In The Heart Of the Sea – Στην Καρδιά της Θάλασσας (και σε 3D)
Παραγωγή: ΗΠΑ/Αυστραλία/Βρετανία/Ισπανία/Καναδάς – 2015
Διάρκεια: 122 λεπτά
Είδος: Περιπέτεια Εποχής
Βαθμολογία: * * 1/2
Σκηνοθεσία: Ron Howard
Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, Ben Whishaw, Michelle Fairley, Tom Holland, Paul Anderson, Frank Dillane, Joseph Mawle, Edward Ashley.
Υπόθεση:. Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό Έσεξ ξεκινά από το Ναντάκετ, ένα λιμάνι της Μασαχουσέτης, για να κυνηγήσει φάλαινες για το πολύτιμο τότε έλαιό τους. Στο ταξίδι του όμως συμβαίνει το απίστευτο μέχρι τότε: δέχεται αντεπίθεση από μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, που μοιάζει να εκδικείται το πλοίο για το κυνήγι του κοπαδιού. Έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτό το θεόρατο κήτος αλλά και τους ανέμους, την ασιτία και την απελπισία, οι άνδρες που θα επιζήσουν θα περιπλανηθούν στους ωκεανούς φθάνοντας στα όριά τους, μοιρασμένοι ανάμεσα στον αριστοκράτη καπετάνιο που αναζητά το δρόμο για τη σωτηρία τους και τον λαϊκό πρώτο ύπαρχο που θέλει να κυνηγήσει και να σκοτώσει την φάλαινα. Η ιστορία αυτή θα ενέπνεε τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα του 19ου αιώνα Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του «Μόμπι Ντικ». Και αυτή είναι και η βάση της αφήγησης της ταινίας: η επίσκεψη του Μέλβιλ στο σπίτι ενός γέρου ναυτικού που ζούσε ακόμη με το μυστικό του Έσεξ, στο οποίο είχε μπαρκάρει μικρός στο πρώτο του και καθοριστικό για τη ζωή του ταξίδι. Η αφήγηση του γερόλυκου θα μας αποκαλύψει την οδυνηρή κατάληξη αυτής της συνάντησης στον ωκεανό.
Βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο του Ναθάνιελ Φίλμπρικ «In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex» το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τίτλο «Στην Καρδιά της Θάλασσας», από τις Εκδόσεις Ωκεανίδα. Ο Φίλμπρικ, συγγραφέας και ιστορικός που κατάγεται από το Ναντάκετ έψαξε τα αρχεία και κατέγραψε τα γεγονότα των αρχών του 19ου αιώνα που ενέπνευσαν αργότερα τον Μέλβιλ αλλά και το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο της εποχής, τότε που το Ναντάκετ ήταν το σημαντικότερο κέντρο φαλαινοθηρίας, της βιομηχανίας ενέργειας που προηγήθηκε της ανακάλυψης του πετρελαίου. Γιατί το λίπος της φάλαινας ήταν η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για φωτισμό ενώ τα υπόλοιπα μέρη του κήτους χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή επίπλων, ρούχων και άλλων καθημερινών αντικειμένων.
Η ταινία του κάτοχου Όσκαρ Ρον Χάουαρντ προσπαθεί να καταγράψει την εντυπωσιακή αναμέτρηση ανθρώπου με φύση, την ταξική σύγκρουση μεταξύ καπετάνιου και ύπαρχου πίσω από την τραγωδία του πλοίου αλλά και το μηχανισμό μυθοποίησης γεγονότων που ξεπερνούν τα όρια σκέψης της εποχής τους. Φιλόδοξο σχέδιο που δυστυχώς δεν ολοκληρώνεται, μπατάροντας πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη πλευρά. Αν ο Χάουαρντ είχε καταφέρει να διατηρήσει την ισορροπία των υλικών θα μιλούσαμε για ένα αριστούργημα του είδους. Και πάλι όμως τα επί μέρους στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Η τρισδιάστατη αναπαράσταση των αναμετρήσεων με το κήτος, η ανασύσταση μιας ξεχασμένης προεμφυλιακής Αμερικής, η σκιαγράφηση γιγαντιαίας δύναμης ανθρώπινων χαρακτήρων που διαπράττουν εν αγνοία τους ύβρη προς τη Φύση. Όσον αφορά τις ερμηνείες, η δεύτερη συνεργασία του Χάουαρντ με τον Κρις Χεμσγουορθ μετά το Rush είναι και πάλι επιτυχημένη. Σε γενικές γραμμές το κοινό της θεαματικής περιπέτειας θα ικανοποιηθεί.
Διανομή: Tanweer
Στις αίθουσες από 31.12.15