Carol

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Ρομαντικό Δράμα Εποχής

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Todd Haynes

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson, John Magaro, Cory Michael Smith, Kevin Crowley.

Υπόθεση: Παραμονές Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του ’50. Η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ, πωλήτρια σε πολυκατάστημα του Μανχάταν που ονειρεύεται μια συναρπαστική καριέρα φωτογράφου, γνωρίζει τυχαία την γοητευτική και ευκατάστατη Κάρολ Άιρντ, μία μεγαλύτερη γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο που έρχεται να ψωνίσει ένα δώρο για το κοριτσάκι της. Αυτή η πρώτη γνωριμία εξελίσσεται σε κάτι βαθύτερο καθώς η Κάρολ φθάνει σε διάσταση με το σύζυγό της. Όμως εκείνος αντεπιτίθεται δικαστικά κατηγορώντας την ως ανίκανη μητέρα και της παίρνει προσωρινά την κηδεμονία του παιδιού, όταν ανακαλύπτει τη νέα σχέση της γυναίκας του αυτή τη φορά με μια μικρή κοπέλα όπως η Τερέζ. Η Κάρολ παίρνει την Τερέζ σε ταξίδι με το αυτοκίνητο μακριά από τις ζωές τους στη Νέα Υόρκη όμως η αντιπαράθεσή της με τον εν διαστάσει σύζυγο θα δοκιμάσει την εικόνα αλλά και την αφοσίωση των δύο ερωτευμένων γυναικών.

Η επιστροφή του Τοντ Χέινς στον κινηματογράφο οκτώ χρόνια μετά το «I’m Not There» είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Ένας απαράμιλλος στυλίστας και διανοούμενος, μοναδικός σήμερα γνήσιος απόγονος του αστραφτερού σινεμά του Ντάγκλας Σερκ, αναβιώνει με ένα μείγμα ρομαντισμού και ριζοσπαστισμού την Αμερική των 50s, δημιουργώντας ένα δυνατό μελόδραμα με μια «άλλη» οπτική. Μεταφέροντας το μυθιστόρημα  «The Price of Salt» που είχε γράψει η μεγάλη Πατρίσια Χάισμιθ στη δεκαετία του 50 (με ψευδώνυμο, λόγω του τολμηρού τότε θέματος)  δημιουργεί μια αντισυμβατική ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα ερωτική ιστορία, που επικεντρώνεται στην ψυχολογία των ηρωίδων του καθώς ανακαλύπτουν πρωτόγνωρα συναισθήματα και ανομολόγητες επιθυμίες. Απίστευτα καλογραμμένο σενάριο, εντυπωσιακή σκηνοθετική προσέγγιση, κορυφαία καλλιτεχνική διεύθυνση και πάνω από όλα δύο υπέροχες ερμηνείες. Από τη μια η γλυκιά και «άβγαλτη» πωλήτρια Τερέζ της Ρούνι Μάρα (βραβείο ερμηνείας στις Κάννες) να κρατά το ρόλο μιας διαφορετικής Γαλάτειας κι από την άλλη, τυλιγμένη στις υπέροχες τουαλέτες που σχεδίασε η πολυβραβευμένη Σάντι Πάουελ, η Κέιτ Μπλάνσετ να προβαίνει ως άλλος Πυγμαλίων σε μια ιλουστρασιόν επαναστατική πράξη έρωτα. Μια από τις βασικές ταινίες της φετινής παραγωγής υποψήφια για 6 Independent Spirit Awards και ήδη νικήτρια των έγκυρων βραβείων των Κριτικών της Νέας Υόρκης. Φιλμική απόλαυση! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 03.12.15