοιχο ρόλο του Ρικάρντο Ντάριν στην πρωτότυπη ταινία.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ & Seven Films

Στις αίθουσες από 14.01.16